Waar moet je op letten als je kind achttien wordt? | Verzekeren

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Wat regelen als je kind 18 jaar wordt mamameteenblog.nl

Vanaf het moment dat je kind geboren wordt, lijkt het leven in een stroomversnelling te komen. De mijlpalen volgen elkaar op, van eerste hapjes tot eerste stapjes, van eerste schooldag tot een scooter tot de eerste rijles. Voor je het weet is je kind achttien jaar, en volgens de wet volwassen. De kans is groot dat er op dat moment voor je gevoel helemaal niet zo veel verandert in de praktijk. Kinderen wonen op hun achttiende verjaardag meestal nog thuis en zitten nog op school. Toch zijn er achter de schermen wel veel dingen die vanaf de achttiende verjaardag opeens heel anders geregeld zijn, zoals het verzekeren. Daarop voorbereid zijn, is geen overbodige luxe.

Je kind moet zichzelf verzekeren

Tot nu toe heb je waarschijnlijk niet of nauwelijks omkijken gehad naar het verzekeren van je kind. In veel gevallen is dat namelijk via jou geregeld, en is je kind gratis meeverzekerd bij de verzekeringen die je voor jezelf afsluit. Na de achttiende verjaardag gaat dat echter veranderen. De basisverzekering voor zorgkosten, voor iedere Nederlander verplicht, was voor je kind altijd gratis. Zodra het echter 18 is geworden, is dat niet meer het geval en gaat het dus maandelijks premie betalen. Op papier is het hier zelf verantwoordelijk voor, vanaf je achttiende ben je tenslotte voor de wet volwassen. In de praktijk zijn het echter vaak de ouders die dit samen met hun kind regelen, en zolang het kind nog geen baan heeft ook blijven betalen. Het is natuurlijk wel belangrijk om dit tijdig met je kind te bespreken en hier afspraken over te maken. Let er ook op dat alleen een basisverzekering niet altijd voldoende is. De tandarts, tot de achttiende verjaardag gratis, wordt hier namelijk voor volwassenen niet uit vergoed, en zo zijn er wel meer kosten die niet gedekt worden. Een aanvullende zorgverzekering afsluiten is dus vaak een goed idee. Studeert je kind? Kijk dan eens naar speciale aanvullende pakketten voor studenten, die zijn vaak gunstig geprijsd en hebben een dekking die bij deze leeftijdsgroep past.

Ook andere verzekeringen moet je op deze manier even goed doorlopen. Verzekeringen die, namens je kind, op jouw naam stonden, zullen naar de naam van het kind overgaan, en je kind wordt in principe degene die de premie betaalt. Dit als ouder blijven doen, mag natuurlijk ook.

Wat verandert er nog meer?Naast verzekeringen verandert er natuurlijk nog veel meer. Je kind is nu volwassen, en wordt door de wet ook als zo behandeld. Dat betekent dat het mag gaan stemmen als er verkiezingen zijn, dat het een rijbewijs mag halen en volledig zelf mag beslissen over zaken als orgaandonatie. Een hoop veranderingen, dit was slechts het topje van de ijsberg. Kijk er even goed naar, want naast extra rechten komen er natuurlijk ook wat extra plichten bij!

Waar moet je op letten als je kind achttien wordt Mamameteenblog.nl
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie