tips tegen winterkwaal droge lippen mamameteenblog.nl

Tips tegen een vervelende winterkwaal: droge lippen

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Het is winter. De kachel staat hoog, de lucht wordt droog, zowel binnen als buiten en dat merk je. Tenminste ik merk dat aan mijn huid, mijn haar, maar ook aan mijn mond. Je huid kan zich nog met talgklieren soepel houden en herstellen, maar je lippen bezitten geen talgklieren en het is maar een dunne huid. Je lippen worden sneller droog  wanneer de lucht droog is, vertonen sneller barstjes en velletjes en soms krijg je ook een droge, rode kring rond je mond. Herken jij dit ook? In dit artikel een aantal tips tegen deze vervelende winterkwaal. 

Tips winterkwaal droge lippen mamameteenblog

 

Wat kun je doen tegen droge lippen?

Ten eerste is het belangrijk dat je zorgt dat je genoeg drinkt. Je lippen hydrateren zich dan beter, zijn beter bestand tegen een droge lucht en kunnen zich ook beter herstellen.

Ten tweede kun je iets op je lippen smeren. Wat kan je hiervoor gebruiken?

Op het internet circuleren er tips zoals: boter op je lippen smeren of honing. Met beiden heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee. Maar wie weet helpen ze heel goed. Mocht jij hier wel ervaring mee hebben, dan hoor ik dat graag.

tips tegen droge lippen winterkwaal mamameteenblog.nlEen andere mogelijkheid is een goede, externe bescherming en verzorging voor je lippen. Er bestaan veel verschillende soorten, zoals:  zalf, crème of een balsem. Zelf heb ik pas een lippenbalsem mogen testen van Drs. Leenarts: Lip Care. Deze prettige lippenbalsem is:

  • extra vettend, NIET verslavend
  • geschikt voor de (eczeemhuid)
  • met macadamia olie en vitamine E
  • geschikt voor jong èn oud

Het is een balsem, die niet te vet aanvoelt en ook niet plakt, wat ik fijn vind. Ook heb ik het gevoel dat het lang blijft zitten, zonder te irriteren. Dat het verder geur, kleur en smaakloos is, vind ik erg prettig. Mijn lippen blijven zacht en worden niet droog. Ik smeer niet zo vaak op een dag. Meestal in de ochtend, wanneer ik de deur uitga en voordat ik ga slapen.

Conclusie: een fijn testprodukt, wat ik zeker zal blijven gebruiken.

Drs Leenarts heeft een eigen website waar ze advies geeft en verschillende produkten onder de aandacht brengt voor de gevoelige huid. Als dermatoloog en moeder van drie kinderen is haar missie om produkten te maken die vrij zijn van onnodige toevoegingen en die écht werken.  Op Mamameteenblog heb ik al eerder produkten van haar mogen testen, tot grote tevredenheid, mocht je daar geïnteresseerd in zijn dan kun je dat artikel hier vinden.

Wat kun je beter niet doen?

Wat je veel ziet bij mensen is dat ze hun lippen nat maken. Dat kun je beter niet doen, want dat zorgt ervoor dat de huid van je lippen juist sneller uitdrogen. Daarnaast heeft je speeksel een soort enzymen in zich die de huid rondom je mond kan gaan irriteren en er een soort eczeem ontstaat. Dat trekt in de meeste gevallen uiteindelijk wel weer weg als je  ermee stopt, maar voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.

Ook aan de velletjes trekken is niet verstandig. Sterker nog, je kunt hier veel last van krijgen, omdat bacteriën van je vingers en nagels makkelijker op je beschadigde lippen ontstekingen kunnen veroorzaken.

Extra zorg voor je lippen

Mocht je wintersport gaan, vergeet dan ook niet een goede sunblock voor je lippen mee te nemen. Dit voorkomt uitdroging en verbranding van je lippen.

Ook kun je in de winter je lippen extra verzorgen door af en toe een speciale scrubcrème te gebruiken in de avond en daarna de lippen dik in te smeren met een goede lippenbalsem.  De volgende ochtend heb je voelbaar zachtere lippen.

Teveel smeren?

Bestaat er zoiets als teveel smeren? Een lippenbalsemverslaving? Je kunt zelf wel een gewenning krijgen aan een laag lippenbalsem op je lippen, maar dit kun je langzaam weer terugdraaien wanneer je wat minder vaak en wat minder balsem smeert. Maar een verslaving is zover bekend nog niet aangetoond.

Wat te doen als je droge lippen niet overgaan?

Mocht je ondanks deze tips droge lippen blijven houden, is het verstandig om langs je huisarts te gaan en een medisch advies in te winnen. Het zou kunnen zijn, dat het meer dan een kwaaltje is, dat verholpen kan worden met medicatie.

Heb jij nog tips tegen deze winterkwaal: droge of schrale lippen?

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »
juiste lingerie of ondergoed voor de juiste outfit mamameteenblog

De juiste lingerie met de juiste outfit matchen

Met een beetje sippe lip kijk ik in de spiegel. Gelukkig is het te fixen. Met alle informatie die je van het internet haalt en tips leest van elke styliste, dan weet je, tenminste ik weet dat, dat je ondergoed een belangrijk deel kan zijn van je outfit. Laat dat nu net het probleem van

Lees verder »

2 gedachten over “Tips tegen een vervelende winterkwaal: droge lippen”

  1. Goede tips! Ik heb in de winter altijd last van droge lippen en ik kan het niet laten om aan de velletjes te trekken (ook al weet ik dat ik dit beter niet doe). Vaak vergeet ik gewoon lipbalsem te smeren…

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
De blogger en de blog Mamascrapelle Mamameteenblog.nl
De blogger en de blog: MamaScrapelle.nl

In de blogger en de blog Ellen aan het woord met haar blog MamaScrapelle.nl. Een leuke blog waar je allerlei avonturen...

Sluiten