Tips tegen een vervelende winterkwaal: droge lippen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Het is winter. De kachel staat hoog, de lucht wordt droog, zowel binnen als buiten en dat merk je. Tenminste ik merk dat aan mijn huid, mijn haar, maar ook aan mijn mond. Je huid kan zich nog met talgklieren soepel houden en herstellen, maar je lippen bezitten geen talgklieren en het is maar een dunne huid. Je lippen worden sneller droog  wanneer de lucht droog is, vertonen sneller barstjes en velletjes en soms krijg je ook een droge, rode kring rond je mond. Herken jij dit ook? In dit artikel enkele tips tegen deze vervelende winterkwaal. 

Tips tegen een vervelende winterkwaal_ droge lippen mamameteenblog.nl

Wat kun je doen tegen droge lippen?

Ten eerste is het belangrijk dat je zorgt dat je genoeg drinkt. Je lippen hydrateren zich dan beter, zijn beter bestand tegen een droge lucht en kunnen zich ook beter herstellen.

Ten tweede kun je iets op je lippen smeren. Wat kun je hiervoor gebruiken?

Op het internet circuleren er tips zoals: boter op je lippen smeren of honing. Met beiden heb ik eerlijk gezegd geen ervaring mee. Maar wie weet helpen ze heel goed. Mocht jij hier wel ervaring mee hebben, dan hoor ik dat graag.

tips tegen droge lippen winterkwaal mamameteenblog.nlEen andere mogelijkheid is een goede, externe bescherming en verzorging voor je lippen. Er bestaan veel verschillende soorten, zoals:  zalf, crème of een balsem. Zelf heb ik pas een lippenbalsem mogen testen van Drs. Leenarts: Lip Care. Deze prettige lippenbalsem is:

  • extra vettend, NIET verslavend
  • geschikt voor de (eczeemhuid)
  • met macadamia olie en vitamine E
  • geschikt voor jong en oud

Het is een balsem, die niet te vet aanvoelt en ook niet plakt, wat ik fijn vind. Ook heb ik het gevoel dat het lang blijft zitten, zonder te irriteren. Dat het verder geur, kleur en smaakloos is, vind ik erg prettig. Mijn lippen blijven zacht en worden niet droog. Ik smeer niet zo vaak op een dag. Meestal in de ochtend, wanneer ik de deur uitga en voordat ik ga slapen.

Conclusie: een fijn testproduct, wat ik zeker zal blijven gebruiken.

Drs. Leenarts heeft een eigen website waar ze advies geeft en verschillende producten onder de aandacht brengt voor de gevoelige huid. Als dermatoloog en moeder van drie kinderen is haar missie om producten te maken die vrij zijn van onnodige toevoegingen en die écht werken.  Op Mamameteenblog heb ik al eerder producten van haar mogen testen, tot grote tevredenheid, mocht je daar geïnteresseerd in zijn dan kun je dat artikel hier vinden.

Wat kun je beter niet doen?

Wat je veel ziet bij mensen is dat ze hun lippen nat maken. Dat kun je beter niet doen, want dat zorgt ervoor dat de huid van je lippen juist sneller uitdrogen. Daarnaast heeft je speeksel een soort enzymen in zich die de huid rondom je mond kan gaan irriteren en er een soort eczeem ontstaat. Dat trekt in de meeste gevallen uiteindelijk wel weer weg als je  ermee stopt, maar voorkomen is ook in dit geval beter dan genezen.

Ook aan de velletjes trekken is niet verstandig. Sterker nog, je kunt hier veel last van krijgen, omdat bacteriën van je vingers en nagels makkelijker op je beschadigde lippen ontstekingen kunnen veroorzaken.

Extra zorg voor je lippen

Mocht je wintersport gaan, vergeet dan ook niet een goede sunblock voor je lippen mee te nemen. Dit voorkomt uitdroging en verbranding van je lippen.

Ook kun je in de winter je lippen extra verzorgen door af en toe een speciale scrubcrème te gebruiken in de avond en daarna de lippen dik in te smeren met een goede lippenbalsem.  De volgende ochtend heb je voelbaar zachtere lippen.

Teveel smeren?

Bestaat er zoiets als teveel smeren? Een lippenbalsemverslaving? Je kunt zelf wel een gewenning krijgen aan een laag lippenbalsem op je lippen, maar dit kun je langzaam weer terugdraaien wanneer je wat minder vaak en wat minder balsem smeert. Maar een verslaving is zover bekend nog niet aangetoond.

Wat te doen als je droge lippen niet overgaan?

Mocht je ondanks deze tips droge lippen blijven houden, is het verstandig om langs je huisarts te gaan en een medisch advies in te winnen. Het zou kunnen zijn, dat het meer dan een kwaaltje is, dat verholpen kan worden met medicatie.

Heb jij nog tips tegen deze winterkwaal: droge of schrale lippen?

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

2 gedachten over “Tips tegen een vervelende winterkwaal: droge lippen”

  1. Goede tips! Ik heb in de winter altijd last van droge lippen en ik kan het niet laten om aan de velletjes te trekken (ook al weet ik dat ik dit beter niet doe). Vaak vergeet ik gewoon lipbalsem te smeren…

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.