Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Het keek mij heel de week al aan met een schuin oog vanuit de tuin.
Het had mijn aandacht, deze mooie pompoen! Dat riep om een lekker recept voor een cake met pompoen!
Inhoud
Pompoentijd
Elk jaar vind ik het toch weer spannend, Pompoentijd.
In de pluktuin lagen ze weer keurig op een rij. Grote en kleine, groene, gele, oranje en alles er tussenin.
Dit jaar hadden de meiden een behoorlijk grote Pompoen uitgekozen. Thuis bedacht ik dat dat natuurlijk niet zo handig is. Want wat moet ik met zoveel pompoen? Na wat ge-google kwam ik erachter dat je het gelukkig ook kunt invriezen.
Maar eerst maar eens kijken hoeveel vruchtvlees er in deze pompoen zou zitten.
Ik had bedacht een lekker pompoensoepje en een lekkere pompoencake te maken. Die cake was mij vorig jaar wel bevallen en soep is altijd lekker.
Dus, we hebben hem vrijdagavond in stukken gesneden, tenminste mijn lief, want mij lukte het niet. Ik heb het vruchtvlees geroosterd en van de ene helft een soepje gemaakt en van de andere helft heb ik een gedeelte gebruikt voor de cake en de rest heb ik ingevroren. Ik was benieuwd hoeveel hij nu aan vruchtvlees opbracht, maar dat was toch wel ruim 5,5 kg vruchtvlees. Een aardige jongen dus.
Ik heb naar aanleiding van mijn bananencake (het recept kun je hier vinden) een keer zelf geprobeerd een recept te schrijven en volgens mij is dat wel gelukt, want ik heb veel complimentjes gehad.
Dus bij deze ook mijn pompoenrecept.
Recept voor de cake met pompoen
Benodigdheden:
Beslagkom
Extra schaal
Garde
Houten roerlepel
Cakevorm ongeveer 24 cm lang
Staafmixer
Ingrediënten:
500 gram Pompoenvruchtvlees
Note: elke soort pompoen is hier geschikt voor, ik heb zelf de gewone pompoen gebruikt)
250 gram Bruine Basterdsuiker
400 gram Bloem, ik heb witte bloem gebruikt, maar speltbloem of amandelbloem kan natuurlijk ook, verandert wel iets in de structuur.
3 middelgrote eieren
140 ml zonnebloemolie
Een half zakje bakpoeder van dr. Oetker
0,5 tl zout
2 tl kaneel
0,5 tl nootmuskaat gemalen
een halve tl kruidnagel gemalen
0,5 tl gemberpoeder gemalen
1 zakje vanillesuiker
Note: Kaneel, Nootmuskaat, Kruidnagel en Gemberpoeder kun je eventueel ook vervangen voor speculaaskruiden.
Optioneel:
Handje Walnoten
Handje Gewelde Rozijnen
Wat ook lekker is, is een snufje chilipoeder erbij of wat geraspte sinaasappelschil, je zult verbaast staan wat voor een smaakeffect dit kan hebben.
Bereiding:
Bereid het vruchtvlees voor, ik had het dit keer in de oven zacht geroosterd (25 minuten op 200 graden), maar je kunt ook heel goed de pompoen in stukjes snijden en koken (20 min). Het voordeel van de oven is dat je dit met schil kunt roosteren en pas na het roosteren de schil hoeft te verwijderen, dit gaat dan vergemakkelijk. Maar bij koken moet je dit van tevoren doen en dat is wat meer werk. Resultaat is hetzelfde, het is, maar net wat je gewent bent en prettig vindt.
Wanneer het vruchtvlees gaar is, pureer je het tot moes met de staafmixer.
Vervolgens meng je de moes in een aparte schaal met ongeveer de helft van de basterdsuiker en laat het daarna even rusten.
De oven verwarm je voor op 200 graden (hete lucht) en de cakevorm vet je vast in met wat olie of vet.
Vervolgens klop je de eieren los in de beslagkom met de garde en voeg je de suiker rustig toe en blijft ondertussen rustig doorkloppen tot er een egaal beslag ontstaat.
Daarna voeg je de vanillesuiker en de olie toe en blijf daarbij rustig doorkloppen met de garde.
Vanaf nu wordt het beslag wat droger, voeg in delen de bloem erdoorheen en blijf tussendoor het beslag tot een egaal mengsel kloppen, je kunt hier beter een houten roerlepel voor gebruiken.
Dit is het moment dat het bakpoeder en het zout erdoorheen kunnen samen met de specerijen.
Blijf het goed doorroeren (ik heb duidelijk geen Kitchen Aid, maar ik kan me voorstellen dat deze ook heel handig kan zijn bij dit recept.)
Voordat het pompoenmengsel bij het beslag gaat, kun je nu het beste de eventuele ingrediënten toevoegen.
Ik heb zelf de rozijnen en de fijngestampte walnoten toegevoegd.
Meng het gehele beslag echt goed door, wanneer je dit niet doet, krijg je een vlekken cake (zie mijn foto). Net zo lekker, maar iets minder aantrekkelijk voor sommige.
Oventijd
Daarna mag de cake in de oven voor 50 minuten op 200 graden, controleer met een saté prikker of hij klaar is en anders verleng de baktijd steeds met 5 minuten.
Laat hem even afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt.
Enjoy!
Tip: Hij is ook heerlijk als toetje met een bolletje vanille roomijs.
Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:
- Zuurdesembrood bakken bij warm weer of in de tropen | Het recept
- Zo maak je de lekkere, gezonde gerechten voor jouw kind! [TIPS]
- Recept voor een heerlijke vegan sinaasappelbananencake
- Met deze 5 tips krijg je weer een schone barbecue
- Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?
- Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!
IK ken wel de Pompoensoep maar de cake had ik nog nooit van gehoord. Ik ga het ook eens proberen te maken. Het ziet er heerlijk uit.
Ik houd wel van cake. Maar pompoencake moet ik even aan wennen.