Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Soms moet je een keuze maken. En dit geval was het niet zo moeilijk. Sporten of een brownie bakken. Dan is de keuze toch snel gemaakt? De hele week had ik al zin om te bakken en na het tijdschrift van Hallo Jumbo, was het duidelijk, ik ging een brownie bakken. Voor het eerst, ik had er nog nooit 1 gemaakt. Dus op de fiets naar de Jumbo voor de ingrediënten en op de fiets naar de Action voor een bakblik voor brownies. Ja, op de fiets, ja, tenminste nog een beetje gesport.
Maar geen spijt, de brownie zag er niet alleen goed uit, hij was ook verrukkelijk zoals je op de foto hieronder ziet. Dus bij deze het recept voor de brownie.
Ik heb het recept een klein beetje aangepast, sorry Jumbo.
Inhoud
Recept Brownie met Bosbessen
Bereidingstijd:
25 minuten + 30-35 minuten oventijd+ afkoeltijd
Calorieën: ? (wil ik niet weten)
Benodigdheden:
- vierkante ovenschaal voor brownies
- ovenpapier
- staafmixer
- pannetje met garde
- beslagkom
- roerlepel
- zeef
Ingrediënten:
Voor ongeveer 12 stuks:
- 200 gram roomboter
- 225 gram 70% cacao chocola (ongeveer 1,5 reep in stukjes)
- 3 eieren
- snuf zout
- 350 gram Rietsuiker
- 150 gram Zelfrijzend bakmeel
- 200 gram Pindakaas met stukjes noot
- 125 gram (1 schaaltje) blauwe bessen
Bereiding:
Smelt op een lage temperatuur de chocola en de boter in een pannetje en roer deze regelmatig door met de garde tot de chocola helemaal is gesmolten tot een egale gladde massa met de boter. Haal het pannetje van het vuur en laat het rustig afkoelen, niet lager dan kamertemperatuur, want dan gaat de chocola weer stollen.
Verwarm de oven voor op 180 ºC
Klop de eieren, de suiker en een snuf zout met de staafmixer in de beslagkom tot een dik en romig mengsel.
Schenk de chocola bij het mengsel in de beslagkom en roer het tot een egale massa en kleur.
Weeg de bloem af en zeef deze boven het mengsel in de beslagkom en spatel de bloem er luchtig doorheen.
Voeg hierna de pindakaas toe. Ik zelf had alleen de pindakaas in huis met de nootjes, maar deze nootjes gaven wel een lekker crunch effect. Dus mocht je daar ook van houden, kan ik je dit zeker aanraden. Roer de pindakaas er doorheen, dit hoeft niet helemaal egaal te zijn. Dit ging mij trouwens verbazend makkelijk af.
Bekleed je brownie bakvorm en schep of schenk het beslag erin.
Strooi de gewassen en afgedroogde bessen er overheen. Nu mag het in de oven voor ongeveer 30-35 minuten tot de bovenkant lekker een beetje krokant aanvoelt als je erop drukt en het lijkt alsof hij kan gaan breken. Niet te hard drukken dus.
En wanneer hij is afgekoeld kun je hem snijden. Ik moet zeggen dat ik hem in meer dan 12 stukken heb gesneden, hij is namelijk best machtig. En als afwerking heb ik er een beetje poedersuiker overheen gestrooid!
Alternatieven:
Ik zat te denken, dat je als alternatief ook best cranberry’s kunt gebruiken en er dan eventueel een beetje poedersuiker met water kunt aanlengen voor een laagje fondant en deze dan kunt bestrooien met kokosschaafsel. Deze ga ik denk ik voor de volgende keer maken.
Ook lekker om eens te proberen: Finse Plaatkoek met kokos of een lekkere appeltaart.
Voor een eerste keer brownies maken moet ik zeggen dat hij uitstekend is gelukt, vooral door de pindakaas kreeg zo`n lekkere plaklaagje tegen je gehemelte, wat bij brownies juist zo lekker is. Een echte aanrader dus, ook voor de beginner.
Ik huiver een beetje van de combinatie, maar het oogt wel heel lekker!
“One moment on your lips, forever on your hips” ? Ziet er zalig uit!! Dank voor het delen, AJ