Recept: Pastasalade op zijn best, voor jong en oud!

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

De zomer is weer ten einde, dus de saladerecepten kunnen weer in de kast. Of toch niet? Afgelopen zomer heb ik lekker veel kunnen experimenteren met allerlei salades, bij de barbecue, maar ook als enkel hoofdgerecht. En altijd was het weer lekker. Lekker en makkelijk moet ik zeggen. Het is een fijne manier om bij de kinderen toch nog wat (verborgen) groenten binnen te krijgen, maar gelijkertijd ook heerlijk als een side-dish bij bijvoorbeeld een lekker grillgerecht. Benieuwd naar deze Pastasalade op zijn best?

recept pastasalade mamameteenblog.nl

Restjes en leftovers

Het handige van dit recept is dat je het kan maken van restjes. Soms kook ik de dag ervoor ook een pasta, maar dan kook ik wat extra en dat extra bewaar ik dan voor de dag erna. Ook restjes groenten, vlees, kip of vis zijn erg lekker door deze pastasalade. Er is enorm veel variatie mogelijk met een beetje lef.

De pasta in de pastasalades zijn voor mij altijd het lekkerste als ze lekker gaar zijn, op deze manier komen de knapperige groentes er beter in uit. Maar dat is een kwestie van persoonlijke smaak. Denk bij het bereiden en koken van de pasta aan ongeveer 75-100 gram droge pasta per persoon. Met kinderen reken ik de helft per aanbevolen hoeveelheid.

Voor mijn gezin met 5 kook ik voor 4 personen. Met 2 volwassenen, 2 kinderen van 6 jaar en ouder en een peuter, kom ik daar prima mee uit. Houd ik nog wat over dan bewaar ik dat voor een volgende dag of vries ik eventueel in.

Recept pastasalade op zijn best

  • Hoofd- of bijgerecht
  • Bereidingstijd: 20 minuten
  • Voor 4 personen

Benodigdheden

  • grote braad- of hapjespan (een wok werkt ook goed)

Ingrediënten

  • 300 gram Pasta, mijn voorkeur gaat uit naar de spiraalvormige pasta, maar elke pasta voldoet.
  • ui, 1
  • knoflookteen, 1
  • een grote tomaat
  • een halve courgette in blokjes
  • 1 paprika geel in blokjes
  • een hand spinazie of rucola
  • 4 plakjes rauwe ham
  • 50 gram zachte geitenkaas of Parmezaan kaas
  • peper/ zout
  • olijfolie
  • balsamico
  • verse tijm/ basilicum naar wens

Eventueel kun je nog wat crème fraîche of slagroom toevoegen voor de smeuïgheid naar wens.

Ook met overgebleven rijst kun je nog een heerlijk gerecht maken, namelijk een rijstsalade (recept).

Bereiding

  • Kook de pasta gaar.
  • Bak de fijn geperste knoflook, ui, tomaat, paprika, courgette in een scheut olijfolie tot alles zacht en glazig is.
  • Voeg de pasta toe en roer dit goed om met de groenten.
  • Voeg daarna de peper, zout, scheutje olijfolie en de verse kruiden toe naar wens.
  • Als laatste vlak voor het opscheppen kun je de ham en (geitenkaas-) toevoegen.

Dit gerecht is zowel warm als koud te eten. En daarom kun je hem ook van tevoren bereiden en in de koelkast bewaren bij bijvoorbeeld een barbecue.

Eet smakelijk!

Meer inspiratie nodig voor een lekker recept:

3 gedachten over “Recept: Pastasalade op zijn best, voor jong en oud!”

Reacties zijn gesloten.