Bol AlgemeenBol Algemeen

Koolhydraatarme notencake: recept, voedingswaarden en voordelen

Last Updated on 3 oktober 2025 by Barbara

Er zijn van die recepten die je altijd in je achterhoofd wilt bewaren. Voor als je onverwacht visite krijgt, of gewoon omdat je zelf zin hebt in iets lekkers dat ook nog eens gezond is. Deze koolhydraatarme notencake is er zo eentje. Heerlijk smeuïg, rijk van smaak, maar toch verantwoord doordat hij weinig koolhydraten bevat. Ideaal als je bezig bent met een koolhydraatarm of keto dieet, of gewoon een gezondere keuze wilt maken bij het bakken.

Ik deel in dit artikel niet alleen mijn favoriete recept, maar ook handige tips, variaties en beantwoord de meest gestelde vragen over koolhydraatarm bakken. Zo weet je precies hoe je deze cake kunt laten slagen – en misschien wel je nieuwe favoriete cake wordt.

Koolhydraatarme-notencake_-recept-mamameteenblog.nl_

Benodigdheden voor recept notencake:

  • Cakeblik(ongeveer 15 cm)
  • Beslagkom
  • Pollepel of staafmixer

Ingrediënten voor de koolhydraatarme notencake

Voor een cake van ongeveer 10 plakjes heb je nodig:

  • 200 g gemengde noten (bijvoorbeeld amandelen, walnoten, hazelnoten)
  • 150 g amandelmeel
  • 50 g kokosmeel
  • 4 eieren (middelgroot)
  • 100 g ongezoete Griekse yoghurt of roomkaas
  • 80 g erythritol (of een andere koolhydraatarme zoetstof naar keuze)
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout
  • 2 el gesmolten kokosolie of roomboter

Optioneel voor extra smaak:

  • 1 tl vanille-extract
  • 1 el cacaonibs of pure chocolade (85% of hoger) in stukjes
  • een handje ongezoete kokosrasp

Er bestaan verschillende recepten voor koolhydraatarme cakes, waarvan de notencake veruit het populairst is.

Note: Door de stevia mis je het volume in de cake, gebruik een kleiner bakblik dan je normaal zou gebruiken. Een ander alternatief is om dadels te gebruiken i.p.v. stevia.

De verhouding voor suiker en stevia is 250 gram suiker: 22,5 gram stevia. De verhouding tussen dadels en suiker is 1:1, dus 250 gram suiker is gelijk aan 250 gram gepureerde dadels. Je ziet dat je met stevia veel meer volume mist dan met dadels.

Het volume van de dadels zorgt ervoor dat je baksel minder plat uitvalt.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  2. Bekleed een cakeblik met bakpapier of vet het lichtjes in met kokosolie.
  3. Hak de noten grof (zodat je nog stukjes blijft proeven).
  4. Klop de eieren luchtig samen met de zoetstof tot een romig geheel.
  5. Meng de yoghurt (of roomkaas) en de gesmolten kokosolie erdoor.
  6. Voeg de droge ingrediënten toe: amandelmeel, kokosmeel, bakpoeder, kaneel en zout. Meng dit goed tot een stevig maar luchtig beslag.
  7. Schep de gehakte noten erdoor (bewaar eventueel wat voor bovenop).
  8. Giet het beslag in de cakevorm en strijk de bovenkant glad.
  9. Bak de cake in ongeveer 40 – 45 minuten goudbruin en gaar. Check met een satéprikker of hij droog uit de cake komt.
  10. Laat de cake afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt.

En dan: genieten!

Waarom een koolhydraatarme notencake?

Noten bevatten van nature veel gezonde vetten en eiwitten, en relatief weinig koolhydraten. Door gewone bloem te vervangen door amandel- en kokosmeel, verlaag je het aantal koolhydraten nog meer. Het resultaat: een voedzame cake die vult, zonder dat je bloedsuikerspiegel piekt.

Dit maakt de cake niet alleen ideaal voor wie een koolhydraatarm of keto dieet volgt, maar ook voor wie gewoon minder suiker en geraffineerde koolhydraten wil eten.

Voedingswaarden koolhydraatarme notencake (per plakje, bij 10 plakjes)

  • Calorieën: ± 210 kcal
  • Eiwitten: 8 g
  • Vetten: 18 g
  • Koolhydraten totaal: 4 g
    • Waarvan vezels: 2 g
    • Netto koolhydraten: 2 g

Dit maakt de cake dus zeer geschikt voor een koolhydraatarm of keto dieet, want de netto koolhydraten per plakje blijven erg laag. De gezonde vetten uit de noten en kokosolie zorgen bovendien voor een goede verzadiging.

Variaties om mee te spelen

  • Met blauwe bessen: Voeg een handje blauwe bessen toe aan het beslag voor een frisse twist.
  • Chocoladeversie: Meng 2 el cacaopoeder door het beslag en voeg extra stukjes pure chocolade toe.
  • Speculaaskruiden: Vervang kaneel door speculaaskruiden voor een heerlijke herfstcake.
  • Notenmix anders: Gebruik pistachenoten of pecannoten voor een andere smaakbeleving.

Bewaren en invriezen

  • In de vriezer: Snijd de cake in plakjes, verpak per stuk en vries tot 3 maanden in. Zo heb je altijd een gezond tussendoortje bij de hand.
  • Op kamertemperatuur: 2 – 3 dagen luchtdicht verpakt.
  • In de koelkast: 5 dagen, goed afgesloten.

Veelgestelde vragen over koolhydraatarme notencake

1. Welke noten zijn het meest geschikt?

Amandelen en walnoten zijn favoriet door hun milde smaak en goede voedingswaarde. Maar eigenlijk kun je elke notensoort gebruiken.

2. Kan ik de zoetstof vervangen door suiker?

Ja, dat kan, maar dan is de cake natuurlijk niet meer koolhydraatarm. Gebruik liever erythritol, stevia of monkfruit voor een gezonde versie.

3. Hoe voorkom ik dat de cake droog wordt?

Gebruik genoeg vet (kokosolie of roomboter) en let goed op de baktijd. Te lang bakken maakt de cake droog.

4. Kan ik alleen amandelmeel gebruiken?

Ja, dat kan. De textuur wordt dan iets minder stevig, maar nog steeds heel lekker.

5. Is deze cake ook glutenvrij?

Ja! Omdat we geen tarwemeel gebruiken, is deze notencake helemaal glutenvrij.

6. Kan ik hem ook lactosevrij maken?

Ja, vervang Griekse yoghurt of roomkaas door plantaardige yoghurt (bijv. kokos).

7. Hoeveel koolhydraten bevat deze cake?

Dat hangt af van de gebruikte noten en zoetstof, maar gemiddeld bevat een plakje rond de 3 – 4 gram koolhydraten.

8. Kan ik muffins maken van dit recept?

Absoluut! Verdeel het beslag over muffinvormpjes en bak 20 – 25 minuten.

9. Kan ik de cake in een airfryer maken?

Ja, in een kleine cakevorm op 160 graden voor ongeveer 25 – 30 minuten.

10. Hoe krijg ik een luchtige cake?

Goed de eieren opkloppen is de sleutel. Dit maakt de cake luchtiger en minder compact.

Conclusie

Een koolhydraatarme notencake is het perfecte voorbeeld van hoe je gezond en lekker kunt combineren. Met noten, amandelmeel en een natuurlijke zoetstof maak je een voedzame cake die je zonder schuldgevoel bij de koffie of thee kunt eten. En het mooiste: dit recept is heel flexibel. Je kunt eindeloos variëren en aanpassen naar jouw smaak of dieetwensen.

Dus: trek die ovenhandschoenen, maar aan en ga lekker aan de slag. Grote kans dat deze notencake ook bij jou thuis een favoriet wordt!


Altijd up-to-date met het laatste nieuws vol tips en inspiratie voor een slim en gezond leven!

14 gedachten over “Koolhydraatarme notencake: recept, voedingswaarden en voordelen”

  1. Heerlijk hoor, maar dadels en banaan zijn absoluut niet koolhydraatarm! Perfect als je natuurlijke suikers wil in plaats van de ongezonde, maar koolhydraat arm is het beslist niet met dadels en of banaan!

    Smakelijk!

  2. Beste Barbara, ik heb het beslag over 6 cakevormpjes verdeeld maar na een half uur op 160 graden is de bovenkant krokant en de bodem nog bijna rauw… Wat moet ik anders doen volgende keer? Dank voor het antwoord vast!

  3. Nog een tip voor volume en luchtigheid: klop de eieren luchtig in een keukenmachine met de klopper (of een handmixer). Dit moet je zo lang doen tot het wittig en dik is geworden. Smelt intussen de boter en laat weer wat afkoelen. Als het ei dikkig is geworden, voeg dan de ingrediënten toe en beetje bij beetje de boter en spatel (dus NIET roeren!!!) door elkaar en bak het in je blik gaar. Door het spatelen blijft de luchtigheid en het volume behouden. Spatel dus ook niet langer dan dat alles vermengd is, anders kun je ook de lucht er weer uitspatelen. Veel succes allemaal en vooral: eet smakelijk ?

  4. Je kunt ook Erythritol gebruiken. Heeft 0 gram koolhydraten. Het is net iets minder zoet dan gewone suiker en toch volume. Persoonlijk zou ik maar 100 gram suiker omrekenen naar de Erythritol want volgens mij is dit recept heel erg zoet. Daar hou ik niet zo van. Amandelmeel is al zoetig en walnoten ook. In dat geval heb je 125 gram Erythritol nodig. Maar je mag het natuurlijk zo zoet maken als je zelf wilt.

  5. hallo hier een vraagje er staat de oven op 160 gr
    maar niet hoelang die in de oven moet

  6. Hi,
    Ik probeer sinds 2 weken koolhydraatarm te eten. Dit lijkt me echt een heel lekker recept.
    Maar heeft iemand voor mij de goude tip hoe je dadels nou goed kunt pureren? Bij mij in de blender wordt het altijd een dikke klont ?
    Alvast bedankt!
    Groetjes, miranda

    • Wat goed dat je dit probeert. Wat je kunt doen is de dadels eerst even laten wellen in een beetje water. Maximum een gelijke hoeveelheid water aan een gelijke hoeveelheid water. Soms is 10 minuten al genoeg. Als het velletje heel stevig is haal ik deze weg. Dit maakt de massa ook meer smeuïg.
      Bij het pureren probeer ik eerst zonder en zo nodig voeg ik steeds een klein scheutje toe.
      Let wel op je cake wordt ook meer smeuïg naar mate je er meer water bij voegt.
      Succes met je koohydraatarm eten! Het zal je vast goed doen!

  7. De smaak is prima maar hij blijft bij mij heel laag. Met genoemde ingrediënten krijg ik maar een laagje beslag in een cakevorm. Hoe krijg jij hem zoals op de foto?

    • Hallo Jacqueline, door het gebruik van stevia valt het recept vaak wat platter uit. Ik gebruik een korter bakblik. Wil je hem wat hoger krijgen, kun je een kleiner of korter bakblik gebruiken, of je kunt wat dadels of bananen toevoegen. Hier zitten wel natuurlijke koolhydraten (suikers) in. Wat ik nog wel eens doe wanneer ik geen kleiner blik heb, is half stevia (10 gram) en 125 gram gepureerde dadels toevoegen. De dadels creëren meer volume.
      Laat je me weten of het is gelukt?

  8. Hallo, deze cake lijkt me heerlijk. Welk formaat bakblik moet ik gebruiken, het lijkt me erg weinig voor een gewone cake. Alvast bedankt!

Reacties zijn gesloten.