Dit zijn 5 gezondheidsvoordelen van palmkool

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 7 december 2021 by Barbara

Palmkool is – zoals de naam al zegt – kool in de vorm van een palm. In Italië spreken ze van cavalo nero ofwel zwarte kool. Deze koolsoort met zijn diepgroene bladeren herbergt ongelooflijk veel gezonde voedingsstoffen. Dit zijn vijf gezondheidsvoordelen van palmkool:

De 5 gezonde voordelen van palmkool mamameteenblog

1.    Voor sterke botten

Palmkool bevat maar liefst 120 milligram calcium per portie van 80 gram. Dat is meer calcium dan in melk. Het is zelfs zo’n 11 procent van de hoeveelheid calcium die je als volwassene dagelijks nodig hebt voor gezonde botten en een gezond gebit. Dat geldt ook voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 18 jaar.

Voor kinderen van 4 tot 8 jaar voorziet deze hoeveelheid kool voor maar liefst 17 procent in hun calciumbehoefte. Is je kindje 1-3 jaar, dan krijgt hij met deze portie palmkool maar liefst 24 procent van de hoeveelheid calcium binnen die hij dagelijks nodig heeft voor een gezonde botontwikkeling. Het calcium uit palmkool wordt bovendien gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Rauwe palmkool is trouwens ook een goede bron van vitamine K, wat ook belangrijk is voor sterke botten. Zo levert de groente maar liefst 704,8 microgram vitamine K per 100 gram.

2.    Versterkt het immuunsysteem

De aanwezigheid van pro-vitamine A en vitamine C in palmkool maakt dat de groente een versterkende werking heeft op ons immuunsysteem. Het bevat 57 milligram vitamine C per portie (80 gram) en dat is bijna 1,5 x zoveel als sinaasappels. De vitamine draagt bij aan de vorming van afweerstoffen en witte bloedcellen, waarmee ons lichaam zich verweert tegen ziekteverwekkers.

Wil je je eigen weerstand en die van je kindje verhogen, dan kun je dus beter palmkool klaarmaken dan een sinaasappel schillen. Alleen spruitjes bevatten meer vitamine C, maar die lusten veel kinderen niet. Het heeft daarentegen een wat zoetige smaak en doet het dus beter bij kinderen. Zeker als je de groente verstopt in een lekkere soep als ribollita.

3.    Gezonde groei van je kindje tijdens de zwangerschap

Deze kool is een goede bron van folaat of natuurlijk foliumzuur. Zo bevat een portie palmkool (80 gram) 69 microgram van deze B-vitamine. Zoals je weet, is foliumzuur belangrijk voor een gezonde groei van je kindje tijdens je zwangerschap.

4.    Voor energie en groeikracht

Palmkool levert zo’n 2 milligram ijzer per 100 gram. Dat is bijna evenveel als spinazie en rucola. Ons lichaam kan het ijzer uit palmkool bovendien gemakkelijk opnemen, wat goed is voor jouw energiepeil en dat van je kindje. Heb jij of je kindje een ijzertekort, dan is het dus een goede idee om wat vaker palmkool op tafel te zetten.

 Lees ook de gezondheidsvoordelen van Aubergine

 

5.    Goed voor de lijn

Ondanks dat deze kool veel voedingsstoffen levert, is de groente heel goed voor je lijn. Hij bevat namelijk slechts 19 calorieën per portie van 80 gram. Met palmkool krijg je dus veel gezonde voedingsstoffen binnen, zonder dat je aankomt. Gaat het jou om snel afvallen op een gezonde én gemakkelijker manier, lees dan dit artikel.

Ik hoop dat dit artikel je inzicht heeft gegeven in de gezonde voordelen van palmkool. Ken jij nog meer gezonde eigenschappen van deze groente of lekkere recepten met palmkool? Deel ze dan hieronder in de reacties!

Is een gezonde levensstijl ook belangrijk voor jou? Dan vind je deze artikelen vast ook interessant:

Bol AlgemeenBol Algemeen

2 gedachten over “Dit zijn 5 gezondheidsvoordelen van palmkool”

 1. Ik ontvang graag alle voordele v allerlei groente eventueel m kookrecept ivm m allergieen v reguliere medicynen
  Ik weet dat al wat j eet j gezondheid ok kan verhogen
  Vandaar mn belangstelling
  Tussen haakjes, ben dochter v n tuinder, uit 2 gr fam i Westland
  Wil graag n info-boek voor mezelf m d alternatief medische voordelen voor myzelf, wat ik nodig heb om n gezond mens t blyven
  By voorbaat dank

  Beantwoorden

Plaats een reactie