omega 3 vetzuren en zwangerschap mamameteenblog.nl

Zwangerschap en omega 3 vetzuren

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Bij zwangerschap nummer 3 was ik helemaal het spoor bijster met betrekking tot wat ik wel of niet mocht eten. Amper 6 weken zwanger en ik las me alweer helemaal in de materie. Wat kon ik ook alweer allemaal verwachten en vooral wat mag ik ook alweer niet eten? Wat was er in die paar jaar een hoop veranderd. De lijst was alleen maar langer geworden met verboden voedingsmiddelen en toch waren er ook weer middelen vanaf gehaald. Het kon aan mijn hormonen liggen, maar ik vond het allemaal best verwarrend. Had ik het de vorige keer dan niet goed gedaan? Zelfs nu wanneer ik mijn vriendinnen om mij heen hoor over hun zwangerschap is het nog steeds allemaal een beetje warrig. Zeker met betrekking tot voedsel. Welke voedingsstoffen heb ik nu nodig, waar zit het in? Wel haring, geen haring, wel eieren, geen eieren en ga zo maar door.

zwangerschap-omega-3-vetzuren-mamameteenblog.nl_

Zo was daar ineens het bericht van NU.nl over het feit dat Omega-3-vetzuren eigenlijk helemaal niet goed zijn tijdens je zwangerschap. Waar zit dat allemaal ook alweer in, dacht ik bij mezelf? (vooral in vette vis)

Onderzoek naar Omega 3 vetzuren

In het onderzoek is terug te vinden dat een veranderde vetstofwisseling (bijvoorbeeld bij een verhoogde inname van omega 3 vetzuren) kan leiden tot een ophoping van vetten in de bloedcirculatie van de moeder. Dit zou dan de baby terecht kunnen komen, wat kan leiden tot een verhoogd risico op lipide(vet)stoornissen.

Na het lezen van het bericht van Nu.nl blijkt dat met name het te veel vetzuren te worden genoemd. Iets wat voor heel veel voedingsstoffen geldt en misschien wel met bijna alles in het leven. Te veel is tenslotte nooit goed.

Maar hoe weet je dan dat je niet te veel binnen krijgt? En hoeveel is teveel? Dat wordt helaas niet vermeld in het artikel. Maar bij een dagelijkse inname van 200 mg DHA in aanvulling op de ADH voor omega-3 vetzuren voor volwassenen (250 mg DHA en EPA) is het omega 3 vetzuur DHA goed voor de ontwikkeling van de hersenen en het gezichtsvermogen van de baby. Dit wordt onderstreept door de EFSA (European Food Safe Authority).

Ondertussen is ons voedsel in het Westen zo rijk gevarieerd dat het bijna onmogelijk lijkt om van elk product te weten wat de verhoudingen zijn van elke voedingsstof. Als het al duidelijk op de verpakking is vermeld. Dat maakt het ook lastig om bij elk product te bepalen of het goed voor je is of misschien genoeg voor die dag.

De juiste voedingsstoffen tijdens je zwangerschap

Gelukkig zijn er verschillende apps beschikbaar die je daarbij kunnen helpen, zoals de app van het voedingscentrum. Mocht je twijfelen of je bepaalde voedingsproducten wel of niet kunt eten, kun je altijd gebruik maken van de app. Maar vergeet ook niet je nuchtere boerenverstand te gebruiken.

Het kan makkelijker en slimmer zijn om gebruik te maken van een voedingssupplement wanneer je niet wekelijkse vette vis kunt of wilt eten. Zo kun je de omega 3 vetzuren online bestellen in capsule vorm en weet je meteen dat je de juiste hoeveelheden binnenkrijgt van een zeer goede kwaliteit.

Dat het belangrijk is om tijdens je zwangerschap op je voeding te letten hoeft niet meer genoemd te worden. Maar wat misschien wel genoemd mag worden is dat er wat meer aandacht besteed mag worden hoe je aan je aan de juiste voedingsstoffen komt.

Gebruik jij of heb jij ook voedingssupplementen gebruikt tijdens je zwangerschap?

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
schoenen in te lopen mamameteenblog.nl
Tips om sneller je schoenen in te lopen

Voor dat leuke feestje of bruiloft snel nog even mooie, leren schoenen gekocht? En nu spijt dat je niet de...

Sluiten