Welke spullen heb je nodig in de babytijd?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 13 maart 2024 by Barbara

Home » Lifestyle » Zwangerschap » Welke spullen heb je nodig in de babytijd?

Het is gek hoe snel de babytijd gaat. Met kinderen lijkt me dit nog meer op te vallen, of misschien komt dit omdat ik wat sentimenteler word. Het lijkt nog maar zo kort geleden dat ik erachter kwam dat ik zwanger was van Liam. Wat was ik in shock. Net alle babyspullen de deur uit gedaan, kon ik weer opnieuw beginnen. Het voordeel was dat ik nu als ervaren moeder nog beter de voorbereidingen kon treffen voor de babytijd. Niets geen onzin meer in mijn huis, dag navelbandjes! Alleen maar nuttige spullen.

Welke spullen heb je echt nodig in de babytijd mamameteenblog.n

Nu, ruim 3,5 jaar later, is het weer tijd om af te sluiten. De babytijd is nu echt voorbij, ook al vindt mijn grote peuter dit niet altijd. De Bugaboo verkocht, het ledikant ook, de commode foetsie, en op een paar luiers na, is bijna alles de deur uit. Met een weemoedig gevoel, dat wel, maar ook met een gevoel dat het goed is. Het was leuk, maar wat er nu is, is ook leuk.

Toch vind ik af en toe nog wat achter in een kast, zoals laatst met de inbakerdoek. Dat was echt een prettig ding, waar ik pas veel te laat mee begon. Op advies van het ziekenhuis ben ik toen begonnen (Liam bleek een reflux baby te zijn). En dat inbakeren werkte echt goed bij hem. Een tip die ik deelde met een zwangere vriendin van mij, die meteen vroeg of ik nog meer tips had. Dat deed mij denken aan een artikel wat ik echt al maanden, zo niet jaren wil schrijven.

Wat vind ik nog meer handige spullen voor de babytijd, die ik een aanstaande moeder zou aanraden?

Nu na drie baby’s weet ik echt niet alles, maar genoeg om te weten wat je echt wel nodig hebt voor de eerste periode met je baby. Zelf gebruikte ik het uitzetlijstje van de Prénatal en een bezoekje aan Babypark om het nodige in huis  te halen. Nu is veel ook persoonlijke voorkeur en omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan de maat kleertjes. Ik wist bij baby nummer drie dat ik maatje 50 wel kon skippen en dat maatje 56 maar heel kort gedragen werd. Tenslotte baar ik 8-ponders die met wat Pokon (lees: borstvoeding) hun massa razend snel wisten te vergroten.

Zo wist ik dat ik nog nooit veiligheidsspelden had gebruikt en dat ik deze dus ook niet hoefde aan te schaffen; net als de navelbandjes en de flanellen luierdoeken. Misschien is het handig, maar ik heb ze echt nooit hoeven te gebruiken. Ook de warmwaterkruiken waren bij 2 van de drie baby’s niet echt nodig. Zomerse temperaturen zorgde ervoor dat ze bijna ongebruikt bleven.

Wat ik wel echt heel handig vond, was een baby badjas. Het is gek, maar het gaf me na het badderen, het afdrogen en de luier omdoen, even de tijd om de kleine warm te houden voordat ik een rompertje aan deed. Ook was dit het moment om lekker even te kroelen en voelde ik makkelijk even het blote bastje voordat alles weer ingepakt zat in kleertjes. Zo’n badjasje is ook ideaal omdat het een lekkere lange tijd mee kan gaan, omdat ze er even kunnen doorgroeien. En het is een heel mooi cadeau om te vragen of geven aan jonge ouders (tip)

Maar wat zijn nog meer spullen die je de eerste periode echt nodig hebt?

Welke spullen heb je nodig in de babytijd?

Draagdoek/ Draagzak

De draagdoek is echt ideaal in de prille babytijd, vanaf dag 1 kun je je kindje bij je dragen in een heerlijke zachte doek. Daar wordt je baby heel rustig van, want het ruikt je, het voelt je warmte en het hoort je zo bekende hartslag. Daarnaast heb jij je handen vrij, wat voor mij ook niet onbelangrijk was, zeker toen er nog wat andere koters aandacht vroegen. Zelfs de deur uitgaan is makkelijker met een draagdoek of draagzak (wanneer ze wat ouder zijn). De kinderwagen vond ik in het begin zelfs vrij veel gedoe. Misschien ook omdat mijn baby’s de eerste periode onrustig waren en echt veel huilden. Ja, alledrie. Maar met die draagdoek was het zoveel relaxter, want ze werden er veel rustiger in. Een echte aanrader dus bij onrustige baby’s. Je kunt een draagdoek ook prima via marktplaats bestellen; mijn ervaring is dat een gebruikte doek vaak veel soepeler werkt en zachter is. De draagzak die ik gebruik is de Ergo Babycarrier, Deze draagt zo lekker; zowel voor jezelf als de baby ergonomisch verantwoord! En ook voor de hele prille babytijd al te gebruiken met een speciale insert-stuk.

Extra tip: Tegenwoordig kun je zelfs een draagconsulente vragen om thuis te komen en je advies te geven. Die leert je meteen wat handige technieken zijn en hoe je de draagdoek kunt dragen. Echt superfijn!

Babyfoons

alecto babyfoon mamameteenblog.nl

Ah, dit is een grappige. Want toen we onze eerste kindje kregen, woonde we in een veel kleiner huis dan nu, elk geluidje dat ze maakte, hoorde ik tot in mijn tenen, zelfs met alle deuren dicht. Toch had ik het gevoel dat ik een babyfoon nodig had. Ik wilde gewoon niets missen, zeker in het begin. Nu, na de derde baby, weet ik dat een babyfoon met camera, by far, het beste werkt bij mij. Ik hoef het niet te horen, ik wil gewoon zien dat het allemaal o.k. is. Dus nu met onze babyfoon met camera is het zoveel makkelijker. Met een beeldscherm in de nabijheid kon en kan ik nog steeds inloggen op de babyfoon en zo zien of alles goed gaat. Ideaal! Zelfs nu Liam ruim 3,5 jaar is, ben ik nog steeds blij met onze babyfoon.

Een babybedje voor in je eigen slaapkamer

babybedje mamameteenblog.nl

In ons eerste huis was er echt geen ruimte voor een bedje erbij in onze slaapkamer. Misschien een hangwiegje, maar dat was toch niet zo handig geweest. Het had dan recht boven ons bed moeten hangen. Dus legden we onze dochter vanaf het begin in haar kamer. Met de deuren open was het ook alsof ze bijna in onze kamer stond, dus dat maakte het makkelijk. In ons huidige huis is alles veel groter en paste er met gemak een babybedje bij in onze slaapkamer. Dat scheelde veel gedoe. Achteraf had ik echt heel graag een co-sleeper gehad en daar had ik best wel wat voor willen betalen, het is veel intiemer en veiliger. Maar ik ben al blij dat we Liam veel bij ons konden laten slapen op onze kamer, in een babybedje.

Pampers

luiers mamameteenblog.nl

Op veel uitzetlijstjes staat dat je een pak Pampers newbaby wegwerpluiers kunt aanschaffen. Maar denkende aan de per dag 8-10 luiers die je nodig hebt, kun je rustig meteen enkele pakken newbornluiers aanschaffen. Scheelt je meteen weer een hoop boodschappen doen voor de eerste week. Dit geldt natuurlijk alleen wanneer je wegwerpluiers wilt gaan gebruiken.

Luierdoeken

Zonder gekheid, deze luierdoeken gebruik ik nog steeds bij mijn peuter van 3,5 jaar. Ik vind ze ideaal. Ze zitten standaard in mijn tas en zijn echt multifunctioneel. Liam gebruikt ze ook nog steeds als knuffeldoekjes. Maar ik gebruik ze ook als verschoningsmatje, spuugdoek, zonnescherm in de auto en nog ikweetniethoeveel andere dingen. Ideaal! Niet per se allemaal tegelijkertijd met dezelfde doek trouwens ;). Hier kun je er rustig tig stuks voor aanschaffen en ook als kraamcadeau zijn ze geweldig!

Het uitzetlijstje voor je baby

Mocht je het uitzetlijstje langs lopen, denk dan ook dat je veel kunt lenen van een lieve vriendin of familie. Daarnaast zijn er ook veel artikelen die je tweedehands kunt aanschaffen. Zo heb ik bijvoorbeeld mijn kinderwagen via marktplaats gekocht en ben ik echt heel blij met de wagen geweest! Ook kun je er voor kiezen om je eventuele kraamvisite wat cadeaubonnen mee te laten nemen. Niet heel romantisch, maar wel lekker praktisch. Zo kun je op je eigen tijd spullen aanschaffen die je nodig hebt.

Ik hoop je zo een beetje geholpen te hebben en mocht je nog vragen hebben, ik hoor ze graag in de comments!

Ook leuk om te lezen:

Plaats een reactie