De blogger en de blog: Twijfelmoeder

Last Updated on 15 augustus 2023 by Barbara

In de rubriek De blogger en de blog Patricia aan het woord over haarzelf en haar blog TwijfelMoeder. Zoals zij het beste vertelt op haar blog: 

TwijfelMoeder heb ik opgezet voor vrouwen – die net als ik – twijfelen over het feit of ze wel of geen kinderen willen. Ik zal hier columns, nieuwsberichten, interviews en allerhande weetjes plaatsen. Die berichten gaan niet alleen over de twijfels, maar ook over het ouderschap en weetjes over baby’s en dergelijke. Juist, omdat je daardoor een beeld kan vormen.

Bovenstaande tekst schreef ik in het voorjaar van 2013. Inmiddels is de situatie iets gewijzigd. Op 28 maart hebben mijn grote liefde en ik ons eerste kindje gekregen. Naast alle zaken die je al van TwijfelMoeder kent, volgen er nu dus ook meer ervaringsverhalen en reviews die ook interessant zijn voor (aanstaande) ouders.

De blogger en de blog twijfelmoeder.nl mamameteenblog

Introductie de Blogger

  • Naam: Patricia de Ryck
  • Leeftijd: 33
  • Woonplaats en/of Provincie: Cuijk, Noord-Brabant
  • Beroep: Eigenaar (online) marketing- en communicatiebureau

Introductie Blog

  • Naam: TwijfelMoeder
  • Niche: Taboes doorbreken met name op het gebied van kinderwens, maar nu ik zwanger ben absoluut ook over zwangerschap, ouderschap en opvoeding.
  • Sinds Wanneer: juni 2013 – blog heeft door vervelende reacties, die naasten raakten wel een tijdje stil gelegen – in die periode van een jaar of anderhalf werden er zo nu en dan updates geplaatst. Sinds eind november 2016 helemaal terug, omdat ik ook mijn zwangerschap heb aangekondigd (https://www.twijfelmoeder.nl/2016/11/twijfelmoeder-gaat-over-andere-zaken-twijfelen/)

Social Media:

De  Vragen aan Patricia van Twijfelmoeder:

Wat heeft jou doen besluiten om een blog te beginnen?

Zelf heb ik nooit aan kinderen gedacht tot ik ruim tien jaar geleden de liefde van mijn leven leerde kennen. Hij wilde ze zelf ‘later’ wel. Een onderwerp dat we toen als 22- en 23-jarigen nog niet zo heel belangrijk vonden, maar steeds meer mensen wel een oordeel over vormden en we opmerkingen over kregen. Van het huis dat groot genoeg was voor gezinsuitbreiding tot heel direct de vraag na ons huwelijk wanneer er dan kinderen zouden volgen. Opmerkingen die mij onzeker, maar ook kwaad maakten. Ik mocht dan twijfelen, maar er zijn ook zoveel mensen die met vruchtbaarheidsproblemen kampen. En je hebt natuurlijk ook gewoon mensen die bewust kinderloos zijn. Hoor je er dan niet bij, omdat je geen kids hebt? Daar wilde ik over schrijven; ik wilde een platform bieden aan die vrouwen (en mannen) die zich onbegrepen voelde rondom hun kinderwens. Die twijfelen over het feit of ze wel of geen kinderen willen. Ik ben afgestudeerd als journalist, dus de pen zie ik ook nog steeds als mijn machtigste middel om iets te bereiken. Een taboe – want dat was en is het zeker – te doorbreken.

Wat is de werkplek waar je het liefst zit (of staat) om te  bloggen?

Veel persoonlijke blogs, zoals mijn column https://www.twijfelmoeder.nl/category/column/,  schrijf ik op m’n iPhone in bed, omdat ik dan de inspiratie heb en de woorden er uit vloeien. De andere updates, zoals reviews, nieuwtjes en dergelijke typ ik op m’n laptop aan de grote tafel in de woonkamer of op het Mediaplein in Boxmeer, waar ik tussen alle bruisende, creatieve mediabedrijven mijn eigen kantoor heb.

Zeg eens, hoeveel uur per week besteed je nu eigenlijk aan je blog?

Dat varieert echt. In 2013 toen de blog net online ging en ik meteen veel media-aandacht kreeg, was ik er eigenlijk altijd minimaal 15-20 uur aan kwijt. Als eigen baas is dat natuurlijk ook heel makkelijk. Nu ik TwijfelMoeder.nl weer volledig heb gerestyled en weer de doelstelling heb om er iets moois van te maken, omdat er echt behoefte aan is, haal ik die aantallen ook weer. Maar nu veel in de avond en in het weekend. Gelukkig helpt mijn man dan met het technische deel.

Wat maakt jouw Blog uniek?

Absoluut het onderwerp en het platform dat ik vrouwen geef om taboe-onderwerpen te beschrijven in gastblogs en lezerspost. Op TwijfelMoeder ga je nu ik moeder ben natuurlijk ook reviews van spulletjes en kleertjes en zo voorbij zien komen, net als nieuws over dat soort zaken. Maar ik duik ook verder in de wereld van onderzoek rondom het krijgen van kinderen, vruchtbaarheid et cetera. Ik betrek de actualiteit erbij, maar deel mijn gevoel daarbij. Of ga juist op zoek naar meer informatie over de kinderwens van de betreffende BN’er die nu zwanger is. Vaak hebben ze in het verleden in interviews namelijk heel interessante dingen gezegd. Wat dat betreft is dat dan echt de journalist die in mijn los komt.

Op welk artikel wat je hebt geschreven, ben je het meeste trots?

Ik heb  niet zozeer één artikel waar ik enorm trots op ben, maar al mijn columns zijn voor mij wel heel bijzonder. Er zit een verhaal achter. Met voor mij in de meeste gevallen ook heel verschillende emoties. Niet alles kan ik tenslotte zomaar online gooien. Ik heb ook te maken met mijn partner, ons kindje en familie. Waar ik trots op ben, is wel dat ik vol ben blijven houden. Dat ik weer terug ben. Mijn kind mag later lezen dat ik heb getwijfeld over het krijgen van kinderen. Ongewenst zal hij zich echter niet voelen, want ik doe alles met zoveel mogelijk respect. Naar ons toekomstige kindje, naar mijn partner, naar familie en naar vrienden en bekenden die opmerkingen maken. Het is ook zo’n pittig onderwerp.

Welk onderdeel van het bloggen vind jij het leukst?

De reacties van lezers en lezeressen, waardoor ik mijn twijfels steeds verder zag verdwijnen. Juist van die ervaringen van anderen leer je zo ontzettend veel. Ze openen je ogen; laten zien hoe je het wel of juist niet wilt of voor je ziet in het leven. Lezerspost is voor mij dan ook de meest waardevolle rubriek met prachtige inzendingen. https://www.twijfelmoeder.nl/category/lezerspost/

In welke valkuil ben jij wel eens gevallen bij het bloggen?

Ik vergeet standaard de tijd en dan ben ik een hele middag met mijn blog bezig, terwijl ik eigenlijk andere zaken moest doen. Ach, ook weer zo’n voordeel van eigen baas zijn: ik bepaal mijn eigen planning.

Aan welk advies of tip over het bloggen heb jij veel gehad?

Ruim acht jaar geleden kreeg ik de tip om te gaan Twitteren en later volgde Facebook. Via die weg heb ik echt ontzettend veel zichtbaarheid kunnen creëren voor mijn blog. De journalisten wisten en weten me nog steeds goed te vinden als ze op zoek zijn naar iemand die meer over dit onderwerp kan vertellen. In die eerste maanden stond ik zo in De Telegraaf en NRC.  Een vliegende start dus.

Welke Blog is volgens jou een absolute must om te volgen?

Voor mij is dat het blog van Anouk: https://www.mydeliciousjourney.com/. We hebben elkaar leren kennen, omdat ik haar mocht interviewen voor één van mijn klanten over bloggen in de regio waar we wonen. Dat klikte zo goed dat ze inmiddels als freelancer werkzaam is voor mijn bedrijf. Ik gun haar echt nog meer lezers. Haar blog is zo’n verademing: fijne tips, lekkere recepten en prachtige foto’s.

Wie zou je wel eens willen interviewen op je blog en wat zou je van die persoon willen weten?

Halina Reijn – daar hoef ik niet over te twijfelen. Ze heeft al zoveel over haar kinderwens geschreven en zoveel over zich heen gekregen. Daar zou ik in alle rust het over willen hebben. Ze heeft hiermee namelijk absoluut een taboe doorbroken. En dat is moeilijk; dat merk je ook aan de reacties die er over haar zijn. In het interview zou ik haar dus echt willen portretteren hoe ze is. Haar verhalen over haar kinderwens zijn geen aandachttrekkerij, maar juist bijzonder openhartige stukken waarmee ze een onderwerp bespreekbaar maakt dat aan de ene kant zo vanzelfsprekend is in het leven en aan de andere kant zo’n taboe.

Wat heeft het Bloggen jou tot nu toe gebracht?

Veel wijsheid, leuke contacten en een plek om mijn hart te luchten op het momenten dat ik het even moeilijk had.

Wat wil je nog bereiken met je blog?

Stabiele plek voor TwijfelMoeder tussen alle andere blogs over het moederschap, kids en ga zo maar door. Dat betekent nu weer volop bloggen en het verder langzaam uitbouwen.

Wat weten we nu nog niet van je, maar is wel leuk om te weten?

Dat ik daarnaast vanuit mijn passie nog een blog ben gestart (heb er zo in de loop van de jaren heel wat gehad, maar alleen deze twee zijn nog actief) namelijk https://vlaamskijken.nl/. Hier deel ik mijn liefde voor Vlaamse films en tv-series. Ik kreeg steeds meer vragen of ik nog tips had via Facebook, dat ik dacht: laat ik daar eens over bloggen.

Nawoord Barbara:

Bedankt Patricia voor het beantwoorden van je vragen. Ik ken je blog al vanaf het begin, juni 2013, het concept trok mij enorm, daar ik de route naar een kindje ook heb afgelegd in twijfel. Een actueel en interessant onderwerp, waarin het persoonlijke stuk van de ontwikkeling van jezelf en je blog mooi te volgen is. Heel erg leuk vind ik het om te lezen op je blog dat je begin april bent bevallen van je zoon. Ik blijf je blog zeker volgen om te zien hoe het met jullie gaat en hoe je blog zich verder ontwikkeld. 

Wil je meer bloggers en hun blogs leren kennen, hier vind je de blog over Simone en haar blog Fitenpuur.nl.

Voor meer leuke artikelen kun je mij volgen op FacebookTwitter of Instagram

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie