Wat kost een kind tot zijn achttiende jaar?

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Het is één van de argumenten die je vaak hoort van bewust kinderloze echtparen: Weet je wel wat een kind kost? Ik moet er altijd een beetje om grinniken, want als je graag kinderen wilt, gaat dit logische argument het niet winnen van moeder natuur. Maar mocht jij of jullie aan het nadenken zijn over kinderen of is er al een kleine onderweg, dan is dit vast een interessante vraag. Want wat gaat een kind je (ongeveer) kosten en waar moet je rekening mee houden? In dit artikel staan wat cijfers die het duidelijker maken wat een kind tot zijn achttiende kan kosten.

wat kost een kind mamameteenblog.nl
Wat kost een kind tot zijn achttiende jaar?

Het antwoord dat je vaak te horen krijgt op de vraag wat kost een kind is: Meer dan een miljoen euro! Maar in de praktijk is het toch iets anders. Toch kost een kind meer dan je aanvankelijk denkt en dat begint al ruim voor de geboorte.

Maar wat kosten kinderen precies? En hoe kun je dit bekostigen, behalve met een rib of het omzagen van een geldboom?

Kindje op komst

Vanaf het begin dat er gezinsuitbreiding op komst is, begint de voorbereiding. Met het zoeken naar de mooiste namen tot het inrichten van de babykamer. Hiermee zijn ook de uitgaven begonnen. Wanneer je een nieuwe kinderkamer wilt aanschaffen kost dit al snel rond de 1.500 euro. En dan hebben we het nog niet gehad over de luiers! (ruim 250 euro per maand voor een A-merk!)

Alles is natuurlijk een keuze; je kunt ook een tweedehands kinderkamertje scoren en bijvoorbeeld wasbare luiers kopen, beiden trouwens duurzame keuzes.

Hiermee kun je ook je kosten prima drukken. Maar kosten zul je hebben. Hoe kun je deze kosten financieren? Sommige gebruiken hier hun spaargeld voor of kiezen voor een persoonlijke lening.

Zoals eerder gezegd hoeft een kind zeker geen miljoen te kosten, maar toch kunnen de kosten best tegenvallen. Dus mocht je nadenken over het ouderschap, dan kan een goede voorbereiding een hoop financiële stress voorkomen. Zo kun je op tijd beginnen met sparen of je goed laten informeren over een lening.

Wat kost een kind?

Omdat de kosten van een kind afhankelijk zijn van de keuzes die je maakt en die keuzes afhankelijk zijn van je inkomen, is het lastig om er een prijskaartje aan te hangen. Het CBS rekent met de richtlijn dat een kind gemiddeld 17 procent van je besteedbaar inkomen kost.

Verdien jij dus gemiddeld 3.000 euro per maand, dan kost je kind ongeveer 510 euro per maand. Dit is dan gerekend vanaf de wieg tot 18 jaar en inclusief onderdak, voeding, kleding etc.

Iets specifieker, een kind zal tot zijn twaalfde levensjaar ongeveer 50.000 euro kosten, wat neer komt op ongeveer 4.000 euro per jaar. En vanaf het dertiende tot achttiende levensjaar zal je kind gemiddeld 30.000 euro kosten. Dat zal op 4.800 euro per jaar neerkomen. De hogere kosten zijn te verklaren doordat je kind in de puberteit meer geld gaat kosten. De tijd dat je kind naar de middelbare gaat, sneller uit zijn kleding groeit, meer eet, naar de sportschool gaat, enzovoort.

Kost een kind een miljoen?

Het is waar dat kinderen je leven verrijken en je portemonnee verarmen. Maar nee, ze kosten geen miljoen.
Had jij enig idee hoeveel een kind kost?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 gedachte over “Wat kost een kind tot zijn achttiende jaar?”

Plaats een reactie