Wanneer moet je eigen risico betalen bij een tandartsverzekering?

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

eigen risico bij een tandartsverzekering mamameteenblog.nl

Net als bij veel andere verzekeringen geldt bij een zorgverzekering ook een eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf moet betalen voor zorg die onder de basisverzekering valt. Met dit risico wil de overheid mensen niet alleen bewuster maken van zorgkosten, maar er ook voor zorgen dat de zorg betaalbaar blijft voor iedereen in Nederland. Breid je jouw basisverzekering uit met een aanvullende tandartsverzekering? Dan ben je vast en zeker benieuwd hoe het zit met het eigen risico. In deze tekst vertellen wij je wanneer je dit betaalt bij een tandartsverzekering.

In principe betaal je geen eigen risico

Waar je bij de basisverzekering vaak wel te maken krijgt met eigen risico, geldt dit voor aanvullende verzekeringen niet. Sluit je een aanvullende tandartsverzekering af? Dan worden de kosten voor een behandeling vaak vergoed door de verzekeraar. Welk bedrag je vergoed krijgt, hangt onder meer af van het verzekerde bedrag dat je gekozen hebt bij het afsluiten van deze aanvullende verzekering. Bij veel verzekeraars kun je uit een aantal standaardbedragen kiezen. De keuze die je maakt heeft geen invloed op de zorg die je krijgt, maar wel op de maximale vergoeding per jaar. Gaan de kosten voor de tandarts over dit maximale bedrag heen? Dan moet je het verschil zelf betalen.

Situaties waarin je wel je risico betaalt

Door de bovenstaande tekst denk je misschien dat je nooit te maken krijgt met eigen risico bij een zorgverzekering met aanvullende tandartsverzekering, maar dat klopt niet. Er zijn namelijk bepaalde situaties waarin je dit wel betaalt. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je een kroon nodig hebt. De kosten voor deze behandeling worden vaak (deels) vergoed vanuit en tandartsverzekering, waardoor je ook geen eigen risico betaalt. Toch zijn er uitzonderingen. Vergoedt een verzekeraar de kosten voor een kroon niet uit de tandartsverzekering? Dan krijg je wel te maken met eigen risico. Omdat een kroon doorgaans niet goedkoop is, kan dit je veel geld kosten.

Heb je een kunstgebit nodig? Dan krijg je hier wel mee te maken. In 2023 betaal je minimaal 385 euro eigen risico voor een kunstgebit. Het kan ook zijn dat je een groter deel van de behandeling zelf moet betalen. Dit is het geval als je voor vrijwillig eigen risico gekozen hebt. Dit risico kun je instellen op 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Heb je voor een vrijwillig eigen risico van 500 euro gekozen? Dan is jouw totale eigen risico 885 euro: 385 euro verplicht en 500 euro vrijwillig. Komen de kosten voor een kunstgebit boven dit bedrag uit? Dan betaal je zelf 885 euro. De rest wordt dan vergoed door je verzekeraar.

Lees de polisvoorwaarden goed door

Ondanks dat je bij vrijwel iedere zorgverzekeraar een tandartsverzekering af kunt sluiten, is deze verzekering lang niet overal hetzelfde. Er kan verschil zitten in de dekking, maar ook in het risico. Sluit daarom nooit een zorgverzekering af bij de eerste beste verzekeraar die je tegenkomt, maar vergelijk zorgverzekeringen altijd met elkaar. Staar je hierbij niet blind op de prijs, maar lees ook de polisvoorwaarden goed door. In deze voorwaarden staat hoe je precies verzekerd bent voor een zorgverzekering en eventueel aanvullende dekkingen. Wanneer je de polisvoorwaarden goed doorleest, voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan.

eigen risico betalen bij een tandartsverzekering mamameteenblog.nl