Emigreren, hoe zit het met je basisverzekering?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

De wereld lijkt even op slot te gaan. Reizen voor nu is gewoon even niet zo verstandig. Zoals in een eerdere mail hebben wij ook onze plannen voor emigratie even op pauze moeten zetten. Toch zijn er wel dingen die we nog goed moeten uitzoeken. En gek genoeg hebben we daar nu dus juist even tijd voor, zoals de basisverzekering voor onze medische zorg.

emigreren basisverzekering mamameteenblog.nl

Basisverzekering voor dit jaar

Wij zijn wel overstappers. Elk einde van het jaar verdiepen we ons in de verschillende aanbieders en ook afgelopen jaar zijn we bezig geweest om onze basisverzekering 2021 vergelijken.

Hierbij maken we dan overzicht van verzekeraars waarbij we letten op de volgende aandachtspunten:

  • Is er een inschatting mogelijk van de nodige zorg voor aankomend jaar?
  • Is er een mogelijkheid om te kiezen voor het max. eigen risico?
  • Is het gunstig om per jaar te betalen?
  • Is er een naturapolis verstandig of een restitutiepolis?

Een inschatting maken voor de nodige zorg is lastig, maar enkele dingen kan ik vrij makkelijk in calculeren. Een dochter met slechte ogen en een regelmatig bezoek aan de orthoptist, een zoon van 5 jaar met een lust voor klimmen en klauteren en wat algemene klachten die in een gezin voorkomen met jonge kinderen kan er al snel een inschatting gemaakt worden wat we minimaal nodig zullen hebben aan zorg.

Ook bedenken we of we gebruik kunnen maken van een maximale risico en of we een eventuele financiële back-up hebben voor onvoorziene kosten.

Ook kijken we of het mogelijk is om de zorgverzekering jaarlijks te betalen en of dit een korting met zich meebrengt.

En als laatste natuurlijk welke polis we kiezen. Daar de regels en voorwaarden hiervoor elk jaar weer aangepast kunnen worden is het goed dat we hier toch weer even induiken.

Maar wat als je gaat emigreren, hoe pak je dit aan?

Dit jaar loopt sowieso helemaal anders. Maar zonder dat er nog sprake was een virus was het plan om ergens halverwege het jaar te verhuizen naar Suriname voor 2 jaar. Voor een heel jaar zorg betalen is dan niet handig. Maar interessanter is of was de vraag of we wel in Nederland verzekert kunnen blijven.

Dat hangt af van een aantal factoren. Op de site van de rijksoverheid kun je hier meer informatie vinden. Voor ons geldt dat we ons niet in Nederland kunnen verzekeren voor zorg. Vooral omdat we langer dan een jaar in het buitenland zullen wonen en we niet regelmatig zullen werken in Nederland.

Waar kun je je verzekeren wanneer je in het buitenland woont?

Wanneer je in het buitenland woont, is het verzekeren afhankelijk in welk land je woont en of dit een verdragsland is met Nederland. Suriname is geen verdragsland. We zullen ons dus of in het land zelf moeten verzekeren of we gebruik maken van een verzekering die wereldwijd dekt. Dit laatste zijn we nog volop aan het onderzoeken. Maar mochten jullie tips hebben, dan hoor ik dit heel graag!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie