Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Houden jouw kinderen ook niet van spruitjes? Dat komt doordat hun interne alarmsysteem hen vertelt dat bitter smakende groenten schadelijk zijn. Terwijl ze juist zo gezond zijn! Hoe kan dat? En wat kun je aan die afkeer doen? Het alarmsysteem was in de oertijd nodig om giftige planten te vermijden. Vandaag de dag gaat het alarm vaak nog af als kinderen ‒ en ook volwassenen ‒ bittere smaken proeven. Hoewel dat zeker niet geldt voor alle kinderen en ze ook aan smaak kunnen wennen. Blijven je kinderen een afkeer houden van spruitjes, dan kun je het volgende doen:
Inhoud
Roerbakken met andere groenten
Wat kan helpen om de bittere smaak van spruitjes teniet te doen, is de groente samen met andere groenten te roerbakken. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld met champignons, uien en tomaten. Maar ook de volgende groenten kunnen goed in combinatie met deze groente:
- palmkool
- knolselderij
- winterwortel
- pastinaak
- koolraap
- prei
- aardperen
Combineren met zoete smaken
Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook pompoen en appel kunnen lekker smaken met spruitjes. De zoete smaak verzacht het bittere, waardoor je kinderen de maaltijd beter kunnen waarderen.
Romige smaken
Ook romige smaken verdoezelen de bitterheid. Maak ze bijvoorbeeld uit de oven met crème fraîche en kaas. Succes gegarandeerd!
Combineren met vlees of noten
Ook samen koken met vlees of noten helpt om de bittere smaak te maskeren. Het kan ook goed samen met spekjes, maar deze bewerkte vleeswaren zijn niet al te gezond. Kies liever voor vers gehakt van grasgevoerde dieren.
Eten jullie vegetarisch? Combineer ze met walnoten of cashewnoten. Vooral de laatste doen het erg goed met spruitjes.
Kruiden toevoegen
Door sterk smakende kruiden toe te voegen, kun je de bittere smaak van spruitjes goed verbloemen. Denk aan verse knoflook en gember of kruiden als kardemom en koriander. Maar dan moeten je kinderen wel van déze smaken houden. Je kunt ook een combinatie van venkelzaad, anijszaad en kruidnagel proberen. Lekker als ovenschotel met gehakt, champignons, ui en appel.
Recept voor het roosteren van spruitjes
Ook roosteren kan helpen om de bitterheid te laten verdwijnen. Ze worden lekker zacht en krijgen een aangename, nootachtige smaak.
Benodigdheden
- 2 kopjes spruitjes
- 1 eetlepel olijfolie extra vierge
- Keltisch zeezout
- Peper
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Verwijder de taaie buitenste blaadjes en de onderkant.
- Snijd de spruitjes doormidden en was ze in een vergiet met koud water.
- Giet ze goed af en doe ze in een kom.
- Vermeng de spruitjes met olijfolie.
- Verspreid ze over een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
- Bestrooi ze met een beetje Keltisch zeezout en peper.
- Rooster ze 15 tot 20 minuten en roer de spruitjes af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruinen.
Wat ook kan, is stamppot maken. Vervang de aardappel dan door zoete aardappel, want dat is net wat gezonder en helpt ook snel afvallen.
Ik hoop dat dit artikel je helpt om je kinderen spruitjes te laten eten.
Wat zijn jouw ervaringen met spruitjes en kinderen, vinden ze het lekker?
Dit artikel bevat afbeeldingen van shutterstock.com/Irina Melnyk
Reacties zijn gesloten.