Waarom je kinderen niet van spruitjes houden en wat je eraan kunt doen

Houden jouw kinderen ook niet van spruitjes? Dat komt doordat hun interne alarmsysteem hen vertelt dat bitter smakende groenten schadelijk zijn. Terwijl ze juist zo gezond zijn! Hoe kan dat? En wat kun je aan die afkeer doen?Het alarmsysteem was in de oertijd nodig om giftige planten te vermijden. Vandaag de dag gaat het alarm vaak nog af als kinderen ‒ en ook volwassenen ‒ bittere smaken proeven. Hoewel dat zeker niet geldt voor alle kinderen en ze ook aan smaak kunnen wennen. Blijven je kinderen een afkeer houden van spruitjes, dan kun je het volgende doen:

spruitjes mamameteenblog.nl

Roerbakken met andere groenten

Wat kan helpen om de bittere smaak van spruitjes teniet te doen, is de groente samen met andere groenten te roerbakken. Lekkere combinaties zijn bijvoorbeeld spruitjes met champignons, uien en tomaten. Maar ook de volgende groenten kunnen goed in combinatie met deze groente:

  • palmkool
  • knolselderij
  • winterwortel
  • pastinaak
  • koolraap
  • prei
  • aardperen

Combineren met zoete smaken

Het klinkt misschien wat vreemd, maar ook pompoen en appel kunnen lekker smaken met spruitjes. De zoete smaak verzacht het bittere, waardoor je kinderen de maaltijd beter kunnen waarderen.

Romige smaken

Ook romige smaken verdoezelen de bitterheid. Maak bijvoorbeeld spruitjes uit de oven met crème fraîche en kaas. Succes gegarandeerd!

Combineren met vlees of noten

Ook samen koken met vlees of noten helpt om de bittere smaak te maskeren. Spruitjes gaan goed samen met spekjes, maar deze bewerkte vleeswaren zijn niet al te gezond. Kies liever voor vers gehakt van grasgevoerde dieren.

Eten jullie vegetarisch? Combineer ze met walnoten of cashewnoten. Vooral de laatste doen het erg goed met spruitjes.

Kruiden toevoegen

Door sterk smakende kruiden toe te voegen, kun je de bittere smaak van spruitjes goed verbloemen. Denk aan verse knoflook en gember of kruiden als kardemon en koriander. Maar dan moeten je kinderen wel van déze smaken houden. Je kunt ook een combinatie van venkelzaad, anijszaad en kruidnagel proberen. Lekker als ovenschotel met gehakt, champignons, ui en appel.

Recept voor het roosteren van spruitjes

Ook roosteren kan helpen om de bitterheid  te laten verdwijnen. Ze worden lekker zacht en krijgen een aangename, nootachtige smaak.

Benodigdheden

  • 2 kopjes spruitjes
  • 1 eetlepel olijfolie extra vierge
  • Keltisch zeezout
  • Peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 190 graden.
  2. Verwijder de taaie buitenste blaadjes en de onderkant van de spruitjes.
  3. Snijd de spruitjes doormidden en was ze in een vergiet met koud water.
  4. Giet de spruitjes goed af en doe ze in een kom.
  5. Vermeng de spruitjes met olijfolie.
  6. Verspreid de spruitjes over een bakplaat die bekleed is met bakpapier.
  7. Bestrooi ze met een beetje Keltisch zeezout en peper.
  8. Rooster ze 15 tot 20 minuten en roer de spruitjes af en toe om, zodat ze gelijkmatig bruinen.

Wat ook kan, is stamppot maken. Vervang de aardappel dan door zoete aardappel, want dat is net wat gezonder en helpt ook snel afvallen, zoals je op floraa.nl kunt lezen.

Ik hoop dat dit artikel je helpt om je kinderen spruitjes te laten eten.

Wat zijn jouw ervaringen met spruitjes en kinderen, vinden ze het lekker?

Ook interessant om te lezen:

Meer inspiratie nodig voor een recept?:

 

Dit artikel bevat afbeeldingen van shutterstock.com/Irina Melnyk

Een reactie plaatsen

Lees vorig bericht:
Slapen in een Yurt mamameteenblog
Familiereizen | Slapen in een Yurt

Ik mag het afstrepen van mijn lijstje, slapen in een Yurt. Oftewel een nomaden tent uit Mongolië. Het stond al...

Sluiten