Waar moet je aan denken bij het verkopen van je auto

Last Updated on 28 maart 2024 by Barbara

Het was voor ons een duivels dilemma. Auto verkopen en een andere auto kopen of nog even wachten? Met de plannen om te verhuizen nog steeds in ons achterhoofd, was dit een beslissing die we voor ons uit probeerden te schuiven. Beter was natuurlijk om de auto te verkopen wanneer we vertrokken naar Suriname. Maar hier gooit Covid nog steeds roet in het eten. Niemand weet hoe het gaat lopen of hoe lang het allemaal nog duurt. De auto rijdt op zich nog steeds helemaal prima. Op een paar ouderdomspijntjes na. Waar we verder prima mee kunnen leven.

auto verkopen mamameteenblog.nl

Toch hebben we besloten om de auto te verkopen. En een andere aan te schaffen. Met pijn in mijn hart.
Het is dus tijd om de auto klaar te maken voor verkoop. En daar zag ik best nog wel tegenop. Maar met het onderstaande stappenplannetje was dat eigenlijk best snel voor elkaar.

Lees hieronder waar je aan moet denken bij het verkopen van je auto.

Maak je auto verkoopklaar.

Je auto is het product wat je wilt verkopen. Zorg dus dat deze in de best mogelijke staat is. Bijvoorbeeld heeft de voorruit wat steenslag? Zorg dat je deze repareert. Hiervoor kun je bij de glasgarage terecht.
Is het beter dat de voorruit helemaal vervangen wordt, dan kun hier ook de voorruit laten vervangen, zie de site voor een voorruit vervangen kosten.

Verder is het belangrijk dat je auto zo schoon mogelijk is. Zowel buiten als binnen. Zie hier hoe je het interieur grondig kunt reinigen.

Bedenk hoe of waar je de auto wilt gaan verkopen?

Je hebt verschillende manieren om je auto te verkopen heb ik ontdekt. Zo kun je hem particulier verkopen. Dat kan bijvoorbeeld via een verkoopsite zoals Marktplaats. Dit kan voordelig zijn voor de verkoopprijs, maar geeft je ook de nodige rompslomp, zoals: zelf zorgen voor overschrijving, vrijwaring en financiële afhandeling.

Je kunt ook kiezen om hem in te ruilen bij de autodealer waar je het nieuwe exemplaar koopt. Dit is vaak de meest makkelijke manier, maar ook de minst winstgevende manier.

Dan heb je ook de manier om de auto te verkopen via een verkoopservice zoals bijvoorbeeld via de ANWB. Hier betaal je wel servicekosten voor bij een verkoop, maar dan heb je ook minder werk bij een verkoop. Kan handig zijn, wanneer je minder tijd hebt voor de verkoop van de auto.

Bepaal hoeveel je auto waard is

Via internet of op verkoopsites kun je de waarde bepalen van vergelijkbare auto’s. Ook kun je op de ANWB autokoerslijst een goede indicatie krijgen. Handig voor de onderhandeling wanneer je weet wat je auto waard is.

Hoe ga je om met potentiële kopers?

De koper wil natuurlijk graag de auto eerst komen bekijken en eventueel een proefrit maken. Zorg dat je alle benodigde informatie bij de hand hebt. Vraag eventueel iemand erbij die meer verstand heeft van alles wat zich onder de autokap afspeelt dan jij. Die kan dan eventueel alle vragen beantwoorden.

Mocht de koper een ritje willen maken, zorg dan dat er een proefritverklaring wordt ingevuld. (die vind je op internet)

En wees altijd eerlijk over alle plus en minpunten.

De koopovereenkomst sluiten

Wanneer de verkoop rond is, is het fijn om dit vast te leggen in een verkoopovereenkomst. Dit voorkomt onduidelijkheden achteraf. Je kunt deze koopovereenkomst makkelijk via het internet downloaden.

De verkoop afronden

Nu de verkoop rond is, moet het kenteken op naam van de koper worden gezet. Dit moet de koper persoonlijk op het postkantoor doen. Het een goed idee om de koper te vergezellen naar het postkantoor om jezelf te verzekeren van het feit dat het kenteken is overgeschreven.

Let op: zolang het kenteken op jouw naam staat, ben je verantwoordelijk voor het hebben van een WA-verzekering, een geldige apk-keuring en het betalen van wegenbelasting. En eventuele boetes vallen dan op jouw deurmat.

Niet onbelangrijk dus om dit hier goed af te handelen.

We hebben hem verkocht

De auto is ondertussen verkocht! Helemaal blij dat het is gelukt! We hebben hem voor een goede prijs kunnen inruilen bij de autodealer waar we ook de nieuwe auto hebben gekocht.

Heb jij wel eens je auto verkocht?

Waar moet je aan denken bij het verkopen van je auto mamameteenblog.nl

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie