Tweedehands auto kopen? Let op deze handige tips

Last Updated on 29 februari 2024 by Barbara

Tips tweedehands auto kopen mamameteenblog.nl

Op zoek naar een andere auto en je oude auto verkopen? Of misschien heb je net je rijbewijs gehaald en ben je op zoek naar je eerste auto, bijvoorbeeld door een Fiat 500 op autotrack kopen? Ondanks dat een occasion is duurder geworden de afgelopen jaren, is het nog altijd goedkoper dan een gloednieuwe. Toch kan het spannend zijn, want stel dat je een miskoop doet. Met de volgende tips voorkom je een hoop ellende bij het kopen van een tweedehands auto.

Start met het vergelijken van een tweedehands auto

Het is makkelijker dan ooit om verschillende auto’s online te vergelijken. Er zijn verschillende platforms online die je helpen te vinden wat je zoekt. Met alle informatie kun je alle voordelen en nadelen van elke tweedehands auto vergelijken. Lekker makkelijk om ze de auto van jouw dromen te vinden.  

Schakel hulptroepen in

Nu je je droomauto hebt gevonden wil je hem natuurlijk ook in het echt bewonderen. Het is verstandig om iemand mee te nemen. Iemand die vaker een auto heeft gekocht en weet waar je op moet letten. De verkoper van de auto heeft nu te maken met twee mensen. En dat kan in jouw voordeel werken, want twee weten meer dan een, wat kan helpen bij een eventuele onderhandeling.

Een heerlijk proefritje

Hoe weet je of de bestuurdersstoel goed zit? En of er geen lampjes branden? Is de auto schoon? Maak een goede proefrit! En geen rondje rond het blok. Maar maak gebruik van verschillende soorten wegen, dus ook een laantje en een achterafweggetje met een minder goed wegdek. Neem je hulptroepen mee in de auto!

Probeer zoveel mogelijk functies uit. Zoals de werking van de verlichting, stoelverstelling, elektrische bediening van de ramen, centrale deurvergrendeling en ruitenwissers.

Heeft de tweedehands auto schade?

Loop een rondje rond de auto om mogelijke schade. Zie je kleurverschil of wijkende kieren en naden? Een afwijking kan duiden op een schadeverleden. En gebruik je neus. Ruik je een muffe natte hondenlucht? Of is er in de auto gerookt? Jakkes, niet fijn en misschien niet op te lossen. Want dit kan een lekkage zijn of vocht in het interieur.

Zet de airco even aan. Hoe ruikt de lucht uit de airconditioner; fris en koel?

Banden controle

Ook de banden hebben aandacht nodig, zoals de profieldiepte van de banden (wettelijk minimum 1,6 mm) en eventuele droogte scheurtjes. Controleer of er een reservewiel aanwezig is en is deze in goede staat. Net als de reparatiekit.

Let op eventuele lekkages. Zoals olie onder de auto of groene aanslag op het koelsysteem.

Klopt het verhaal van de verkoper?

Controleer of het verhaal van de verkoper klopt door het onderhoudsboekje. Let hierbij op het onderhoud, reparaties, APK. Uit een internationale database haalt CarFax informatie over onderhoud, reparatie, schade, terugroepacties, maar ook diefstal of schade. Of is een auto eerder geïmporteerd ingezet als huurauto of taxi?

Koopje de auto rechtstreeks bij de eigenaar? Controleer of deze daadwerkelijk de eigenaar van de te verkopen auto?  Het voertuig kan als gestolen geregistreerd staan. Je controleert dit eenvoudig via internet. Kijk het kenteken na via rdw.nl, print deze gegevens uit en vergelijk deze met het voertuig en de kentekenpapieren dan wel kentekencard.

Waar betaal je precies voor?

Goed om te weten wat er allemaal is inbegrepen in de koopsom. Zo voorkom je verrassingen en heb je geen extra kosten aan onvoorziene kosten zoals afleverkosten of tenaamstelling.

Wat wil je gaan betalen?

Jij bepaalt het budget vooraf en niet de verkoper achteraf. Al zou de laatste dat graag willen misschien. Want op een duurdere auto zit in de regel meer marge, wat fijn is voor de verkoper of handelaar. Maar voor jou als koper niet altijd voordelig. Blijf dus bij je budget. Dat voorkomt spijt.

Garantie bij een erkend autobedrijf

Een erkend autobedrijf biedt vaak garantie op een gebruikte auto. Vraag altijd even na of id standaard is of dat er extra kosten bij komen kijken. Garantie kan als een soort verzekering dienst doen.

Een tweedehands auto gekocht?

Na alle checkpoints je droomauto in bezit? Gefeliciteerd!
En vergeet je auto niet te verzekeren!

Tweedehands auto kopen Let op deze handige tips mamameteenblog.nl
Afbeelding door 
rawpixel.com
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie