Tips: Verhuizen voor gezinnen met jonge kinderen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Pas dacht ik er weer aan, de tijd dat we gingen verhuizen naar ons huidige huis. Ik, met dikke buik, een peuter van 2,5 jaar en manlief met enorm veel energie en zin om ons huis tot een paleis te verbouwen. Wat is dat trouwens toch met die zwangere vrouwen die verhuizen met een buik in maand 7, 8 of zelfs 9. Het is zo niet praktisch en zo superzwaar. Met jonge kinderen verhuizen is trouwens geen pretje. 

Tips_ Verhuizen met kinderen mamameteenblog.nl

Betrek je kind bij het verhuizen

Vanaf het begin hebben we Mylène betrokken bij het nieuwe huis. En er waren dagen dat ze gewoon mee ging met het klussen. Dan hielp ze mee met behang aftrekken en opruimen. Maar er waren ook dagen dat dit niet zo handig was, wanneer er bijvoorbeeld een vloer open lag of als er kabels getrokken moesten worden.

Samen op stap voor een nieuwe kamer

Die dagen ging ik dan op stap met haar om wat boodschappen te doen voor het huis en alvast leuke dingen uit te zoeken voor haar nieuwe kamer. Zo wist wat haar nieuwe kamer werd en was ze enthousiast aan het meedenken waar haar bed kwam te staan en haar kast. Op die manier kon ik haar wel goed voorbereiden.

Beantwoord de vele, vele vragen over het verhuizen

Ook had ze veel vragen, die had mijn klets natuurlijk altijd al, maar nu waren er ook veel vragen over het nieuwe huis en het achterlaten van het oude huis. Dat achterlaten vond ze wel erg moeilijk.

Samen dozen inpakken

Samen hebben we haar spulletjes ingepakt in dozen en ook haar naam op de dozen geschreven. Dat vond ze fijn, merkte ik. Zo wist ze precies wat van haar was.

Rust inbrengen tijdens het verhuizen

In het weekend van de verhuizing hebben we haar lekker bij opa en oma gebracht en volgens mij hebben we haar daar ook laten slapen. Zodat wij alles konden klaarmaken in haar kamer. En op wat dozen met spulletjes na, stond alles al op zijn plek de volgende dag.

Niet te veel veranderingen die onnodig zijn

We hebben toen wel heel bewust gekozen om haar niet meteen te laten starten in een nieuw bedje. Dat vonden we echt wat teveel van het goede.

Afscheid nemen van het oude huis

Dagen na de verhuizing zijn we nog even terug geweest met haar om even dag te zeggen tegen het huis en hebben we zelfs nog wat foto’s gemaakt. Die heeft ze heel eerlijk gezegd niet meer gezien daarna, maar het leek me wel handig als ze nog vragen of heimwee kreeg. Daar heeft ze gelukkig geen last van gehad.

Zo al met al hebben we achteraf best een gladde verhuizing gehad. En ondanks dat het voor onze dochter niet per se heel makkelijk was, met de onderstaande tips is het wel een hanteerbaar avontuur voor haar geweest.

Verhuistips:

 • Betrek je kind bij het klussen en klaarmaken van je nieuwe huis.
 • Praat met je kind over het nieuwe huis en de verhuizing en geef daarbij ruimte voor de gevoelens van je kind.
 • Laat je kind helpen bij het doen bij kleine klusjes in het nieuwe huis
 • Ook is het handig om je kind te laten helpen bij het uitzoeken van spulletjes voor het nieuwe slaapkamertje
 • Bouw rust in voor je kinderen tijdens de verhuizing, zorg desnoods dat ze even ergens worden opgevangen tijdens de daadwerkelijke verhuizing.
 • Wees zelf enthousiast over de verhuizing en laat eventueel een leuk filmpje zien over verhuizen.
 • Voer geen veranderingen door die niet per se nodig zijn, zoals een nieuw bed
 • Neem ook de tijd om afscheid te nemen van het oude huis.

Voor meer informatie over verhuizen kun je terecht op de site van Verhuizen.info.

Ben jij wel eens verhuisd met jonge kinderen? En wat is jouw gouden tip?

Dit artikel bevat een afbeelding van shutterstock.com

Ook leuk om te lezen: 

Bol AlgemeenBol Algemeen

2 gedachten over “Tips: Verhuizen voor gezinnen met jonge kinderen”

 1. Leuk geschreven, en vooral ook nuttig! Het is inderdaad belangrijk om je kinderen er bij te betrekken. Je kunt het ook bij het verhuisbedrijf aangeven dat jullie kinderen gaan helpen/erbij betrokken zijn, hier kunnen ze dan rekening mee houden en/of tips voor geven!

  Anne

  Beantwoorden
 2. Leuk artikel en goede tips, het is inderdaad heel belangrijk om alle kinderen te betrekken bij de verhuizing. Het is belangrijk om ze het idee te geven dat het iets leuks is. Op die manier is er minder weerstand en is het verhuizen eigenlijk ook wel weer leuk.

  Er zijn ook verhuisbedrijven beschikbaar waar je losse personen in kan huren, of een verhuiswagen met meerdere personen. Dan kan je als vader of moeder de kinderen in de gaten houden als er grote meubels in en uit huis getild worden. Dat houdt het veilig en kan relatief goedkoop.

  Beantwoorden

Plaats een reactie