Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
‘Mama! Mama! Mag ik dit knuffeltje hebben? Het is zo’n schattig knuffeltje en klasgenootje X heeft hem ook, ik heb hem ook altijd willen hebben en nu ligt hij hier. Hij is zo leuk! En ik heb al heel lang niets gehad! Echt niet!’ riep mijn kind gisteren bij een bezoekje aan de dierentuin. Ik zuchtte; niet de eerste keer dat een discussie zo begint, bedacht ik mij. Daar moet toch een opvoedkundig trucje voor zijn? Een trucje om mijn kind bewust te maken van de waarde van geld?
Mijn kind heeft het knuffeltje gisteren niet meegenomen. Maar dat ging niet zonder slag of stoot. En ook niet zonder pruillip. En ik denk dat het knuffeltje ook niet vergeten wordt. We komen tenslotte regelmatig terug met een jaarabonnement in de dierentuin. Hoe pak ik dit de volgende keer aan? Online ben ik meteen op zoek gegaan naar tips en trucs om je kind meer bewust te maken van de waarde van geld. Tenslotte wat jong is geleerd, is oud gedaan.
De volgende tips kwam ik tegen op Mamaplaats.nl over hoe je je kind kan leren omgaan met geld:
Inhoud
Geef je kind zakgeld
Door een kind zijn of haar eigen geld te geven, leert je kind wat het inhoudt om zelf geld in beheer te hebben. Een goede manier van leren, is door te doen. Een kind krijgt een goed inzicht in de waarde van geld als zij er zelf mee omgaan.
Deze tip gebruiken wij al een tijdje bij onze kinderen. En ik moet zeggen dat het zeker helpt. In het begin gaven wij het geld contant in het handje, maar we merkten dat dit vreselijk brandde en dat het geld dan moest worden uitgegeven. Dus nu maken we het 1 x per maand over op hun spaarrekening. En dat werkt al stuk beter.
Een spaarrekening voor je kind
Open voor je kind een eigen bankrekening. Als een kind meegaat naar de bank, ervaren ze het zelf. Hierbij geldt hetzelfde als bij zakgeld. Doordat een kind het zelf doet, leren ze het beter.
Dit hebben we nu sinds een jaar geregeld. We hebben een spaarrekening voor ze geopend en nu hebben ze een eigen pasje en krijgen ze elke maand een overzichtje thuis met wat er op hun rekening staat.
Leer je kind sparen voor een doel
Vertel je kind waarom het belangrijk is om te sparen. Geef ze een doel. Als ze iets graag willen hebben, laat een kind ervoor sparen.
Dit vind ik echt een super goede tip. Het belang van het sparen is niet altijd even duidelijk, dus dit is zeker nog een punt van aandacht. Ook denk ik dat het handig is om er een plaatje bij te zoeken en deze ergens goed in het zicht te bewaren. Wanneer we het visualiseren wordt het tastbaarder en is er een duidelijk doel, waardoor het sparen ook weer makkelijker gaat.
Lees hier hoe jij kunt sparen voor je kind.
Betrek je kind in het financiële huishouden
Neem je kind mee met boodschappen doen of met winkelen. Laat je kind weten wat je budget is en laat zien wat je daarvoor kan kopen. Als je met contant geld betaalt, zien ze beter de waarde van geld.
Mmm, deze tip lijkt me ook goed, maar dan moet ik nog even kijken hoe ik dit in de praktijk kan uitvoeren. De wekelijkse boodschappen is misschien wat veel van het goede en daarnaast pin ik zoveel mogelijk. Maar over een paar jaar, als ze 18 zijn, moeten ze het zelf doen. Ook verzekeringen afsluiten, de energierekening en de kosten voor een huis; het is niet zo gek om dat eens bespreekbaar te maken. Ik vraag me ook meteen af hoe dat bij mezelf is gegaan. Volgens mij ging dat ook wel weer een beetje vanzelf. Maar ik kwam uit een gezin met een uitkering, de waarde van geld was ons al snel duidelijk, dus dat is niet echt een vergelijking waard….nog even over nadenken.
Deze tips kwam ik op andere sites tegen. Ik kon niet zo snel meer terugvinden waar, maar ze zijn zeker goed:
Leer je kind een buffer opbouwen
Buiten het feit dat het goed is om je kind te leren sparen op een spaarrekening, is het ook goed om je kind te leren om een buffer op te bouwen. Dit betekent dat het bedrag wat er op de spaarrekening gestort wordt, voor een gedeelte gereserveerd wordt voor de buffer. Dit kan gebruikt worden voor eventuele nodige uitgaven. Voor een kind zijn dit er niet zo veel, dus dit hoeft niet zo’n groot bedrag te zijn, maar het brengt wel nog meer de waarde bij van geld.
Beloning
Deze tip is helemaal van mijzelf. Ik merk namelijk dat sparen voor kinderen best lastig kan zijn. Hun hersenen werken nog niet met een langetermijndoel. Een beloning is dan ook de kroon op hun en jouw harde werk. Dit kan natuurlijk in de vorm van het behaalde doel, maar als dat nog wat verder in de toekomst ligt, is het niet gek om er eens een kleinigheidje van te maken, als beloning voor het behalen van een mijlpaal.
Goed voorbeeld
Daarnaast is het natuurlijk van belang dat je zelf een goed voorbeeld geeft. Tenslotte doet een goed voorbeeld ook goed volgen.
Kortom
Dus als je je kind de waarde van geld wilt bijbrengen is het goed om je kind zakgeld te geven. Om dit te storten op een spaarrekening. Dit geld te reserveren voor een doel om voor te sparen en om ook een gedeelte apart te zetten voor een buffer. De mooiste beloning voor
Het harde werk is natuurlijk het behaalde doel te kopen, maar vergeet ook niet tussentijds te waarderen wat je kind doet, als het op sparen aankomt.
Stiekem is het bij het schrijven dit artikel ook goed voor mijzelf geweest om even te checken hoe ik er voor sta als het op sparen aankomt.
Welke tips en trucs gebruik jij bij het bijbrengen van de waarde van geld voor je kind?
Ook interessant om te lezen:
Afbeeldingen in dit artikel komen van Shutterstock.com
- Financieel onafhankelijk worden? Start met beleggen
- Waarom zou je nu al een uitvaartverzekering nemen?
- Grip op je financiën na veranderingen na een scheiding, een geboorte of verlies
- Wanneer moet je eigen risico betalen bij een tandartsverzekering?
- Geld lenen om te verbouwen: via de hypotheek of een persoonlijke lening?
- Tips die je nodig hebt bij het zoeken van een internet provider
Mijn kinderen zijn nu dertigers en gelukkig hebben ze allemaal een goed inkomen en geen geldprobleem. Ik heb ze ook heel vlug zakgeld gegeven. Dit bestond uit twee helften, een deel om te sparen een deel om te gebruiken. Het spaarboekje diende voor de lange termijn, voor duurdere aankopen. De rest voor dagelijks gebruik wat niet weg nam dat ze dat ook enkele maanden konden bijhouden voor een spaardoel.
Toen ze klein waren, in de tijd voor de euro, bijv zes jaar kregen ze zes frank per week. drie in geldbeugel, drie in spaarpot. Zo werd het sparen ook tastbaar en konden ze het regelmatig tellen. Twee keer per jaar gingen we naar de bank om het spaargeld op de rekening te plaatsen. Van zodra ze oud genoeg waren voor een zichtrekening werd er maandelijks overgeschreven en ging de helft dmv een automatisch overschrijving naar de spaarrekening. Zo had de jongste toen ze nood had aan een auto voor op stage genoeg om een tweede hands aan te schaffen.
Vanaf veertien ontvingen ze ook kleedgeld en moesten ze budgeteren voor hogere uitgaven zoals schoenen, een jas…. in de begin jaren onder begeleiding en met planning later zelfstandig.
Nog niet zo lang geleden zei mijn zoon dat hij heel blij was dat hij een opvoeding gekregen heeft waardoor hij geleerd had om zijn plan te trekken en zelfstandig te zijn.
En nu spaar ik voor de kleinkinderen en hoop een mooi potje bijeen te krijgen tegen dat ze 18 zijn en erover kunnen beschikken.
Ik wens jullie veel succes in het begeleiden van jullie kinderen, op weg naar mooie volwassenen die zich goed in hun lijf voelen en die beseffen dat consuMEREN niet bijdraagt tot welzijn
Bedankt voor je reactie. Ik denk dat we niet eens zo ver van elkaar zitten in de opvoeding. Fijn dat je nu je kinderen groot zijn zo een een positieve reactie hebt teruggekregen over jullie opvoedmethode. Dat is toch een heel mooi compliment!
dit is voor mij een belangrijk punt in de opvoeding. Hoe het uitpakt moet nog blijken 🙂
Mijn dochters krijgen sinds hun 4e of 5e zakgeld. Klinkt heel jong, maar ik vond het een uitkomst. Geen gebedel meer in winkels en zij leren voor henzelf uit te maken wat ze belangrijker vinden. Tegenwoordig moeten ze eerst hun kamer opruimen voordat ze zakgeld krijgen.
Ik probeer vooral -wat ik noem Krijgmomenten – te beperken. Jonge kinderen krijgen overal waar ze komen wat toegestopt. Dat probeer ik te beperken, want ik vind het niet goed dat ze op deze manier nooit meer ergens naar hoeven verlangen.
En ik laat ze dingen op een verlanglijstje zetten. Als ze iets zien op tv of in de winkel ‘zet maar op je lijstje’. En geen garantie dat ze het krijgen 😀
Dat verlanglijstje is wel een goede tip. Hier hebben we een schriftje waar ze alles kunnen inplakken wat ze leuk vinden. Geen garanties. Maar handig ook voor ons als we iets spontaan willen geven.
Zakgeld inderdaad. Zo merken ze vanzelf de waarde van geld. Mijn ervaring is dat dit beter helpt dan het ze vertellen.
Ja, zakgeld is echt een eye-opener voor ze 🙂