Financieel opvoeden | Een cadeautje kopen

Last Updated on 8 januari 2024 by Barbara

cadeautje kopen financieel opvoeden mamameteenblog.nl

De leukste cadeautjes die je elkaar kunt geven zijn de onverwachte cadeautjes, die zonder duidelijke reden. Niet voor een feestdag of een verplicht nummer. Maar gewoon, omdat je iemand lief vindt of iemand iets wil geven. Hier in huize B zijn we gek op die cadeautjes. De kinderen kunnen zelf een cadeautje kopen van hun spaargeld. Het is een stukje van het financieel opvoeden, het leren omgaan met geld. Wat wil je uitgeven, weet wat je hebt en wat heb je (eventueel) nog nodig. Zo worden ze echt bewuster van de waarde van geld en is zelfs een cadeautje kopen een leuke manier om met geld te leren omgaan. Een vaardigheid waar ze later veel aan hebben.

Cadeautje kopen

Het was mijn jongste dochter die vroeg of ik even mee wilde naar de winkel, een cadeautje kopen voor haar zus en broertje. Natuurlijk wilde ik mee, maar was er een reden? Nee, zomaar, zegt ze vrolijk. Kunnen we misschien voor papa ook meteen kijken voor een cadeautje, roept ze er vrolijk achteraan. Tuurlijk, meis, heb je al wat in gedachten? En wat wil je uitgeven aan de cadeautjes? Ik zie haar denken en rekenen. Ze legt haar plan uit. Het is een goed plan.

Nu is het echt een feestje om met haar naar de winkel te gaan om een cadeautje uit te zoeken voor haar zus. Ten eerste heeft haar zus veel hobby’s en ten tweede kan mijn dochter snel beslissen. Met een bezoekje aan de drogist of knutselwinkel is de klus dan ook snel geklaard. Het wordt wat meer een uitdaging wanneer we een cadeautje voor haar broertje willen kopen. En voor haar vader willen kijken.

Een lijst met cadeaus

Uit het zicht pak ik mijn mobiel en kijk ik in mijn geheime documentje voor cadeautjes. Een tijdje geleden ben ik al de ideetjes gaan verzamelen en dat is al heel handig gebleken.

Mijn ogen vliegen over het scherm. Hmm, tijdschriftje of een boek voor broer? Nee, lezen is op het moment niet zijn lust en zijn leven. Doosje lego? Hmm, lego is het op het moment ook even niet. Snoep? Nope.
Ondertussen kijk ik op het lijstje voor papa. Een douchegel? Kast staat nog vol. Een lekker biertje? Vorige keer al gedaan. Een ketting? Haha, waarom staat dit ertussen? Hier houdt mijn lief niet zo van. Toch meer iets voor de meiden, denk ik. Maar een stoere zilveren armband heren is nog niet eens zo’n gek idee. En is een kleiner model leuk voor haar broertje. Die is sowieso gek op alles wat glimt. Kleine ekster ;). En dezelfde armband als papa is natuurlijk ook helemaal leuk. Straks eerst voorzichtig polsen of papa dit ook een leuk cadeautje vindt.

Een tas vol cadeautjes

Met een tasje gevuld met cadeautjes voor haar zus zie ik een lichte paniek in haar ogen ontstaan. Haar plan valt een beetje in duigen. De cadeautjes die ze wilde kopen voor haar broertje zijn uitverkocht. Mam, wat nu en wat vindt papa dan leuk?
Ik leg mijn ideetje aan haar voor. Ze grijnst. Het idee is leuk, 2 armbanden. Maar zo een mooi cadeau is gepaster voor een ander moment, zegt ze. En ook nog even navragen, of papa het echt leuk vindt, kan geen kwaad. We zoeken nog even verder voor haar broertje en vinden een leuk spelletje voor hem. Dat past voor nu even beter binnen het plan, zegt ze.

Met twee tasjes in haar hand en een glimlach van oor tot oor, lopen we terug naar huis. Missie geslaagd. Nu een goed moment vinden om het te geven. Al kletsend verzint ze de leukste manieren.


Ik grinnik, ik weet ik wat er gebeurt zodra we 1 stap in huis zetten.

Hoe vaak geven jullie elkaar cadeautjes?

een onverwacht cadeautje kopen financieel opvoeden Mamameteenblog.nl
Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Plaats een reactie