Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Ik houd echt van lekker koken en bakken, maar ik kan met een jong gezin niet altijd lekker uitgebreid kokkerellen of bakken. Daarom kies ik voor makkelijke recepten, die dan natuurlijk lekker moeten zijn, maar voornamelijk praktisch. Dit is ook weer zo’n lekker praktisch recept om te maken, Indische Broodpudding.
Mijn moeder maakte dit recept vroeger met de restjes oud brood. En dat waren veel restjes Oud Brood, daar wij (nog) geen magnetron hadden en brood invriezen in de kleine vriesvakjes van vroeger niet echt aan de orde was. Dus gister hadden we zo waar wat oud brood liggen en dat was best een keer fijn, want nu kon dit recept maken.
Inhoud
Recept Indische Broodpudding
Ingrediënten:
- Droog (oud) Brood, wit of bruin, voor een ovenschaal van de oppervlakte van een A4’tje heb je ongeveer 1 heel brood nodig, mag minder, maar dan wordt je pudding niet zo hoog (wel net zo lekker).
- Eieren, 4
- Melk, 1/2 liter
- Suiker, 5 eetlepels
- 2 zakjes vanillesuiker
- Snufje zout
- Roomboter 100 gram, in kleine blokjes
- Rozijnen 150 gram, in warm water of in wat Rum opgeweld.
Benodigdheden:
- Ovenschaal, maatje A4, ingevet met boter
- Beslagkom
- Garde
- Oven voorverwarmd op 180 º C
Ook lekker: Finse plaatkoek
Bereiding voor Indische broodpudding:
Snij de korstjes van het brood en snij het overgebleven brood in vierkanten blokjes. Week de rozijnen voor in warm water of wat Rum. Klop de eieren los met wat melk en suiker in de beslagkom met de garde. Voeg hierna de vanillesuiker en een snufje zout. Je kunt eventueel nog een klein scheutje extra Rum toevoegen aan je beslag voor de smaak, als je de Rozijnen nog niet echt hebt kunnen laten wellen. Voeg het brood toe en zorg dat al het brood doorweekt is van het beslag. Het mag best flink sompig worden. Met bruinbrood zul je een wat stevigere structuur krijgen dan met witbrood. De smaak is hetzelfde, het is wat je voorkeur is, of wat de broodrestjes zijn.
Voeg het mengsel toe aan de ingevette ovenschaal en druk het mengsel goed aan. Als laatste leg je de klontjes boter er bovenop. Nu kan de gevulde ovenschaal in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten.
In de oven zal je Pudding flink rijzen. Maar eenmaal afgekoeld zakt de Broodpudding weer een beetje in elkaar en zul je zien dat het een beetje een Puddingstructuur heeft.
Met wat Poedersuiker en een kopje Koffie/Thee of Limonade een heerlijk tussendoortje voor jong en oud!
Eet smakelijk!
Volg je mij al via Facebook, Twitter, Instagram of Pinterest?
Ik wilde weer eens ouderwets broodpudding proeven, dus op zoek naar indische broodpudding terecht gekomen oo je blog.
Deze staat nu in de oven , ben benieuwd of het gaat lukken?
Oeh, ik heb er ook weer zin! Ik ben heel beniewd of hij in de smaakis gevallen 😉
Hey Barbara,
De pudding ziet er prima uit , de smaak is heerlijk! i.p.v rum scheutje kirch gebruikt.
Dank voor het recept deze is Top!.
Dit ken ik helemaal niet maar het klinkt wel erg lekker. Wij bakken zelf brood en dat wordt veel sneller oud dan brood uit de fabriek. Ga dit recept binnenkort proberen!
Wow, zelf brood bakken! Lekker en gezond, ik zou dat ook wel willen doen, maar dat kost mij op dit moment echt te veel tijd. Dit recept is vast nog lekkerder met zelfgebakken brood. Ben benieuwd!
Wat een slimme manier om brood zo te recyclen!
Ja, echt hè? Maar ik merkte dat vandaag de dag ik minder oud brood heb dan mijn moeder vroeger! Die goede oude tijd!
Is dit een indisch recept? Die kende ik nog niet! Ziet er wel lekker uit! ^^ -x-
Je hebt er ook een niet-Indische versie van, maar die ken ik eerlijk gezegd niet. Deze is gewoon echt lekker!