Recept voor tomatensoep | Lekker en snel

Last Updated on 20 augustus 2024 by Barbara

Tomatensoep is een van de favoriete soepen hier in huis. En het lekkerste vind ik de soep wanneer hij is gemaakt van verse tomaten. Door de drukte en de hectiek van ons gezinsleven lukt het niet altijd om hem helemaal van verse tomaten te maken. Maar mocht ik een paar verse tomaten in huis hebben en een paar blikken of pakken tomatenpuree, ook dan lukt het om een heerlijke, snelle soep te maken.

recept tomatensoep mamameteenblog.nl

En een snel en makkelijk recept voor een lekkere tomatensoep is natuurlijk altijd welkom voor iedere thuiskok. Bij deze deel ik mijn makkelijke recept voor deze heerlijke tomatensoep.

Recept Tomatensoep

  • Bereidingstijd: een kleine 30 minuten.
  • Hoeveelheid: Voor 4-5 personen.

Benodigdheden

  • Soeppan, vanaf 3 liter
  • snijplank
  • oven, 200 ºC
  • staafmixer

Ingrediënten

  • 600 ml rundvleesbouillon
  • 1 middelgrote ui, fijngesneden
  • 2 knoflookteentjes, fijn gesneden
  • 4 tomaten of 12 tommie tomaatjes, geroosterd in de oven (zie bereiding)
  • 1 liter tomatenpuree
  • soepballetjes, naar wens
  • vermicelli, naar wens
  • peper en zout, naar wens
  • paprikapoeder, theelepeltje
  • balsamicoazijn
  • verse kruiden naar wens, bijvoorbeeld tijm en basilicum
  • olijfolie
  • koksroom

Bereiding

Voor de extra lekkere smaak kun je de tomaatjes eerst roosteren in de oven. Snijd elke tomaat in 4 stukken en leg ze in een voorverwarmde oven op 200 ºC voor ongeveer 20 minuten, strooi desgewenst wat zout over de tomaatjes voor nog meer smaak.

Mocht je minder tijd hebben kun je de tomaten meebakken met de ui en de knoflook in de hierna volgende bereiding.

Fruit in de soeppan in de olijfolie, de versnipperde ui en de fijngesneden knoflookteentjes tot de uitjes glazig worden. Voeg hier een theelepeltje paprika poeder toe en het peper en het zout. En roer het geheel een paar kleine minuutjes door en let op dat het niet aanbrandt.

Voeg nu de bouillon en tomatenpuree toe en roer de soep goed door op een zacht pitje. Zodra de tomaatjes in de oven klaar zijn kun je ze toevoegen aan de soep. En met de pan van het vuur, kun je met de staafmixer de soep tot een egaal geheel mengen.

Je kunt in de verhouding met de bouillon en tomatenpuree nog iets spelen, wanneer je van een dikkere soep of juist van een dunnere soep houdt. Maar let wel dat je bij het eventueel verdunnen van de soep beter water kunt gebruiken dan bouillon. Dit om te voorkomen dat je soep te zout wordt. Leng het rustig aan met een kopje water en niet meteen met een halve liter. En proef regelmatig tussendoor.

Nu kun je de balletjes toevoegen, samen met de vermicelli, en de kruiden. Proef de soep; voeg naar wens een scheutje balsamico toe en eventueel nog wat zout en peper.

Tomatensoep serveren

Een tomatensoep uit serveren vind ik altijd leuk. Omdat de kleur van de soep zo uitgesproken is, geeft dat een leuk effect met een kleurig servies.

Door een scheutje koksroom toe te voegen in de soepkom en een blaadje basilicum ziet het eruit alsof je in een restaurant eet.

Eet smakelijk!