Welke maat vloerkleed past in mijn woonkamer

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 januari 2024 by Barbara

Mijn favoriete vloer in de woonkamer is een mooie houten vloer, liefst vissengraat gelegd, met daarover een mooi warm, licht vloerkleed. Met het vloerkleed kun je een grote ruimte opdelen en afbakenen in kleinere gedeeltes. De maat van je vloerkleed heeft ook invloed op de ruimtelijke indeling van je woonkamer. Zo kun je spelen met licht, oppervlak, materiaal en indeling door de vorm van je kleed. Door een mooie basis, zoals een houten vloer, kun je de stijl van je huis makkelijk bepalen.

welke maat vloerkleed mamameteenblog.nl

Welke maat vloerkleed past het beste in mijn woonkamer?

Dat allemaal gezegd, is de volgende vraag welke maat vloerkleed past nu het best in mijn woonkamer? Gelukkig kun je hier een paar vuistregels voor gebruiken.

Regel 1:

De gouden tip om te zien welke maat vloerkleed het beste past in de ruimte past, is door het gebruik van tape op de grond de grootte af te plakken. Ook kun je eventueel oude kranten op maat neerleggen. Door verschillende maten af te proberen, krijg je inzicht in hoe het vloerkleed de ruimte zal vullen. En hoe je meubels zich verhouden tot het kleed.

Regel 2:

Met een klein vloerkleed in een ruimte, is de regel om minstens een strook van ongeveer 25 centimeter over te houden tussen het tapijt en de muur. Hierdoor krijgt het geheel een ruimtelijker effect en komt het vloerkleed beter tot zijn recht.

Regel 3:

Bij een middelgroot of groot vloerkleed in een ruimte, geldt de regel om de strook nog iets royaler te nemen. Denk hierbij aan ongeveer 50cm ruimte tussen de muur en het vloerkleed. Zo komt het tapijt het beste tot zijn recht en ziet het geheel er opgeruimd uit en fris uit.

Het vloerkleed in verhouding tot je meubels

Vooral in kleinere woonruimtes is het advies om het tapijt van 80 x 150 onder een kleine salontafel te plaatsen. Zorg dat het vloerkleed een paar centimeter onder de tafel uitsteekt zodat het geheel niet ‘opgepropt’ lijkt, maar ruimtelijker. Tussen een bank en een vloerkleed houd je ongeveer een strook van 20 centimeter om de bank vrij, om de tafel en het vloerkleed de ruimte te gunnen.

Maatadvies vloerkleed mamameteenblog.nl

Wanneer je over een mooie (houten) ondervloer beschikt, maar toch een warme sfeer aan je aan de kamer wilt toevoegen kan een klein, bescheiden vloerkleedje geschikt zijn. Zo breek je namelijk het geheel van de ruimte op en versterk je de mooie ondervloer en die van je vloerkleed.

Welk materiaal moet ik kiezen?

Er zijn verschillende soorten materiaal vloerkleed. Zo zijn er wollen kleden, synthetische kleden, jute kleden en katoenen kleden. Dit alles is in verschillende stijlen beschikbaar, zoals een mooi Perzisch tapijt. Het is goed om te bedenken wat je zelf mooi vind, wat je budget is en wat de eigenschappen zijn van het kleed. Een synthetisch kleed is iets makkelijker schoon te houden dan bijvoorbeeld een wollen vloerkleed, maar is weer wat minder sterk en duurzaam.

Hoe onderhoud ik mijn vloerkleed?

Een kleed is een gebruiksvoorwerp, tenzij je hem aan de muur hangt, zal er op gelopen worden en geleefd worden. De kans dat er een vlek op komt, is aanwezig. Het is handig om goed van tevoren na te denken wat de do’s en don’ts zijn bij jouw mooie tapijt.

Lees hieronder een paar goede tips:

  • Weet wat voor vlek je hebt. Zo kan zout fixerend weken en kan de vlek juist hardnekkiger worden. Zo kun je bij een natte vlek heel goed maizena gebruiken die de kleurstoffen kan absorberen.
  • Witte wijn of melk op de vlek gieten. Witte wijn en melk bevatten suiker wat gaat plakken en juist zorgt voor de aantrekking van extra vuil. Maak dus daarna altijd grondig schoon met water. Vergeet nooit een plastic zak onder je kleed te leggen wanneer je kleed vocht is en je het wilt laten drogen.
  • Ga niet wrijven of boenen! Hierdoor wrijf je de vlek verder in het vloerkleed en beschadig je het materiaal. Altijd deppen!

Inspiratie en stijlen vloerkleed

Zoals eerder gezegd is veel afhankelijk van je eigen stijl en smaak. Al het hier boven genoemde zijn richtlijnen, je huis is jouw plek. Dus richt hem vooral in naar jouw smaak.

Een Vintage vloerkleed heeft een authentieke uitstraling, terwijl een wollen vloerkleed een zachte en warme sfeer kan creëren.

Ook het design van een kleed kan bepalend zijn, een effen kleed oogt rustiger als een Perzisch tapijt, maar kan een enorme eyecatcher zijn voor je interieur.

Een vloerkleed is een mooie aanvulling op je interieur kan je helpen de juiste sfeer in huis te krijgen.

Plaats een reactie