Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Niemand wil graag te veel betalen, en dus zijn we er dol op om prijzen onderling te vergelijken. Typisch Nederlands? Niet per se: nu bijna alles via internet te koop is, wordt het steeds gemakkelijker om de prijzen onderling snel en makkelijk te vergelijken. Voor de goedkoopste optie gaan wordt een fluitje van een cent. Dat geldt niet alleen bij aankopen, maar ook bij het afsluiten van je zorgverzekering. Ook deze vallen onderling online prima te vergelijken. Maar let daarbij wel goed op: de ene verzekering is de andere niet.
Inhoud
Goed te vergelijken: de basisverzekering
Lees je een kop die gaat over de goedkoopste zorgverzekering 2022, dan is de kans groot dat hiermee het basispakket wordt bedoeld. Dit is verplicht voor alle Nederlanders, en dekt de zorgkosten die het basaalst zijn. Bezoekjes aan de huisarts, ziekenhuisopnames, de anticonceptiepil en veel onderzoeken en hulp bij geboorte en bevalling bijvoorbeeld. De dekking is niet heel breed, bewust, zodat ook de premie laag kan blijven. Zo heeft iedereen zonder extra kosten te maken toegang tot dezelfde zorg, en kan krap bij kas zitten nooit een reden zijn om een bezoekje aan de huisarts uit te stellen.
De overheid bepaalt de dekking van deze basisverzekering. Deze is bij iedere verzekeraar dus gelijk, waardoor je de prijzen heel gemakkelijk met elkaar kunt vergelijken. Meestal ontlopen deze elkaar geen tientallen euro’s, maar verschillen kunnen er zeker zijn. Hebben we het over de goedkoopste zorgverzekering, dan kijken we vaak naar het basispakket. Voor de meeste mensen geldt echter dat de vergelijking dan nog niet volledig is. We verzekeren ons vaak namelijk ook nog aanvullend. En deze verzekeringen, die zijn een stuk lastiger onderling te vergelijken.
Aanvullende zorgverzekering: verdiep je er goed in
De meeste mensen hebben één of meerdere aanvullende verzekeringen. Zo worden bezoekjes aan de tandarts voor volwassenen bijvoorbeeld niet gedekt vanuit het basispakket, en besluiten veel mensen zich hiervoor aanvullend te verzekeren. Ook fysiotherapie vereist een aanvullende verzekering, en zo zijn er nog veel meer kosten die alleen vanuit een aanvullend pakket vergoed worden.
De inhoud van deze pakketten mogen verzekeraars zelf samenstellen. Daardoor worden zij ook meteen een stuk lastiger te vergelijken. Want de ene verzekeraar biedt misschien een lagere premie, maar ook maar acht behandelingen fysiotherapie. De ander biedt er twaalf of twintig, maar rekent daardoor ook een hogere premie. Goed vergelijken, en vooral goed kijken naar wat je nodig hebt en op welke manier je dit het best kunt bereiken is dus vereist. Dat kan even een klusje zijn, maar houd in je achterhoofd dat het je veel geld kan schelen.