Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Natuurlijk hoop je nooit mee te maken dat er in je woning wordt ingebroken. Dit is immers een traumatische ervaring, waarbij je veel spullen van waarde kunt verliezen. Je kunt zelf verschillende dingen doen om de kans op inbraak te verkleinen. Benieuwd naar tips over inbraakpreventie? Lees dan zeker verder.
Inhoud
Nodig geen inbrekers uit voor een inbraak
Hoe minder aantrekkelijk je woning is voor inbrekers, hoe beter. Zo slaan ze je woning immers sneller over. Hierbij kun je aan verschillende opties denken. De eerste is een inkoppertje: laat nooit onbeheerd een deur of raam openstaan. Dus ook niet als je ‘even snel’ de boodschappen gaat doen. Behendige inbrekers zijn zo binnen – en ook zo weer weg. Sluit de ramen daarom gewoon af. Zorg verder dat je ramen en kozijnen van een degelijke kwaliteit zijn. Vervang oude houten kozijnen bijvoorbeeld voor sterke, moderne kunststof kozijnen. Enkelglas vervang je met dubbelglas of HR-glas. Inbrekers weer je ook beter door waardevolle spullen uit het zicht te laten. Zie je meteen een laptop liggen als je voor je woning langsloopt, die ook nog eens dicht bij het raam ligt? Dat is niet zo handig, zeker ’s avonds of ’s nachts. Laat geen waardevolle spullen zichtbaar liggen, maar berg dit op of houd de gordijnen dicht. Wees je dus bewust van de zaken waar inbrekers op letten. Hoe minder je ze ‘uitnodigt’, hoe minder interessant jouw woning voor ze is.
Inbrekers weren
Je kunt je woning dus zo onaantrekkelijk mogelijk maken voor inbrekers, door ze niet aan te trekken. Anderzijds kun je er actief op inzetten om inbrekers te weren. Hoe je dit aanpakt? Kies voor sterke, moderne materialen en onderdelen in en rondom je woning. Zo is een kunststof voordeur een inbraakwerende deur, met een Politiekeurmerk. Wat tevens helpt, is een goed alarmsysteem. Dit is een effectief afschrikmiddel voor inbrekers – al helemaal als het zichtbaar is vanaf de buitenkant van je woning. Zorg verder dat alle ramen en deuren voorzien zijn van goed functionerende sloten. Je kunt ook denken aan het installeren van extra beveiligingsmaatregelen, zoals raam- en deurbeugels, dievenklauwen of -pennen en veiligheidssloten. Doe dit zowel aan de voor- als de achterzijde van de woning. Veel inbrekers komen immers via de tuin binnen. Installeer tevens buitenverlichting met bewegingssensoren rondom het huis, die aanspringt zodra iemand langsloopt. Je hebt zo ook minder donkere hoeken in je tuin.
Slimme oplossingen
Inbrekers komen met name op huizen af wanneer ze het idee hebben dat er niemand thuis is. Met slimme oplossingen kun je de illusie wekken dat je er toch gewoon bent, terwijl dat niet het geval is. Denk aan slimme verlichting op timer, waarbij om de zoveel tijd een lamp in een bepaalde kamer aan of juist uit springt. Je kunt ook geluid laten afspelen, met een slimme speaker. Maar het zit ‘m net zo goed in ‘eenvoudigere’ oplossingen. Vraag bijvoorbeeld aan buren met twee auto’s of ze een van de wagens bij jou voor de deur willen parkeren als je met vakantie gaat. Of hang een bordje op bij je voordeur dat je een (waak)hond hebt. Over slim gesproken: steeds meer inbrekers weten via internet, zoals social media, te achterhalen dat je op vakantie bent. Plaats of deel hier dus niet zomaar iets over terwijl je weg bent – doe dat gewoon pas op het moment dat je weer terug bent.
Spullen beschermen tegen inbraak
Helaas kun je de kans op inbraak nooit volledig uitsluiten. Daarom is de laatste tip om je waardevolle spullen zo goed mogelijk te beschermen. Stop deze bijvoorbeeld in een verankerde kluis, om een goede optie te noemen. Mocht je voor een langere tijd van huis zijn, kun je er ook aan denken om deze spullen tijdelijk bij een kennis te leggen, die wel gewoon thuis is.
Deze tips maken de kans kleiner dat inbrekers een bezoek brengen aan je huis. Samen sta je trouwens sterker, dus vraag ook aan de buren om hierop actie te ondernemen en houd samen een oogje in het zeil. Zo creëer je een veilige leefomgeving voor de hele buurt.