Het eindexamen is begonnen, hoe help je je kind deze weken door?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 8 december 2021 by Barbara

Het is zover, de lichting eindexamenkandidaten van 2018-2019 moet de aankomende weken gaan pieken. Zit jouw zoon of dochter daar tussen? Dan heb je vast al behoorlijk wat ‘spannende’ momenten gekend. Zijn ze niet gespannen, dan zijn ze misschien chagrijnig. Het blijven per slot van rekening pubers die de wereld iets anders zien dan jij. Dat andere beeld maakt dat ze soms niet alles helder zien. Onzekerheid en met jezelf in de knoop zitten zijn de voornaamste gevechten van een puberbrein. En dan te bedenken dat er zoveel andere zaken zijn waar ze ook mee geconfronteerd worden. Sport, hobby, een sociaal leven, school, en daar komt nu wellicht ook het eindexamen bij. Het is niet makkelijk en het zal voor velen een puberbrein opleveren dat overloopt. Hoe kan jij een positieve rol spelen in de aankomende weken zodat ze wat steviger in hun schoenen staan?

tips eindexamen mamameteenblog.nl

Orde en overzicht

Is hun kamer altijd een puinhoop en vraag je elke dag weer opnieuw of ze deze kunnen opruimen? Je bent echt niet de enige! Het lijkt bijna wel het euvel van elke puber. Je zou hun kamer kunnen zien als een verlengstuk van hun brein. Er zit weinig orde in en met zoveel verschillende bezigheden in hun leven is het overzicht ook ver te zoeken. Toch zou orde en overzicht veel positiefs voor ze kunnen doen. Met bijvoorbeeld veel vakken die ze nu tegelijkertijd moeten afronden, is het fijn als hier een structuur in zit. Wat je bijvoorbeeld zou kunnen voorstellen, is om een heldere planning te maken. Als die er namelijk is, kunnen er prioriteiten gesteld worden, kan er genoeg tijd worden besteed aan school en kunnen er genoeg momenten ingepland worden voor ontspanning. Het geeft meer balans aan hun leven en ook na het eindexamen op weg naar een vervolgschool kan het veel voor ze betekenen.

Relativeren

Over orde en overzicht gesproken! Het leven zou zoveel overzichtelijker worden wanneer je alles in perspectief zou kunnen plaatsen. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. De ervaring zal je intussen echter hebben geleerd dat relativeren makkelijker wordt naarmate je ouder wordt. Als je puber daarom gestrest is over het eindexamen, leg ze dan een aantal vragen voor. ‘Wat is het ergste dat er kan gebeuren?’ en ‘kan ik daarmee leven?’. Het ergste op dit moment is waarschijnlijk zakken voor het eindexamen. Natuurlijk is dat heel vervelend! Aan de andere kant: er zijn nog belangrijkere zaken in het leven zoals gezond zijn en goede lieve mensen in je omgeving hebben. Kan je zoon of dochter er dus in het slechtst denkbare scenario mee leven om te zakken? Jazeker, want de normering van het eindexamen kan aangepast worden, er zijn herexamens of je doet er een jaartje langer over. Werken kan altijd nog en als ze er later op terugkijken, zien ze waarschijnlijk in dat het zo beter was. Stel ze daarom gerust en help ze relativeren.

Maak een lijst met positieve dingen in het leven

Doemdenken en negatieve gedachten hebben kunnen ook een wezenlijk onderdeel van het puberbrein zijn. Onzekerheid en jezelf omlaag halen, misschien herken jij het ook nog wel van vroeger. Jij kan ze echter weer op het positieve spoor zetten. Leer ze dat leren ook leuk kan zijn! Twijfelen ze over een bepaald vak waarin ze examen moeten doen? Laat ze dan eens opschrijven wat voor positieve resultaten ze al behaald hebben voor dat vak. Het heeft immers een reden dat ze zover gekomen zijn. Anders hadden ze nooit examen mogen doen in eerste instantie. Ook andere positieve resultaten en successen in het leven kunnen ze opschrijven. Het winnen van een sportwedstrijd, een goede dag op werk. Laat ze in dat moment en gevoel komen zodat ze positief de komende weken in gaan.

Last but not least: regelmatig en voldoende slapen

Kun jij je nog voorstellen hoe het leven was zonder smartphone en sociale media? Erg rustig achteraf gezien. Een puber moet tegenwoordig wat dat betreft meer verduren dan jij ooit moest doen op dezelfde leeftijd. Sociale media, sociale contacten, allerlei activiteiten en zoiets spannends als het eindexamen. Het valt niet mee om dat allemaal dagelijks te moeten verwerken. Toch is er een manier om daar zo goed mogelijk mee om te gaan: voldoende slaap. Nu gaan pubers en slaap niet goed hand in hand samen maar toch is slaap van wezenlijk belang. ’s Nachts worden namelijk alle opgedane indrukken en alle informatie en kennis verwerkt. De geest wordt weer fris en hersteld van alle impulsen die het kreeg gedurende de dag. Je zou het bijna een reset kunnen noemen. Dit maakt dat er overdag weer optimaal gepresteerd kan worden, en juist dat is nu zo belangrijk de aankomende weken. Probeer daarom afspraken met ze te maken. Laat ze bijvoorbeeld elke dag minstens 8 uur slaap voor zichzelf inplannen. Laat verlichte schermen ’s avonds links liggen en zorg dat ze in een rustige omgeving kunnen liggen. Ook daarin kan jouw positieve invloed van onschatbare waarde zijn in deze periode!

Plaats een reactie