Een kookboek schrijven? Zó doe je dat!

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Droom jij van je eigen kookboek? Dat snappen we! Je eigen recepten vereeuwigen is geweldig. En naast het openen van een eigen restaurant, is dit een grote droom van veel koks. Maar wist je dat je eigen kookboek maken en uitgeven helemaal niet zo ingewikkeld is? Je drukt je  eigen kookboek gewoon zelf.

kookboek maken mamameteenblog.nl

Altijd al willen weten hoe je een kookboek maakt? In dit artikel vertellen we je hoe je je eigen kookboek uitgeeft.

Hoe maak je een kookboek?

Wat voor soort kookboek je maakt, is afhankelijk van je eigen wensen en ideeën. Ben jij dé expert in koken met eieren? Dan schrijf je een eierkookboek. Is de slowcooker jouw heilige graal? Dan schrijf je een kookboek met recepten voor een slowcooker.

Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt het in een kookboek gieten. Er zijn veel soorten kookboeken: Op smaak, kleur, gang, keuken, soort voedsel, met dieetvoorkeuren  – er is geen goed of fout.

Zorg wel dat er altijd een overkoepelend thema is.

De indeling van je boek

We zeiden het net al: Er is geen goed of fout bij het schrijven van een kookboek. Veel schrijvers van kookboeken kiezen ervoor om origineel te zijn en af te wijken van de standaard.

Maar wat je ook doet, er zijn altijd een paar vaste onderdelen die je lezers van je verwachten:

  • Een inleiding: Hier vertel je over je boek en wat voor recepten er in je boek staan. Vaak schrijf je ook iets over jezelf. Hoe je op het idee kwam, waarom deze recepten zo belangrijk voor je zijn en wat je hoopt te bereiken met je boek. De inleiding heeft vaak een persoonlijk tintje.
  • Een inhoudsopgave.
  • Een lijst met keukengerei die je lezers nodig hebben. Eventueel aangevuld met gewichtstabellen, bereidingstechnieken, of tips over het kopen, verwerken of bewaren van de ingrediënten.
  • De recepten, logisch ingedeeld. Bij elk recept plaats je aantrekkelijke foto’s of afbeeldingen.
  • Een trefwoordenregister zodat je lezers makkelijk recepten kunnen vinden op ingrediënt.

Vergeet ook je flaptekst niet. Dit is de tekst achter op je boek waarmee je je lezers verleidt jouw boek te kopen. Zorg natuurlijk ook voor een geweldige cover met de beste foto die je maar kunt bedenken (of een foto van jezelf!).

De recepten

Voor een goed kookboek heb je geweldige recepten nodig. Recepten uitschrijven lijkt makkelijk, maar het is echt een vak apart.

Let bij het schrijven op deze punten:

  1. Zet er altijd bij voor hoeveel personen het recept is bedoeld en vermeld de bereidingstijd. Voeg eventueel een moeilijkheidsgraad toe.
  2. Zorg dat de benodigde ingrediënten en het recept op één bladzijde passen.
  3. Maak de ingrediëntenlijst niet te lang, en zorg ervoor dat de ingrediënten op volgorde van bereiding staan.
  4. Je recept moet duidelijk en eenvoudig te lezen zijn (gebruik hiervoor de gebiedende wijs).

Test je recepten altijd voordat je aan de definitieve versie van je boek begint.

De foto’s bij de recepten

Bij een kookboek gaat het voor een groot, heel groot deel óók om de foto’s. Met een goede foto loopt het water je in de mond en willen je lezers het gerecht echt uitproberen.

En zolang we nog geen geur en smaak kunnen toevoegen aan boeken, moeten we het hebben van de foto’s.

Maar door de vele Instagram-waardige gerechten en kookblogs die we dagelijks zien, zijn we gewend aan een hoge kwaliteit foto’s. Je kunt hier dus echt niet in achterblijven. Zorg er daarom voor dat de foto’s voor de recepten van jouw kookboek echt goed zijn. Schakel zo nodig een professionele fotograaf in.

De opmaak van je kookboek

Bij het opmaken komen veel factoren kijken, zoals de bindwijze, het formaat, het bestand waarmee je werkt, de manier waarop je je boek drukt (en op welk soort papier), de resolutie en veel meer. De opmaak van een boek is echt hogere wiskunde, dus bereid je hierop voor.

Laat je goed informeren over de opmaak en zorg ervoor dat alles klopt voordat je de definitieve versie naar de drukker stuurt. Zo voorkom je teleurstellingen.

We hopen dat je met deze informatie een goed beeld hebt gekregen om een heerlijk kookboek te schrijven! Wist je dat je jouw kookboek eenvoudig online kunt uitgeven? Bij Pumbo kun je  eenvoudig jouw boek laten drukken. Zelfs al vanaf 1 exemplaar.

kookboek schrijven Mamameteenblog.nl

Plaats een reactie