Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Als het om wijn gaat, heb je grofweg twee keuzes: rood of wit. Natuurlijk is dat iets te makkelijk gesteld. Er is ook nog rosé bijvoorbeeld, en ook mousserende wijn is populair. Toch komt de keuze tussen rood en wit steeds weer terug en hebben veel mensen ook een duidelijke voorkeur op dat gebied. Een voorkeur die af kan hangen van persoonlijke smaak, maar zeker ook van de gelegenheid.

wijn rood of wit mamameteenblog.nl

Welke vind je het lekkerst, rood of wit?

De makkelijkste manier om een keuze te maken tussen rood en wit, is wel afgaan op je eigen voorkeur. Net zoals je bij ieder drankje vooral kiest wat je zelf lekker vindt, geldt dat zeker ook bij wijn. Het is de bedoeling dat je ervan geniet, dus kies vooral iets waarvan je weet dat het je goed zal smaken.

Er zijn genoeg mensen die echt kunnen genieten van een witte wijn, maar een rode wijn helemaal niet lekker vinden. Of andersom, dat kan natuurlijk ook. De smaken kunnen dan ook erg verschillen, waarbij een witte wijn doorgaans een stuk lichter van smaak is dan een rode. Bij witte wijn komt overigens ook nog eens het verschil tussen droog en zoet om de hoek kijken. Als je een zoete witte wijn lekker vindt, betekent dat nog niet dat je alle witte wijn graag drinkt. Een droge witte wijn kan compleet ingaan tegen alles wat je lekker vindt.

Je eigen voorkeur volgen, is dus het allerbelangrijkst. Ga je wijn kopen, kies er dan voor eentje die aansluit bij wat je het lekkerst vindt. Wijn koop je tenslotte om ervan te genieten.

De gelegenheid kan ook het verschil maken

Waar persoonlijke smaak altijd centraal moet staan, kan ook de gelegenheid bepalen welke wijn het best gedronken kan worden. De ene soort wijn doet het nu eenmaal beter op een bepaald moment dan een andere.

Zo drinken we bij de warme maaltijd traditioneel vaak rode wijn, zeker als er vlees op het menu staat. Rode wijn is namelijk vol van smaak, en kan op die manier een mooie aanvulling (of juist een contrast) vormen op de maaltijd. Witte wijn is dan weer wat lichter, en associëren we meer met een lekker drankje voor op een terras. Witte wijn bewaren en drinken we koel, in tegenstelling tot rode wijn, waardoor deze vaak favoriet is in de zomer. Een fris wijntje op een warme dag; heerlijk! De volle smaak van een rode wijn past voor veel mensen dan weer beter bij de winter. Voorop staat echter dat je vooral de wijn moet kiezen die jij lekker vindt en waar jij op dat moment zin in hebt.

Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit Mamameteenblog.nl (1)
Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit Mamameteenblog.nl

2 gedachten over “Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?”

 1. Opgegroeid op een boerderij hadden we altijd drank in huis, maar er werd nauwelijks gedronken bij mij thuis. De drank was voor de veekopers; een koop werd altijd beklonken met een borrel. Dat waren de momenten dat mijn vader een slokje nam; hij verafschuwde dat spul en mijn moeder dronk heel soms een citroenbrandewijntje. Kortom, mijn 7 broers en zussen en ik zijn niet opgegroeid met ‘royaal’ alcoholgebruik en zijn allemaal zeer matige innemers.
  Ikzelf houd van bier noch wijn en hoef dus nooit een keuze te maken, anders dan geen. Twee broers en twee zusen van me drinken wel eens een wijntje of biertje, maar ook niet dagelijks.
  Mijn keuze voor geen wijn of bier geeft in een restaurant wel eens problemen. Ook omdat ik principeel niet drink als ik nog moet rijden binnen twee uur na de laatste ‘borrel’. Ooit eens met een paar collega’s gegeten en dat waren toevallig allemaal ‘wijnsnobs’. Zo noem ik ze gemakshalve maar even. Je kent dat type waarschijnlijk wel; “Ober, welke wijn adviseert u bij deze gang” en na het nemen van de eerste slok diepzinnig filosoferen en met onbegrijpelijke termen strooien om geur, smaak en kleur te beschrijven. De gekozen wijn niet accepteren kwam niet in hun woordenboek,- in dit verband is vovabulaire een beter passend woord-, voor. Na het vierde glas, waarvan er drie onaangeroerd waren en een waar een slokje van genomen was, geloofden ze inderdaad dat ik het spul niet lustte en net zo lief een glaasje water had.
  Maar wat me eigenlijk meer stoorde was dat mijn collega’s met gemiddeld zeker 6 glazen wijn op, een aperatiefje vooraf en nog een cognacje na, zonder aarzelen achter het stuur kropen. “We zijn dat gewend” was hun bedenkelijke excuus.

  Beantwoorden
  • Bedankt voor uw reactie. Ik herken het wel dat er thuis toen ik opgroeide geen alcohol gedronken werd. Heb het ook niet gemist en het is voor mij ook geen voorwaarde voor een gezellige avond. Toch heb ik de smaak van wijn wel leren waarderen met een maaltijd. Al is het voor mij na een glas wel genoeg en is autorijden geen optie wanneer ik heb gedronken. Daar kan ik u zeker in vinden.
   Tegenwoordig is het trouwens ook heel chique om de waterkaart te vragen 😉

   Beantwoorden

Plaats een reactie

error: Content is protected !!