Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit?

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2023 by Barbara

Als het om wijn gaat, heb je grofweg twee keuzes: rood of wit. Natuurlijk is dat iets te makkelijk gesteld. Er is ook nog rosé bijvoorbeeld, en ook mousserende wijn is populair. Toch komt de keuze tussen rood en wit steeds weer terug en hebben veel mensen ook een duidelijke voorkeur op dat gebied. Een voorkeur die af kan hangen van persoonlijke smaak, maar zeker ook van de gelegenheid.

wijn rood of wit mamameteenblog.nl

Welke vind je het lekkerst, rood of wit?

De makkelijkste manier om een keuze te maken tussen rood en wit, is wel afgaan op je eigen voorkeur. Net zoals je bij ieder drankje vooral kiest wat je zelf lekker vindt, geldt dat zeker ook bij wijn. Het is de bedoeling dat je ervan geniet, dus kies vooral iets waarvan je weet dat het je goed zal smaken.

Er zijn genoeg mensen die echt kunnen genieten van een witte wijn, maar een rode wijn helemaal niet lekker vinden. Of andersom, dat kan natuurlijk ook. De smaken kunnen dan ook erg verschillen, waarbij een witte wijn doorgaans een stuk lichter van smaak is dan een rode. Bij witte wijn komt overigens ook nog eens het verschil tussen droog en zoet om de hoek kijken. Als je een zoete witte wijn lekker vindt, betekent dat nog niet dat je alle witte wijn graag drinkt. Een droge witte wijn kan compleet ingaan tegen alles wat je lekker vindt.

Je eigen voorkeur volgen, is dus het allerbelangrijkst. Ga je wijn kopen, kies er dan voor eentje die aansluit bij wat je het lekkerst vindt. Wijn koop je tenslotte om ervan te genieten.

De gelegenheid kan ook het verschil maken

Waar persoonlijke smaak altijd centraal moet staan, kan ook de gelegenheid bepalen welke wijn het best gedronken kan worden. De ene soort wijn doet het nu eenmaal beter op een bepaald moment dan een andere.

Zo drinken we bij de warme maaltijd traditioneel vaak rode wijn, zeker als er vlees op het menu staat. Rode wijn is namelijk vol van smaak, en kan op die manier een mooie aanvulling (of juist een contrast) vormen op de maaltijd. Witte wijn is dan weer wat lichter, en associëren we meer met een lekker drankje voor op een terras. Witte wijn bewaren en drinken we koel, in tegenstelling tot rode wijn, waardoor deze vaak favoriet is in de zomer. Een fris wijntje op een warme dag; heerlijk! De volle smaak van een rode wijn past voor veel mensen dan weer beter bij de winter. Voorop staat echter dat je vooral de wijn moet kiezen die jij lekker vindt en waar jij op dat moment zin in hebt.

Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit Mamameteenblog.nl (1)
Wanneer kies je voor rood, en wanneer voor wit Mamameteenblog.nl
Bol AlgemeenBol Algemeen

Plaats een reactie