Waarom en hoe je kunt besparen op je energierekening

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Alle beetjes helpen. Het is bijna ons levensmotto geworden. Ik pas het ook dagelijks toe in zoveel dingen. Maar weet je waar het tot nu echt het meeste effect heeft gehad? Op ons budget. Het was een eye-opener voor ons, want we vonden dat we altijd onze geldzaken goed voor elkaar hadden, nog meer besparen was bijna niet mogelijk. Maar het nalopen van ons maandelijks en jaarlijkse budget heeft echt wat opgeleverd! En wat blijkt? Het werkt echt zo, alle kleine beetjes helpen.

besparen energierekening mamameteenblog.nl (2)

Dat dit zo goed werkt, werd mij duidelijk rond de periode dat ik stopte met werken voor mijn toenmalige werkgever. Volgens het overzicht klopte het allemaal! We moesten ruim uitkomen! Zeker toen, met 2 salarissen. De theorie was kloppend, maar de praktijk niet. Het einde van de maand was toch net iets ruimer dan onze bankrekening. Waar zat hem dat toch in? Kort gezegd: In de kleine beetjes. Hoe we dat hebben uitgevonden? Door als een Sherlock Holmes ons uitgavenpatroon gaan te bekijken; zien waar het lek zat.

Waar zit het geldlek?

Nu moet ik zeggen, voor mijn lief is het altijd wel een sport geweest om geld uit te geven op een heul bewuste manier. Je begrijpt wel wat ik bedoel als ik het zo zeg, toch? Hij geeft het ‘zonder problemen’ uit, maar hij kan er ook lekker op broeden. Nu klinkt dat wat negatief, maar dat is zeker niet zo bedoeld, ik heb er namelijk ook voordelen van. Zoals het elke maand even doorlopen van de geldstroom en het samen bespreken van de verbeterpuntjes. Doordat mijn lief er dus altijd al zo bewust van was hoe gezond onze bankrekening was en is, hadden wij niet echt het idee dat er nog wat te besparen valt. Maar, jawel, niets is minder waar, er werd toch nog een lek gevonden!

Jaarlijkse kosten besparen

Behalve je wekelijkse uitgave, zoals je boodschappen en je dagelijkse benodigdheden, heb je ook je maandelijkse uitgaven. Denk dan aan je telefoonkosten, internet, zorgverzekering en ook je energierekening. Vaak kost dit wel wat extra werk en wat moeite om dit uit te zoeken, maar ik kan niet anders zeggen dat het loont. Zeker op je energieleverancier! Euh, maar kost dit vreselijk veel tijd? Dat valt alles mee, wanneer je het overzichtelijk aanpakt.

Hoe pak je een jaarlijkse kostenbesparing aan voor je energierekening?

Er is al geruime tijd een strijd gaande tussen de energieleveranciers. Dat betekent dat je op verschillende manier wordt geconfronteerd met de leveranciers en hun prijzen. Dan staan ze buiten bij de supermarkt of komen ze bij jou langs, maar ook via de vele reclames in de media. Het kan dus wat verwarrend zijn waar je moet zoeken naar de juiste energieleverancier die goedkoop is. Maar ook voldoet aan je andere wensen, zoals bijvoorbeeld groene stroom. Het is dus goed om als eerste voor jezelf op een rijtje te zetten wat belangrijk is voor jou.

Energie vergelijken

De volgende stap is energie vergelijken. Via de vergelijkingswebsite kun je hier je gegevens invoeren, zoals je postcode en huisnummer,  je energieverbruik van afgelopen jaar en eventuele extra gegevens over het wel of niet hebben van bijvoorbeeld een dubbele meter of zonnepanelen.

Tip: Je energieverbruik kun je opvragen bij je huidige energieleverancier of pak de laatste afrekening van je leverancier erbij. Daar staat het ook op.

Goed, je wensenpakket inventariseren en het invullen van je gegevens op de website is het meeste werk. Valt reuze mee toch?

Keuze maken van leverancier

Nu komt het stuk waar je even goed moet opletten! Voor het maken van een keuze van energieleverancier kun je een keuze maken uit:

  • goedkope stroom
  • groene stroom
  • welkomstpremie, direct krijgt uitgekeerd of dat deze wordt verrekend met het jaarbedrag (wat het geval is)
  • contractduur

Bij aanmelding van je nieuwe leverancier krijg je een bedenktijd van 2 weken, waarna vervolgens alles in gang wordt gezet. (Weet dus dat je je altijd nog kunt bedenken.) Dit wordt in principe allemaal voor je geregeld door je nieuwe leverancier, deze zegt het oude contract op en vraagt bij jou de huidige meterstand gegevens op.

Klaar?

Ja. Nu ben je klaar. Bij een jaarlijkse contractduur kun je elk controleren of je energieleverancier nog steeds voldoet aan jullie wensen en of er nog wat te besparen. Eigenlijk is dit altijd handig om jaarlijks je energieleverancier te controleren, tenslotte helpen alle beetjes elke keer weer! Voor ons geldt dit zeker!

Nu ben ik natuurlijk benieuwd of jij wel eens bent overgestapt van energieleverancier om te besparen op je budget?

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com