3 voordelen van Kombucha mamameteenblog.nl

De 3 voordelen van kombucha voor je gezondheid

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Ken je kombucha al? Deze gefermenteerde thee heeft vele voordelen voor je gezondheid. Dit zijn er drie:

voordelen Kombucha Mamameteenblog.nl

1.    Beschermt tegen ziekteverwekkers

Kombucha is een sprankelend drankje dat een beetje naar appelazijn en champagne smaakt. De lage pH van kombucha blokkeert de groei van ziekteverwekkende bacteriën, zoals salmonella. Zo draagt kombucha bij aan jouw gezondheid.

2.    Voor gezonde darmen

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar een gezonde ontlasting is een teken van een goede gezondheid. Wat je daarvoor nodig hebt, is goede darmbacteriën. Deze houden bacteriën die je ziek kunnen maken onder controle. Daarnaast bestrijden ze ziekteverwekkende bacteriën die van buitenaf komen.

Het bevat een aantal goede darmbacteriën ofwel probiotica, en zelfs ook prebiotica. Dat zijn stoffen die de goede darmbacteriën kunnen voeden. Niet voor niets denken wetenschappers eraan om astronauten kombucha mee te geven de ruimte in.

De barre omstandigheden in de ruimte kunnen ervoor zorgen dat bepaalde goede darmbacteriën verminderen en bepaalde slechte juist toenemen. Astronauten kunnen daardoor gevoeliger zijn voor ziektes als Inflammatory Bowel Disease (ziekte van Crohn en colitis ulcerosa), botulisme, gangreen en tetanus. Probiotica, zoals kombucha, kunnen de goede darmbacteriën aanvullen, zodat ze de slecht onder controle kunnen houden.

3.    Draagt bij aan gezonde cellen

Kombucha is in feite gefermenteerde thee. Je kunt het maken door aan groene of zwarte thee suiker en een mix van bacteriën en gisten toe te voegen. Deze bacteriën en gisten staan ook wel bekend als SCOBY ofwel Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast. Terwijl de bacteriën en gisten de suiker opeten, produceren ze de goede darmbacteriën en zuren.

De antioxidanten in groene en zwarte thee gaan echter niet verloren. Daardoor bevat het ook deze gezonde stoffen. Het fermentatieproces verhoogt overigens ook nog eens de activiteit van de antioxidanten. Daardoor kunnen ze onze cellen effectief beschermen door schadelijke vrije radicalen af te vangen.

In groene en zwarte thee zitten ook antioxidanten die de vetverbranding stimuleren. Hier profiteer je dus ook van als je kombucha drinkt.

Is kombucha ook geschikt voor kinderen?

Kombucha zou niet geschikt zijn voor kinderen tot 7 jaar omdat de zuren, gisten en bacteriën de nog jonge darmen te veel belasten. Bovendien bevat kombucha een heel klein beetje alcohol, en dat wordt voor kinderen afgeraden.

Er zijn genoeg ouders die het aan hun kinderen geven. Kinderen met eczeem of gevoelige darmen kunnen er namelijk baat bij hebben. Mocht je overwegen om je kinderen kombucha te laten drinken, dan is het het beste om de drank te verdunnen met water en deze te geven in verhouding naar leeftijd en lichaamsgewicht.

Begin met een eetlepel per dag en kijk hoe je kind reageert. Je kunt dit opbouwen tot een klein glaasje per dag. Maak je het zelf met honing, dan is de drank in ieder geval niet geschikt voor kinderen tot 1 jaar.

Wanneer kun je beter geen kombucha drinken?

Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, kun je beter geen kombucha drinken. De kleine hoeveelheid alcohol en de bacteriën in het drankje kunnen dan namelijk meer kwaad doen dan goed. Ook mensen met diabetes en bepaalde angststoornissen kunnen dit beter niet drinken vanwege de kleine hoeveelheid suiker en alcohol in de drank.

Als je last hebt van maag-darmproblemen, een verzwakt immuunsysteem of een auto-immuunziekte, dan moet je er mee oppassen.Door de zuren in de drank kunnen de maag- en darmklachten namelijk verergeren. Werkt je immuunsysteem niet naar behoren, dan kun je een allergische reactie of infectie krijgen als je het drinkt. Overleg daarom eerst met je arts voordat je met kombucha begint. Bouw het drinken ervan langzaam op, dan kun je zien hoe je lichaam reageert.

Ik hoop dat dit artikel je helderheid heeft gegeven over de voordelen van kombucha voor je gezondheid. Drink jij het al? Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Deel ze hieronder in de reacties!

Bron:
https://www.hindawi.com/journals/jchem/2015/591869/
https://www.hindawi.com/journals/isrn/2013/481651/
https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1040/4729179
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814605005364?via%3Dihub

Lees ook:

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

4 gedachten over “De 3 voordelen van kombucha voor je gezondheid”

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
vergelijken Online supermarkten mamameteenblog.nl
Online supermarkten met elkaar vergelijken

In een eerdere blog keken we al hoe de online supermarkt meer tijd en rust kan bieden in het drukke...

Sluiten