Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Wat al tijden op het to do lijstje stond van ons volwassenen, maar nog niet van was gekomen (want 3 kleine kinderen) was een bezoekje aan het Eschermuseum of Het Escher in het Paleis museum. Met nu wat oudere kinderen, die gek zijn op tekenen en alles wat ermee te maken heeft, zou dit een perfect uitje kunnen zijn, zo dachten wij.
Dus met een regenachtige herfstdag in de vakantie een prima moment voor dit uitstapje naar het museum op de lange Voorhouten in Den Haag. Voor ons een thuiswedstrijd, maar toch ver genoeg om met de auto te gaan.
Tip: Let op, er is geen parkeerruimte in de directe omgeving van het museum. Maak hierbij gebruik van de parkeergarages in de nabije omgeving.
Inhoud
Over het Escher in het Paleismuseum
Voor wie het museum nog niet goed kent, volgt hier in het kort wat informatie. Het Escher in het paleis museum zijn eigenlijk twee musea ineen. Het ene museum is het paleis waar Koningin Wilhelmina heeft gewoond, is te bewonderen met zijn prachtige kamers en het tweede is het museum waar het werk van MC Escher (1898 – 1972) is te bewonderen.
Escher staat bekend om zijn werken van houtsneden, houtgravures en lithografieën. Zijn voorliefde voor perspectief, oneindigheid, meetkundige patronen en vlakverdelingen speelt hierin een grote rol. Bekende werken zijn de werken Relativiteit en Klimmen & Dalen.
Bij de kassa kun je een toegangskaartje kopen. Wij hebben met 5 personen een gezinskaart gekocht voor 25,50. Wat voor ons voordelig uitpakte. Normaal betaal je voor een persoon 9,50 euro en voor een kind 6,50 euro. Voor de exacte en actuele prijzen check de site.
Het museum is trouwens open van 11.00-17.00 uur (behalve op maandag). En wees op tijd, want hoe later op de dag, hoe drukker het in het museum wordt is onze ervaring.
Bij de entree kregen we alle informatie die we nodig hadden. Zo konden we in het souterrain onze jassen ophangen en/of gebruik maken van de kluisjes (1 euro per kluisje, het geld krijg je weer terug na afloop).
Het museumbezoek
De kinderen kregen bij de ingang een speurtocht mee. Hierdoor waren mijn kinderen extra gemotiveerd en minder snel afgeleid. Ze mochten vrage beantwoorden over de kunstwerken door afbeeldingen te zoeken of de namen van sommige houtsnedes. Een drukke bezigheid.
Wij konden zo wat extra genieten van alle mooie werken van Escher.
Door de speurtocht worden ze ook ‘gedwongen’ om de schilderijen echt te bekijken. Het was grappig om te zien dat de kinderen alle drie een ander kunstwerk het ‘allermooiste’ vonden. Bijzonder hoe kunst ook al tot kinderen kan spreken.
De interactieve activiteiten zoals de foto met optische illusie die je kunt laten maken (let op: de kosten zijn 5 euro), de bol, de kubus, bewegende beelden en de ruimte waar je zelf mag proberen een werkstuk in elkaar te zetten waren voor onze kinderen dikke pret.
Het museum heeft 3 verdiepingen met verschillende ruimte met een thema. In totaal zijn we 2,5 uur binnen geweest. Voor mijn oudste twee nog lang niet genoeg, maar voor de jongste van 4 was het mooi geweest.
Met nog een bezoekje aan de museumwinkel voor een ansichtkaart met hun mooiste kunstwerk erop gingen we op weg naar huis. Vol van indrukken en inspiratie.
Bijna jammer dat we zo lang hebben gewacht om naar het Escher in het Paleis museum te gaan, want de kinderen hebben het sindsdien vol enthousiasme over het museum.
Reden om zeker nog een keertje terug te komen.