Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Passie op de vroege morgen met deze heerlijke kwarktaart! Glutenvrij brood, ik heb het geprobeerd maar om het heel erg netjes te zeggen: ik vind het héél erg niet lekker. En waarom zou je met brood ontbijten als het ook met taart kan? Hier vind je een basisrecept waar je zelf naar eigen smaak mee kan variëren. Zo maakte ik deze kwarktaart met blauwe bessen maar ook een versie met aardbeien en passievrucht. En mocht je denken dat je lang doet met zo een taart….bij mij is hij na maximaal 2 dagen op! Eigenlijk vind iedereen deze glutenvrije kwarktaart heerlijk daarom staat deze ook in mijn persoonlijke top 4 van glutenvrije ontbijtideeën: de kwarktaart lactosevrij, glutenvrije & FODMaP proof.
Inhoud
Basisrecept voor Kwarktaart: lactosevrij, glutenvrij & FODMaP proof
Benodigdheden
- Springvorm 21cm doorsnee
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Eetlepel
- Vershoudfolie
- Steelpan
- Staafmixer
- (hand)mixer
- Schaal
Ingrediënten
- 200 gram biscuits gluten- en lactosevrij
- 70 gram plantaardige margarine
- 500 gram sojayoghurt
- 250 ml. Sojaroom om op te kloppen
- 250 gram fruit naar keuze (evt. uit de vriezer)
- 25 gram suiker
- 4 gram agaragar poeder
Bereiding
Leg een stuk bakpapier op de bodem van de springvorm.
Stop het biscuit in de keukenmachine en maal deze fijn.
Smelt de boter in een pannetje. Zodra de boter is gesmolten, haal je het pannetje van het vuur en roer je hier de koekkruimels doorheen.
Verdeel dit mengel over de bodem van de springvorm en verdeel dit met de bolle kant van een lepel en druk het goed aan. De springvorm af met vershoudfolie en zet de vorm in de koelkast.
Klop de slagroom stijf en romig met 25 gram suiker. Let op! Gebruik een mixer! Met een staafmixer wordt de sojaslagroom niet stijf. Althans, bij mij na herhaaldelijk proberen niet 😉
In het geval je bevroren fruit gebruikt: stop dit in een pannetje en laat het geleidelijk ontdooien. Pureer het (ontdooide) fruit met de staafmixer tot een glad mengsel en voeg de agaragar toe. Breng het geheel voorzichtig aan de kook en blijf nog een paar minuutjes op een matig vuur goed roeren.
Haal de pan van het vuur en roer beetje bij beetje de kwark door de fruitpuree. Nu giet je het mengsel vervolgens in een schaal zodat het kan afkoelen. Roer dit tussendoor steeds even door.
Wanneer het mengsel redelijk is afgekoeld, (handwarm) roer je de slagroom met een spatel door het kwark-fruit mengsel.
Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel het mengsel over de bodem. De vorm goed af met vershoudfolie en laat de kwarktaart minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
Nu kun je de taart nog naar wens garneren.
mooi recept…. lijkt op de ‘gebruikelijke’ kwarktaart , ( mbv zakjes / pak)
maar nu is het voor zoveel allergie-mensen geschikt… fijn, heel fijn.
‘zakt’ soja-slagroom niet in, na het kloppen?…