Hoe ik mijn kind heb leren fietsen

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 14 juni 2023 by Barbara

En daar gaat ze. Helemaal los. Ze trilt nog wel wat met haar stuur en af en toe moet ze zich nog een beetje corrigeren met haar evenwicht, maar ze fietst! Los en zonder zijwieltjes. Daar gaat ze en sta ik, puffend en zwetend van het heen-en-weer rennen met haar en haar fiets, te glunderen en apetrots te zijn. Het is toch een soort mijlpaal, vind ik, net als dat ze nu kan lezen en dat ze haar eerste tand heeft gewisseld. En dit was echt een Mijlpaal, ze wilde namelijk niet fietsen. Ze wilde het niet en kon het niet.

hoe-kindje-leren-fietsen-mamameteenblog.nl_

Noodzaak om te leren fietsen

Maar ik was het helemaal zat. Liam paste niet meer in het zitje voorop de fiets. Ik moest hem er soort van in proppen en dan met het gordeltje vast duwen en dan hopen dat het stoeltje niet zou afbreken. Dat ging echt niet meer. Daarnaast fietsen we hier best wel veel, dus het zou heel handig zijn voor ons en voor haar als ze kan fietsen. Ze is tenslotte al 6 jaar.

Een pakje boter Blueband dan?

Ik heb tegen haar gezegd: dit weekend ga je fietsen, of je wilt of niet. Dat vond ze natuurlijk niet zo tof. Met een boos gezicht vroeg ze me vriendelijk of ik dan een pakje boter voor haar had gekocht? Boter?

Voor degene die niet weten wat ik bedoel: kijk even deze ↓↓↓↓↓↓ reclame, van BlueBand. Briljant.

Goed, dat pakje boter is er niet gekomen, maar ik stond echt op het punt om ervoor naar de winkel te rennen. Een stemmetje in mij zei om toch eerst nog één keer te proberen. Straks heeft ze overal een pakje boter bij nodig. Dat lijkt mij niet handig. Wel slim van BlueBand btw.

Zekerheid voorop!

Kijk, deze dame, mijn dochter dus, van 6 jaar ondertussen, is er 1 van zekerheden. Als ze niet zeker is van haar zaak, dan doet ze het niet. Je kan ervoor op je kop gaan staan, werkt niet. Zo ook met fietsen. We zijn al even bezig met zijwieltjes, zonder zijwieltjes, met 1 zijwieltje. Ze doet het niet, want ze weet het niet zeker.

Dus hoe pak je zoiets aan? Hoe leer ik haar meer zeker zijn van haarzelf? Ik heb de zijwieltjes van haar fiets gehaald en haar verteld dat haar lichaam al lang kon fietsen, maar dat haar hoofd het nog niet wist en de enige manier om te kunnen fietsen is om het gewoon te doen. En proberen en oefenen. Veel oefenen. Tot je hoofd het ook weet.

Ja, zegt ze, dat weet ik, maar mijn hoofd denkt dat ik met mijn billen met een bak popcorn op de bank voor de televisie zit.

Dus.

Met je billen op de fiets

Dan wordt het tijd om je hoofd te vertellen dat je billen op de fiets zitten, was het antwoord van mij. Ik had een speciale strategie bedacht. Alles waar het om draait in het begin is evenwicht. Dat zijn we eerst gaan oefenen op de fiets. Afzetten met je beiden voeten tegelijk en rijden maar, een soort loopfiets-idee. En dat keer op keer, tot ik het gevoel kreeg dat ze de smaak een beetje te pakken kreeg. Toen zijn we in de rustige zijstraat gaan oefenen op de weg en met het echte werk begonnen.

Heen en weer mocht ze fietsen en ik hield haar vast. Ik liet haar niet los. Dat had ik beloofd. Ik zou het vertellen wanneer ik dat zou doen. Maar dat was nog lang niet, verzekerde ik haar. Met haar gezichtje rood van inspanning trapte ze de straat af.

Meer weten over hoe je je kind kunt leren fietsen?

Haar vertrouwen groeit

Ik voelde haar vertrouwen toenemen. Heb je me nog vast, vroeg ze mij voortdurend. En ik haar maar geruststellen. Op den duur zei ik: mama heeft je nog maar met 1 hand vast.

Haar inspanning werd nog groter en het ging alsmaar beter, tot daar het moment ze zonder mij wegfietste. Je fietst, riep ik haar ietwat kortademig toe, je fietst! Glunderend van oor tot oor trapte ze stevig op het iets te kleine fietsje. Binnen het uur is het gelukt! Ze fietst! Nu, mama, alleen nog leren remmen, op- en afstappen èn de bocht om.

Jazeker, ga je dat nog leren, maar dat doen we morgen. Ga eerst maar lekker heen en weer fietsen, met papa, ik ben even moe.

Weer een mijlpaal gehaald en binnenkort een nieuwe fiets.

Hoe heb jij je kind leren fietsen en hoe oud was hij/zij?

Dit is geen gesponsord artikel

11 gedachten over “Hoe ik mijn kind heb leren fietsen”

 1. Oh, wat mooi dat het jullie samen gelukt is! Wij zitten met een vierjarige die al 2 jaar heel enthousiast op een loopfietsje rondhost, maar we geraken er niet echt aan om eens écht te oefenen met een fietsje.

  Beantwoorden
  • Een loopfietsje blijkt juist heel goed te zijn. Het draagt bij aan het evenwicht enzo, zegt men. Voor je het weet crosst je kleintje straks weg op een echte fiets! Ziet er wel superschattig uit, die kleintjes op een loopfietsje, vind je niet?

   Beantwoorden
 2. Heel handig! Hier ook een doodsbang kind waarvan ik al blij ben dat ze nu soms op haar eigen fiets, met zijwieltjes naar school kan want voorstoeltje is inderdaad gewoon te klein.

  Beantwoorden
 3. De oudste was 4 toen hij het na lang oefenen kon, de tweede wou geen zijwieltjes en fietste met 3,5 zo weg, de derde was 4 na veel oefenen en de vierde was erg rap, zij was 2 jaar en 2 maanden toen ze zo weg fietste. Ze hebben wel alle vier eerst een loopfiets gehad om te oefenen.

  Beantwoorden
 4. Mijn man heeft bij de oudste wel wat geholpen, dan rende hij ernaast. Maar op het schoolplein ging het een stuk sneller, dan willen ze zich toch een beetje bewijzen naar anderen toe.
  Mijn oudste dochter ging achterop bij de jongste zitten, liep een stukje mee en toen fietste ze zomaar alleen. Met haar zus achterop.

  Beantwoorden
 5. Mijn kinderen waren allebei 3 jaar toen ze konden fietsen. Wel sportieve ‘buitenkinderen’, dat helpt, maar de truc was een heel klein laag fietsje. Ze konden gemakkelijk met beide voeten op de grond terwijl ze op het zadel zaten. Zijwieltjes hebben ze nooit gehad. Dus dat was ook geen issue. Alle buurkinderen hebben dat oude fietsje vervolgens ook gebruikt. De hele straat kon binnen no-time fietsen:)

  Beantwoorden
 6. Mijn kind heeft eigenlijk zichzelf leren fietsen toen hij vier en een half was. Hij zat toen op een klein kleuterschooltje en daar mochten de kinderen elke dag hun fiets meenemen op de speelplaats. Door het veel te doen heeft hij het ook snel geleerd.

  Beantwoorden

Plaats een reactie