5 tips voor (ouders van) kids met smartphone

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Met de oude mobiele telefoon van manlief in haar hand, kijkt dochterlief mij aan. ‘Kan ik er ook op internetten?’, vraagt ze. ‘Alleen hier in huis kan dat’, vertel ik haar.  ‘En kan ik dan ook op dat rode tv-tje met dat driehoekje?’, ze staart nu al naar het scherm van deze antieke-smartphone. Dolgelukkig is ze er mee. Wij hebben in huis regels voor het gebruik van tablet en smartphone. Maar we komen er niet meer onderuit. Internet, social media en Whatsapp zijn belangrijk voor ons, als moderne communicatiemiddelen, maar ook voor onze kinderen. Je wilt je kind graag laten ontdekken, maar wij hebben liever geen bloot, virussen of grof taalgebruik. Bovendien wil jij aan het eind van de maand niet voor een verrassend hoge telefoonrekening komen te staan. Hierbij 5 tips (voor ouders) van jonge kids met smartphone of tablet, die internetten.

5 tips voor (ouders van) kids met smartphone mamameteenblog.nl

 

De eerste stapjes voor kids met smartphone

Zet jouw kind zijn eerste stappen in de digitale wereld? Voor kinderen van twee tot zes jaar is er Netflix voor kinderen om spelenderwijs handig te worden op internet.

Beperk je dataverbruik

Een databundel (4G) loopt snel leeg als je kids filmpjes kijken en spelletjes spelen. Een uurtje op Netflix of YouTube verbruikt al snel 1 GB aan data. Zorg er daarom voor dat je geen mobiele data gebruikt voor video-apps, maar deze alleen kunt gebruiken via Wifi.

  • iPhonegebruikers kunnen dit door via ‘Instellingen’ naar ‘Mobiel data’ te gaan. Selecteer de apps waar je liever alleen via Wifi gebruik van wilt maken.
  • Androidgebruikers gaan via ‘Instellingen’ naar ‘Gegevensgebruik’. Hier kun je zowel een waarschuwing en limiet instellen voor je dataverbruik.

Veilig internetten voor kids met smartphone

Hoe voorkom je dat kinderen de verkeerde sites bezoeken op hun telefoon, tablet of laptop? Met ‘online ouderlijk toezicht‘ kun je instellen wat je kind wel en niet te zien krijgt op internet. Hier vind je een overzicht van gratis online ouderlijk toezicht. Schadelijke websites worden automatisch geweerd en zoekresultaten gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik.

Bij grote providers als KPN en XS4ALL krijg je de beveiligingssoftware (resp. KPN Veilig en F-secure) met ouderlijk toezicht gratis bij je internet. Je kunt de software ook los bij je internetpakket kopen (zoals bij Telfort). Wil je het niet via je provider aanschaffen? Dan is het mogelijk om een beveiligingssoftware pakket los te kopen, maar dit is wel prijziger. Bijvoorbeeld: Norton Family Premier of Bitdefender Family Pack.

Nog even zonder databundel

Er zijn een hoop ouders die hun kind nog niet direct een databundel cadeau willen doen. Logisch, want kinderen kunnen thuis via de Wifi al online. Mocht je buitenshuis je internet willen delen met je kinderen dan kun je zelf een Hotspot aanmaken (en uitzetten wanneer jij wilt). Dat werkt als volgt:

  • Android: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiele hotspot en Tetering’ > zet je ‘Mobiele hotspot’ aan en maak een passend wachtwoord, zodat niet iedereen zomaar toegang heeft. Je kinderen kunnen vervolgens jouw Wifinetwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.
  • iPhone/iPad: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiel netwerk’ > schakel ‘Persoonlijke hotspot’ in en maak een wachtwoord aan. Je kinderen kunnen vervolgens jouw Wifinetwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.

Verdubbel de databundel van je gezin

Met het hele gezin bij één provider kan tegenwoordig heel voordelig uitpakken. Bij Telfort (CombiVoordeel) en KPN (KPN Compleet) krijg je dan namelijk als cadeautje: dubbele data. Dat kan wel eens voordelig uitpakken…

Hoe gaan jullie om met het gebruik van de smartphone en jullie kinderen?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

2 gedachten over “5 tips voor (ouders van) kids met smartphone”

  1. Mijn oudste heeft sinds groep 8 een smartphone. Zonder internetbundel en maar een kleine belbundel. Daar redt ze het prima mee, weet ook overal de wfi wel te vinden. 😉
    Verder hebben we hier de afspraak dat de telefoon beneden blijft als zij naar bed gaat. Zelf neem ik ook mijn telefoon niet mee naar mijn slaapkamer en vind dit wel een goede gewoonte om aan te leren.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.