5 tips kids smartphone mamameteenblog

5 tips voor (ouders van) kids met smartphone

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Met de oude mobiele telefoon van manlief in haar hand, kijkt dochterlief mij aan. ‘Kan ik er ook op internetten?’, vraagt ze. ‘Alleen hier in huis kan dat’, vertel ik haar.  ‘En kan ik dan ook op dat rode tv-tje met dat driehoekje?’, ze staart nu al naar het scherm van deze antieke-smartphone. Dolgelukkig is ze er mee. Wij hebben in huis regels voor het gebruik van tablet en smartphone. maar we komen er niet meer onderuit. Internet, social media en Whatsapp zijn belangrijk voor ons, als moderne communcatiemiddelen, maar ook voor onze kinderen. Je wilt je kind graag laten ontdekken, maar wij hebben liever geen bloot, virussen of grof taalgebruik. Bovendien wil jij aan het eind van de maand niet voor een verassend hoge telefoonrekening komen te staan. Hierbij 5 tips (voor ouders) van jonge kids met smartphone of tablet, die internetten.

5-tips-kids-smartphone-mamameteenblog

5 tips kids smartphone mamameteenblog

De eerste stapjes

Zet jouw kind zijn eerste stappen in de digitale wereld? Voor kinderen van twee tot zes jaar is er Netflix voor kinderen om spelenderwijs handig te worden op internet.

Beperk je dataverbruik

Een databundel (4G) loopt snel leeg als je kids filmpjes kijken en spelletjes spelen. Een uurtje op Netflix of Youtube verbruikt al snel 1 GB aan data. Zorg er daarom voor dat je geen mobiele data gebruikt voor video-apps, maar deze alleen kunt gebruiken via WiFi.

  • iPhone-gebruikers kunnen dit door via ‘Instellingen’ naar ‘Mobiel data’ te gaan. Selecteer de apps waar je liever alleen via WiFi gebruik van wilt maken.
  • Android-gebruikers gaan via ‘Instellingen’ naar ‘Gegevensgebruik’. Hier kun je zowel een waarschuwing en limiet instellen voor je dataverbruik.

Veilig internetten

Hoe voorkom je dat kinderen de verkeerde sites bezoeken op hun telefoon, tablet of laptop? Met ‘online ouderlijk toezicht‘ kun je instellen wat je kind wel en niet te zien krijgt op internet. Hier vind je een overzicht van gratis online ouderlijk toezicht. Schadelijke websites worden automatisch geweerd en zoekresultaten gefilterd op geweld, seks en grof taalgebruik.

Bij grote providers als KPN en XS4ALL krijg je de beveiligingssoftware (resp. KPN Veilig en F-secure) met ouderlijk toezicht gratis bij je internet. Soms kun je de software ook los bij je internetpakket kopen (zoals bij Telfort). Wil je het niet via je provider aanschaffen? Dan is het mogelijk om een beveiligingssoftwarepakket los te kopen, maar dit is vaak wat prijziger. Bijvoorbeeld: Norton Family Premier of Bitdefender Family Pack.

Nog even zonder databundel

Er zijn een hoop ouders die hun kind nog niet direct een databundel cadeau willen doen. Logisch, want kinderen kunnen thuis via de WiFi al online. Mocht je buitenshuis je internet willen delen met je kinderen dan kun je zelf een Hotspot aanmaken (en uitzetten wanneer jij wilt). Dat werkt als volgt:

  • Android: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiele hotspot en tethering’ > zet je ‘Mobiele hotspot’ aan en maak een passend wachtwoord zodat niet iedereen zomaar toegang heeft. Je kinderen kunnen vervolgens jouw WiFi-netwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.
  • iPhone/iPad: Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Mobiel netwerk’ > schakel ‘Persoonlijke hotspot’ in en maak een wachtwoord aan. Je kinderen kunnen vervolgens jouw WiFi-netwerk selecteren, het wachtwoord invoeren en online gaan, totdat jij de Hotspot weer uitzet.

Ook die handige hoes nodig voor de tablet voor kinderen? Kijk hier voor een goede recensie.

Verdubbel de databundel van je gezin

Met het hele gezin bij één provider kan tegenwoordig heel voordelig uitpakken. Bij Telfort (CombiVoordeel) en KPN (KPN Compleet) krijg je dan namelijk als cadeautje: dubbele data. Dat kan wel eens voordelig uitpakken…
(KPN heeft nu trouwens de Alles-in-1 voor elkaar weken, dus dan regelen ze alles voor je: overstap en monteur. Kan ook voordelig zijn als je dit overweegt)

Hoe gaan jullie om met het gebruik van de smartphone en jullie kinderen?

Note: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met KPN.

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

2 gedachten over “5 tips voor (ouders van) kids met smartphone”

  1. Mijn oudste heeft sinds groep 8 een smartphone. Zonder internetbundel en maar een kleine belbundel. Daar redt ze het prima mee, weet ook overal de wfi wel te vinden. 😉
    Verder hebben we hier de afspraak dat de telefoon beneden blijft als zij naar bed gaat. Zelf neem ik ook mijn telefoon niet mee naar mijn slaapkamer en vind dit wel een goede gewoonte om aan te leren.

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
De blogger en de blog liefthuis mamameteenblog
De blogger en de blog: Liefthuis.nl

Dit keer in de blogger en de blog de mamablogger Jodi van Liefthuis.nl met een fris en divers blog. Hier vind...

Sluiten