10 tips bewuster met geld omgaan

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Sinds ik ben gestopt met werken, krijg ik vanuit mijn omgeving vaak de vraag, hoe doen jullie dat, met 1 inkomen en 3 kinderen? Aangezien er bij de moestuintjes van de Albert Heijn nog steeds geen zaadjes zitten voor een geldboom, er geen geld naar beneden dwarrelt in de herfst, heb ik 10 tips opgeschreven hoe wij bewuster met geld omgaan.

10 tips bewuster met geld omgaan mamameteenblog.nl

 

Ik zou liegen als ik zeg dat het heel makkelijk is om met minder rond te komen, maar ik zou ook liegen als ik zeg dat het heel moeilijk is. Of er een geheim is? Nee, helaas, maar er zijn wel tips. Tips die je helpen om je mindset een beetje te veranderen. Een bewustere mindset als het om geld uitgeven gaat.

En ik moet zeggen dat het helpt. Nu hebben wij het voordeel gehad dat ik op mijn werk steeds een beetje minder kon werken. Dit was niet als doel om te stoppen met werken, dat had andere oorzaken, maar het hielp wel met het wennen van een dubbel inkomen naar een enkel inkomen. Dus toen het moment aanbrak dat het daadwerkelijk nog maar één inkomen was wat er binnenkwam, was het niet zo’n grote stap meer. Toch waren er zeker nog wel tips die ons hielpen om bewuster met geld om te gaan.

Budgetteer

Dit betekent dat je weet wat er aan inkomsten binnenkomt en dat je weet wat er noodzakelijkerwijs uitgaat. Via deze sites Positief Besparen en Meergeldminderstress.nl word je goed op weg geholpen en krijg je ook nog wat tips mee. Een goed overzicht maakt je bewuster en geeft je meer controle.

Houd je vast aan je budgetplan

Wanneer je een goed overzicht hebt, maak dan een plan. Een plan waarin je vaststelt wanneer wat binnenkomt en wat uitgaat aan vaste lasten, zoals je huur of hypotheek, je zorgverzekering, eventuele abonnementen, kleedgeld. Stel een vast bedrag op voor de boodschappen per maand en daarna per week. Je zult zien dat je meer een gevoel krijgt van controle en/ of overzicht en dat draagt bij dat je het beter kunt volhouden.

Spaar je geld

Sparen is eigenlijk de kroon op je budgetteerplan, maar ook je vangnet. Via MamaEnzo kun je wat handige tips vinden, om te zorgen dat je een achter-de-handje hebt die je soms ineens nodig kan hebben. 

Maak gebruik van aanbiedingen en bespaar geld

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het begin echt een tijdverslinder vond om alle aanbiedingen langs te lopen, maar nu begint het wel een beetje een sport te worden. Ze hebben er zelfs Apps voor uitgevonden, haha, die heb ik niet hoor, nog niet…

Abonnementen kosten geld

Zo eens in de zoveel tijd zijn er toch weer ongemerkt een paar abonnementjes afgesloten, van een tijdschrift of een krant of misschien zelfs een sportschool. Superleuk natuurlijk, maar in verhouding te weinig tijd om overal bij te blijven. Ik ben al blij als ik de allerhande kan doorbladeren. Dus neem periodiek je abonnementen kritisch onder de loep!

Verzekeringen

Helaas wel nodig, maar op je verzekeringen valt veel te besparen. Vind je het lastig en zie je door de bomen het bos niet meer, vraag hulp aan een bekende of begin met 1 verzekering. Bijvoorbeeld je zorgverzekering, vraag jezelf af wat je denkt nodig te hebben komend jaar en vraag in je omgeving wat de beweegredenen zijn om voor een bepaalde zorgverzekering te kiezen. ook online kun je veel vinden over verzekeringen. Ik lees nog best veel op Independer.nl hierover.

Geduld/ Zelfbeheersing

Stel je komt iets tegen, waarvan je denkt, zo dat is handig, dat product ga ik kopen. Of dat moet ik hebben. Wacht. Wacht dan minimaal een dag of een week met het kopen ervan. Vaak kom je erachter dat je al zoiets hebt of dat je het eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Of misschien kun je het wel zelf maken, lenen of ruilen! Via Facebook zijn hier zoveel verschillende initiatieven voor, wel vaak regio gebonden, maar dat maakt het over het algemeen makkelijker.

Wekelijkse boodschappen

Dit is er 1 die we allemaal weten, 1x per week alle boodschappen doen. Toch vinden veel dit lastig, want als het om de maaltijden gaat, hoe weet je waar je morgen trek in hebt. Dat klopt, maar als je een paar mogelijkheden in huis hebt zit er bijna altijd iets tussen wat je lekker vindt. Door 1 x per week de boodschappen te doen, word je gedwongen om een lijstje te maken en met een lijstje boodschappen doen, dit is bewezen, doe je veel minder impulsaankopen en ben je goedkoper uit.

Via het Nibud is er een mooie berekening gemaakt die zeker interessant is om eens dor te nemen. Zo is er bijvoorbeeld voor ons huishouden een berekening voor 5 personen nodig. En dan komt het bedrag voor boodschappen voor ons gezin op 25,22  euro per dag. 

Best veel, vond ik zelf. Nu mocht er bij een gezin van meer dan 4 personen 30 % van het totaal afgetrokken worden voor een eerlijke vergelijking. Zo kom ik op een bedrag van 123, 58 euro per week voor 5 personen. 

Dit is natuurlijk een gemiddelde, maar klopt wel voor ons gezin. Ons budget klopt dus goed. Leuk om zo af en toe eens te checken!

 

Las minimaal 1 koop-vrije dag in in de week.

Hiermee wordt bedoelt dat je minimaal 1 dag in de week, mogen er natuurlijk ook 2 of meer zijn, geen aankopen doet. Gewoon niks kopen of uitgeven. Je zal verbaasd zijn hoe vaak je onbewust geld uitgeeft. Door tegen jezelf en elkaar gewoon nee te zeggen, of te denken heb ik het vandaag echt nodig, kan dit ook morgen, zul je zien dat uiteindelijk minder uitgeeft. En soms is hetgeen wat je ziet en denkt nodig te hebben ineens in de aanbieding.

Kijk vooruit, bv cadeautjes

Deze tip is voor mij een echte eyeopener geweest. Het scheelt echt veel geld wanneer je gedurende het jaar alvast cadeautjes inslaan voor de nodige gelegenheden. In de uitverkoop bij de speelgoedwinkel kun je altijd wat vinden. Vaak schrijf ik  in mijn notities van mijn mobieltje, wat mijn kinderen bv leuk vinden en als ik het dan tegenkom tegen een zacht prijsje sla ik het meteen in.

Dat waren de 10 tips. Ook als je niet in inkomen achteruit gaat, zijn deze tips fijn. Bewuster met geld omgaan is in het begin even wennen, maar op den duur zul je er de voordelen van ervaren. En het is bewezen dat alle kleine beetjes samen toch best nog wel veel kan zijn. In het artikel een beetje groener leven kun je nog veel meer tips vinden.

Wat zijn jouw beste tips?

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
zweten en zweetgeur mamameteenblog.nl

Zweten is goed | Maar wat is het en wat doe je tegen de zweetgeur?

Afgelopen dagen zat ik zit thuis met een fikse keelontsteking. Voor wie dat nog nooit heeft gehad, dat betekent: dikke keel, pijn bij het slikken, opgezette klieren, lamlendig gevoel en koorts. En vooral de koorts brak me op. Het continue wisselen tussen warm en koud en het uitbreken van zweet vond ik lastiger dan die

Lees verder »
waarom educatief speelgoed mamameteenblog.nl

Educatief speelgoed: Waarom de keuze zo belangrijk is!

Speelgoed, je kunt er deze tijd van het jaar niet omheen! Wordt je er al een beetje gek van? De brievenbus zit vol met speelgoedfolders, de televisie draait overuren met hun speelgoedreclames en je kinderen jengelen vragen om speelgoed. Yep, het is weer die tijd van het jaar. Speelgoed is niet verkeerd. Iedereen weet dat

Lees verder »
Invlechten haar tutorials mamameteenblog.nl

Invlechten haar | De beste tutorials op Youtube

Mijn dochters en hun haren. Dat is hier best wel een dingetje in huis. Vanaf het allereerste begin mocht ik er nooit zoveel aanzitten. Haartjes kammen, schattig staartje in of invlechten haar, vergeet het maar. Een enkel keertje mocht ik eraan zitten, maar dan was een eventueel staartje er ook binnen 10 minuten weer uit.

Lees verder »
reden vloerkleed mamameteenblog.nl

Waarom zou je kiezen voor een vloerkleed in je woonkamer?

Het is geen grapje, maar ik denk dat manlief 5 jaar heeft moeten wennen aan het idee van een vloerkleed in ons huis. DE reden: geen idee, oud bollige uitstraling misschien of geen idee wat de voordelen konden zijn voor een vloerkleed? Het was voor mij echt geduld oefenen, maar ook goed voor mij om

Lees verder »
alternatieven marktplaats mamameteenblog.nl

De 7 beste websites om je spullen te verkopen!

We zijn alweer ruim een jaar terug uit Suriname, wat zeg ik, alweer anderhalf jaar. En we zijn druk met de voorbereidingen om terug te gaan naar Suriname. Dit keer voor 2 jaar. We willen ons huis verhuren voor die tijd en proberen nu in hoog tempo ons huis verhuur klaar te krijgen. Daarnaast is

Lees verder »

20 gedachten over “10 tips bewuster met geld omgaan”

  1. Super handige tips, zelf heb ik een wekelijks budget wat ik mag uitgeven. Ik pin op maandag 50 euro en daar moet ik het de rest van de week mee doen. Dit werkt erg goed voor en ga er steeds meer bespaartips bij pakken om meer te kunnen sparen.

  2. Die wekelijkse boodschappen werken echt. Gek eigenlijk. Haal hier ook altijd brood bij de bakker dat in de aanbieding is (drie voor de prijs van twee). Ligt standaard een voorraad in huis.
    O en wat ook kan besparen: ‘puur’ koken. Dus niet pannenkoeken uit een pak, maar zelfgemaakt, of voorgesneden groenten ipv dat je die allemaal zelf moet aanschaffen.

  3. Je hebt helemaal gelijk..budgetteren is het sleutelwoord..aanbiedingen..De lidl..Groupon voor d eed luxere uitjes..vakantie veiling..en maandelijks 1 bedrag pinnen voor de boodschappen kadootjes etc..groetjes Arjanneke

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Speelgoed werkbank Step2 review & Winactie!~gesloten

Onze klauter kabouter is een echte klusser. Een Dennis de Mennis incognito als een Bob de Bouwer. Ja, lach maar,...

Sluiten