Wat moet je instellen op de nieuwe telefoon van je kind

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 1 februari 2023 by Barbara

telefoon instellen van je kind mamameteenblog.nl

Het is zover. Je kind heeft een mobieltje. In combinatie met een goedkoop sim only abonnement is je zoon of dochter overal te bereiken waar en wanneer jij dat wil. Wel zo handig. En ergens voelt het ook veilig.
Maar er zijn een aantal punten waar je op moet letten bij het instellen van de telefoon van je kind. Want behalve bereikbaarheid is er ook een wereld die internet heet en die gaat, als je niet oppast, helemaal open!

Welke smartphone kies je voor je kind?

Er zijn twee soorten smartphones, de Apple iOS en de Google Android, die het populairst zijn. Bij beiden zijn er functies voor het ingebouwde ouderlijk toezicht, waarmee je het volwassenheidsniveau van apps kunt instellen, pincodes en voorkeuren voor de schermtijd kunt instellen.
Controleer dus vooraf, mocht je afwijken, of de functies voor het ouderlijk toezicht ook op die smartphones er zijn.
Want ze zijn heel handig en slim.

Family Link of Apples Family Sharing

Er zijn handige apps zoals: Family Link en Apples Family Sharing die je kunt gebruiken hiervoor. Denk hierbij aan locatie delen (waar is de telefoon en ook je kind), maar ook inhoudsfilters en in-app aankopen.

Het is steeds makkelijker om online in een spelletje aankopen te doen. Bijvoorbeeld tokens om een level hoger te gaan.
Dit verstandig instellen of uitschakelen voorkomt een hoge rekening.

Daarnaast kun je voor veel andere apps, zoals YouTube ook filters instellen voor ongepaste inhoud. Heel handig om dat allemaal op 1 plek te kunnen beheren.

Ouderlijk toezicht instellen

Terwijl kinderen op school al leren te surfen op het internet naar allemaal interessante onderwerpen, is deze vaardigheid natuurlijk het handigst wanneer er verantwoordelijke volwassenen bij zijn. De kans dat ze schadelijke inhoud tegenkomen is toch vrij hoog. Helaas staan we er niet altijd met onze neus bovenop.


Er zijn gelukkig wel wat handige hulpmiddelen en websites die je kunt bookmarken op de telefoon. Zo dam je de ongevraagde blootstelling aan geweld, sex of eventuele online casino’s behoorlijk in.

Denk bijvoorbeeld aan de site: van Google Safe Search. Speciaal voor kinderen.

Mocht je trouwens meer willen weten, via internetmatters.org kun je per device een handleiding downloaden met instellen voor het ouderlijk toezicht.

Pas ook de privacy-instellingen aan

Ook zo een handig aandachtspunt. Naast het instellen van het ouderlijk toezicht, kun je ook denken aan de online privacy van je kind te beschermen.

Denk hierbij aan:

  • Instellen wat apps allemaal mogen inzien. Per app!
  • Advertentietracking uitzetten.
  • Cookies weggooien.
  • Een adblocker plaatsen.

Waar is mijn kind?

Zelf vind ik het heel handig om te kunnen zien waar mijn kind op een bepaald moment is. Bijvoorbeeld wanneer hij of zijn in de speeltuin is en het is tijd om te eten. Of zoiets dergelijks.
Met een app zoals Find My Kids zie je meteen waar je kind met zijn mobiel op dat moment is.

En ook handig om een mobieltje terug te vinden als hij of zijde smartphone kwijt is geraakt. 🙂

Welk abonnement kies je voor je kind?

Door te kiezen voor een sim-only abonnement voor je kind heb je net iets meer controle over het gebruik van zijn of haar mobieltje.
Zo kun je de tijd en mb’s blokkeren zodra het maximum limiet is bereikt. Je kunt dit via een app instellen, waardoor je ook op je eigen mobiel het gebruik kunt checken en zo nodig bijstellen.

Welke regels zijn er met een telefoon

Ik heb zelf gemerkt dat het nodig is om grenzen en regels te stellen aan het gebruik van een device, zoals een smartphone, bij onze kinderen. Mocht je hier meer over willen lezen dan heb ik er hier een artikeltje over geschreven: Smartphone gebruik| Welke regels hebben wij in huis.

Wat heb jij allemaal ingesteld?

Wat moet je instellen op de telefoon van je kind mamameteenblog.nl

Plaats een reactie