fbpx

Hoe ik de waarde van geld heb geleerd en het nut van sparen.

Toen ik een jaar of zes was, veranderde er iets bij mij thuis. En dat had impact op heel veel terreinen in mijn leven. Misschien wel op alle terreinen. En als kind ben je je daar niet eens zo bewust van, maar nu, nu ik volwassen ben en zelf kinderen heb in die leeftijd, besef ik hoeveel impact en invloed je omstandigheden kunnen hebben op je denken en je doen op lange termijn. Dat iets wat mijn leven veranderde was het feit dat mijn ouders gingen scheiden. Dat was achteraf bezien voor de omgeving niet eens een verassing, maar als kind is het alsof de wereld om je heen in stukjes valt. Stukjes die je dan zelf weer mag gaan lijmen. Ik ben gek op puzzelen, maar dit is wel een hele lastige. Je krijgt het namelijk nooit meer zo in elkaar als dat het was, hoe lang je ook puzzelt. Het is een onmogelijke klus. Wat je wel kunt doen, is er nieuwe vorm aangeven. Dat is trouwens wat iedereen uiteindelijk zal moeten doen.

 

geld sparen mamameteenblog.nl

 

Met vallen en opstaan heb ik veel uit die situatie geleerd. Mijn moeder werkte niet in die tijd, dat was niet gewoon. Zodra je zwanger werd, wist je werkgever eigenlijk al dat hij of zij afscheid van je moest gaan nemen. Een echtscheiding was toen ook nog niet zo gewoon. Dus de ongewone situatie ontstond waarin wij, mijn moeder en haar drie kinderen, thuis zat met drie kinderen, zonder man en moest rondkomen van een uitkering. Een kinderdagverblijf zoals wij die nu kennen was er nog niet en helemaal lastig om zonder relevante papieren weer aan de slag te kunnen. Daarnaast was mijn zusje nog een baby, een zieke baby, dus geen haar op het hoofd van mijn moeder die eraan dacht om die situatie moeilijker te gaan maken door fulltime te gaan werken.

Nu, in de huidige maatschappij met de situatie van toen, zijn er meer mogelijkheden, maar toen was het anders.

Financieel geen vetpot

Ik bewonder haar liefde voor ons nog steeds enorm, want makkelijk was het niet. En terwijl mijn moeder herstelde van de klap en het verdriet van de scheiding, begon ze aan de klus van het éénouderschap. Ik hoef denk ik niet te vertellen dat het financieel geen vetpot was. En dat het soms voor mijn moeder enorm vernederend was. Maar toch wist ze het gezellig te maken en was er altijd van alles mogelijk. En over de slappe lach gesproken, die hebben wij in die tijd echt uitgevonden, als gezin. Ook al kwamen we misschien materieel wat tekort, het was niet het einde. Een goede les.

sparen kind mamameteenblog

Tips en trucs: Hoe maak je je kind bewust van de waarde van geld?

Veel geluk

Ik denk niet dat we die periode over zouden willen doen, maar de levenslessen die ik toen heb geleerd zijn voor mij echt goud waard geweest. Zo bedenk ik mij heel vaak hoeveel geluk ik nu heb. Want ook ik heb net als mijn moeder 3 kinderen. Maar met dit verschil dat ik een fijne partner heb waarmee ik dit leven deel en dat er geen financiële uitdagingen zijn zoals mijn moeder die heeft gehad.

Wat zijn dan van die dingen die ik heb geleerd? Zonder diep op de emotionele kant in te gaan, daar bewaar ik een andere keer voor, zijn er voor mij een aantal praktische punten die van belang zijn. Zo vind ik het fijn dat er duidelijkheid is omtrent onze financiën. Want wat komt er binnen en wat gaat eruit. Wat wordt er gespaard en wat blijft er over voor bijvoorbeeld fun. Regelmatig bespreken we of er dingen anders kunnen. Waar sparen we voor? Sparen wij ook nog geld voor de kinderen? En waarom? Kunnen we misschien iets aanpassen in de vaste lasten, zoals onze hypotheek? Enzovoort.

Tevreden zijn

Een ander praktisch punt wat ik heb geleerd en samenhangt met het voorgaande is dat ik als kind heel erg heb geleerd tevreden te zijn. Niet alles wat mogelijk is hoeft verwezenlijkt te worden. Het nieuwste speelgoed, rage of spelletjes kunnen best even wachten. Focussen op wat je hebt, draagt echt bij aan meer rust in je hoofd en indirect aan een stukje geluk.

Zekerheden

Dat er maar weinig zekerheden zijn in deze wereld is een harde les voor een kind, maar ook voor een volwassenen. Ik heb geleerd dat je hier niet altijd wat aan kan veranderen, maar wat je wel kan doen is de manier hoe je ernaar kijkt. Dat gaat natuurlijk niet vanzelf. Binnenkort zal ik meer vertellen hoe ik dat doe.

Heb jij ook wel eens iets meegemaakt wat jou leven compleet veranderde? En hoe ben je daar toen mee omgegaan?

Ook interessant om te lezen:

 

 

4 gedachten over “Hoe ik de waarde van geld heb geleerd en het nut van sparen.”

Een reactie plaatsen

Lees vorig bericht:
sneaker hummel mamameteenblog
Mijn nieuwe sneakers en de sneakerfluisteraar

Elke moeder weet het. Misschien elke vrouw wel. Je voelt je mooi op hakken, maar het is makkelijker op gympen...

Sluiten