Tips voor een betere internetverbinding in huis

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Het afgelopen jaar zijn we nog afhankelijker geworden van de kwaliteit van de internetverbinding hier in huis. Ik weet niet hoe het bij jullie is, maar allemaal thuiswerken en allemaal thuisonderwijs gaf op ons internetnetwerk best wel wat extra druk. Slecht bereik of haperende wifi is gewoon heel irritant. Zeker als we net aan het zoomen, Microsoft-teams zijn of gewoon online aan het werk. Iedereen er weer uit. Router opnieuw aan en uit zetten in de hoop dat ie zich gereset heeft en weer door. Maar som is het echt helemaal mis. Waar ligt dat aan? Soms ligt het probleem bij de provider, soms ook thuis. Dan is de opstelling, locatie of kwaliteit van je router niet goed.

Tips-voor-een-betere-internetverbinding-in-huis-mamameteenblog.nl_

Toen we voor 3 maanden in Suriname woonden was het simpel, het internet deed het alleen als het NIET regende. Hoezo internetverbinding? Bij regen was het gewoon vette pech. Dan deden we spelletjes, hingen in de hangmat of we gingen wat lezen in een boek. Maar hier in Nederland hangt het tempo van de samenleving niet af van het weer. Sterker nog, hoe harder het regent hoe meer er juist online gewerkt, gespeeld en gesocialized wordt.

We gaan ervan uit dat het internet het altijd doet. Helaas hebben we afgelopen jaar geleerd, dat hier soms ook limieten aan zitten. Het resetten van de router is niet altijd voldoende. Dus wat kun je doen aan een slechte verbinding?

De volgende tips zijn handig om na te lopen bij een slechte wifi en hebben ons altijd geholpen het probleem op te lossen.

Check de snelheid van je internetverbinding

Je kunt je snelheid controleren via de volgende apps: Speedtest.nl of Fast.com. Is de internetsnelheid 20 MBit/s terwijl je 50 MBit/s moet krijgen? Dan is de kans groot dat het euvel bij je provider ligt en tijd om eens rond te kijken voor een nieuw abonnement of provider. Denk dan bijvoorbeeld eens aan een alles-in-1 pakket (internet, bellen en tv-kijken ineen), ideaal!

Komt de snelheid wel overeen met je abonnement, dan is de kans groot dat het probleem in je wifinetwerk in huis zit.

Je internetverbinding probleem en je woning

De oplossing voor je wifiproblemen kan afhankelijk zijn van jouw type woning. Woon in je in een flat of drukke straat? Dan kan je wifinetwerk gedrukt worden door die van de buren. En bij een huis met meerdere verdiepingen kan het signaal minder sterk zijn op zolder als de router beneden staat. (Lastig als je daar juist je kantoor hebt.)

In een appartement is de kans op een netwerkstoring groter door de buren. Door allemaal gebruik te maken van dezelfde frequentie op de netwerkkabel heb je grotere kans dat je sneller weggedrukt wordt. Zeker als de buren een filmpje aan het streamen zijn. Een oplossing zou kunnen zijn om de wififrequentie aan te passen. Dit vraagt vaak wel wat inspanning en wat uitleg, maar in overleg met de netwerkbeheerder en met je provider kom je echt een heel eind. Ook de consumentenbond geeft een goede uitleg hoe je dit kunt aanpakken.

Met een powerline adapter kun je op een simpelere manier het netwerk uitbreiden zonder kabels te trekken. Met een powerline adapter (vanaf 45 euro) maak je een wifinetwerk via je stopcontact. Je sluit er een aan op je router en je steekt een andere in het stopcontact van je ruimte.

Beneden (daar waar de router staat) doet het internet het geweldig, maar boven in de studeerkamer is het een andere situatie. Allemaal beneden zitten is echt geen optie. Maar heb je al gehoord van een wifibooster? Met een wifibooster kun je ervoor zorgen dat je overal dekking hebt van het netwerk en kan iedereen op zijn eigen plek werken is mijn plekje aan de eettafel weer lekker rustig. De wifibooster kan als het ware de signalen versterkt doorgeven over grote afstanden en met ruimtes met obstakels (denk aan muren, verwarmingsplaten etc.)

Is je laptop nog wel helemaal up-to-date?

Mijn oude MacBook trok het even niet meer en elke keer werd de wifi eruit geknald. Tot frustratie van iedereen, want het lag natuurlijk niet aan mijn oude trouwe MacBook. En hij hoefde ook geen update. Helaas heb ik mijn trouwe beestje moeten inruilen en staat er nu weer nieuwe. Een type die tot nu toe nog geen enkele keer de wifi eruit gooit, maar niet als de router er zelf mee stopt.

Modem en Router nog helemaal bij?

Last but not least. De router of modem kan ook verouderd zijn, misschien een update nodig of misschien een andere betere plek in huis kiezen. Met een kort belletje naar je provider weet je of je apparatuur nog helemaal up-to-date is. Voor ons werd het online meteen gechecked en eventueel geupdate waar nodig was. Ideaal.

Sindsdien zitten we dan ook weer heerlijk allemaal dagelijks tijdens kantooruren in onze bubbel te werken of lessen te volgen online. Daarbuiten hanteren we onze internetregels weer.
Hoe gaat het bij jullie?