de 3 tips luieruitslag mamameteenblog.nl

3 Tips tegen luieruitslag voor een blije baby

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Luieruitslag, één van de eerste uitdagingen van het moederschap die je tegenkomt als kersverse moeder. Soms wat lichte irritatie, maar soms ook billen die in vuur en vlam staan van de uitslag. Het huidje van mijn baby was soms zo geïrriteerd dat er geen zalf meer was die wilde hechten. Ik vond het zo zielig, je zag die kleintjes zich ongemakkelijk voelen. En vaak sliepen ze in zo’n periode ook zoveel minder. Een en al onrust van je kindje. In dit artikel vind je een paar van mijn tips tegen luieruitslag.

Tips luieruitslag mamameteenblog.nl

Wat is luieruitslag?

Maar wat is luieruitslag? Kort gezegd is het een vorm van huidirritatie of -ontsteking, die wordt veroorzaakt door frequent en/of langdurig contact van de huid met urine en ontlasting. En medische naam is ook wel luierdermatitis of luiereczeem.

De oorzaak van Luieruitslag is afhankelijk van een aantal factoren:

  • de zure pH van de ontlasting, zeker in een bepaalde periode, bij ziekte of het krijgen van tandjes
  • de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen of enzymen
  • de mate van vochtigheid (luieruitslag komt sneller voor bij diarree)
  • het schuren van de luier tegen de huid
  • de warmte veroorzaakt door het dragen van een luier

Hoe voorkom je luieruitslag?

De beste manier om luieruitslag te voorkomen is om je baby geen luiers te laten dragen. Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Dat zorgt weer voor hele andere uitdagingen.

Daarom voorkom je niet helemaal dat je kindje ergens een keer te maken krijgt met luieruitslag, in minder erge of erge mate. Toch zijn er wel een paar goede tips om luieruitslag te voorkomen en te behandelen.

Blote-billen-tijd voor je baby

Het is niet handig om je baby ALTIJD met blote billen te laten, maar je kunt wel een paar keer per dag wat tijd creëren om je kleintje even te laten liggen in de blote billen. Bijvoorbeeld na badtijd of na een slaapje en voor het eten. Zo kunnen de babybillen even luchten en kunnen ze lekker drogen.

Daarnaast is het slim om je kleintje vaak te verschonen. Zo voorkom je dat de huid te lang wordt blootgesteld aan urine of ontlasting, wat weer kan leiden tot huidirritatie. Dus controleer de luier vaak en verschoon op zijn minst om de 3-4 uur de luier, want ook al is de luier nog niet vol, er kunnen zich wel bacteriën vermenigvuldigen in de luier. En dat wil je zo veel mogelijk voorkomen.

Dan komen we meteen bij de tweede tip.

Kies voor een goede wegwerpluier

Mocht je kiezen voor wegwerpluiers, kies dan voor een goed merk. Denk aan een merk met een goed absorptievermogen, een goede luchtdoorlatendheid en een prettige pasvorm.

Mijn ervaring is dat Pampers heel prettig werken, zeker in de eerste periode van mijn baby, was de pasvorm heel prettig bij mijn baby’s.

Kies voor de juiste huidverzorging voor je baby

Probeer voor de huidverzorging van je baby een zo mild mogelijke reiniging te gebruiken. Zeep en lotions die lekker ruiken zijn vaak geparfumeerd, wat bij een gevoelige huid voor irritatie kan zorgen. Zeker als de huid al wat geïrriteerd is, kan het behoorlijk op de huid prikken, wat weer voor onrust zorgt bij je baby. Wees je hier bewust van. En kies in eerste instantie gewoon voor water. Met een zacht washandje krijg je het meeste vuil er prima af.

Ook bij het schoonmaken van de babybillen kun je er voor kiezen om schoon te maken met water en een washandje of milde billendoekjes. Zeker als je thuis bent is dit een goede optie. Wanneer je de billen daarna goed laat drogen en/ of even droogt met een luierdoek voorkom je (verdere) irritatie.

Een tip die bij mij goed werkte was om daarna de billen even in te smeren met wat gewone olijfolie, met wat lavendelolie of calendulazalf van Weleda, hiermee voorkom je dat de huid weer wat minder wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Helemaal mocht je kindje ziek zijn en diarree hebben (daar weet ik helaas alles van) is insmeren noodzakelijk en dan gebruikte ik de Zinkzalf. Zinkzalf heeft alleen als nadeel dat je het niet altijd makkelijk wegkrijgt, tenzij je wat (amandel-)olie erover smeert en vervolgens wegwrijft met een zacht doekje. Maar dat wrijven kan toch weer irritatie geven, dus wees daar voorzichtig mee. 

Note: Babypoeder of talkpoeder wordt heel erg afgeraden, dit omdat de poeder kan stuiven en de longen van je baby kunnen verontreinigen, met vervelende bijwerkingen. Beter niet doen dus. 

Het gebruik van Zinkzalf

Mocht je trouwens bij het verschonen nog wat zinkzalf tegenkomen, ga dit dan niet wegpoetsen. Zo is de kans groot dat je juist de huid beschadigt. Haal alleen dat weg wat vies is geworden en laat de rest lekker zitten. Dit was voor mij de reden om eerst een olie te gebruiken en bij irritatie pas over te gaan op zinkzalf.

Luieruitslag is een vervelende irritatie van de huid, die ernstige vormen kan aannemen. Door het te voorkomen met deze tips voorkom je een onrustige baby. Baby blij, mama blij!

Let op: Mochten de klachten zodanig zijn dat zinkzalf niet meer helpt, raadpleeg dan altijd je huisarts!

Lees ook de volgende artikelen: 

 

Lieve groet, Barbara 

Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
slank geheim mamameteenblog.nl

Het geheim van slanke mensen, in dit artikel onthuld!

3 manieren hoe etiketten lezen je daarbij helpt. Een aantal jaren geleden was ik voor de zoveelste keer aan de lijn. Op dieet. Aan het opletten. Geef het een naam. Ik wilde gewoon afvallen en horen bij de slanke mensen. One way or another. Een onderdeel van mijn strategie is dat ik de etiketten vrij

Lees verder »
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
thaise soep recept mamameteenblog.nl (2)
Het recept voor Thaise kokos soep | Thom Kha Kai

Gisteren deelde ik met mijn griephoofd op Instagram en Facebook een foto van mijn supergaaf nieuwe kommetje gevuld met Thaise kokos soep....

Sluiten