Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Luieruitslag, één van de eerste uitdagingen van het moederschap die je tegenkomt als kersverse moeder. Soms wat lichte irritatie, maar soms ook billen die in vuur en vlam staan van de uitslag. Het huidje van mijn baby was soms zo geïrriteerd dat er geen zalf meer was die wilde hechten. Ik vond het zo zielig, je zag die kleintjes zich ongemakkelijk voelen. En vaak sliepen ze in zo’n periode ook zoveel minder. Een en al onrust van je kindje. In dit artikel vind je een paar van mijn tips tegen luieruitslag.
Inhoud
Wat is luieruitslag?
Maar wat is luieruitslag? Kort gezegd is het een vorm van huidirritatie of ontsteking, die wordt veroorzaakt door frequent en/of langdurig contact van de huid met urine en ontlasting. En medische naam is ook wel luierdermatitis of luiereczeem.
De oorzaak van Luieruitslag is afhankelijk van enkele factoren:
- De zure pH van de ontlasting, zeker in een bepaalde periode, bij ziekte of het krijgen van tandjes
- de aanwezigheid van bepaalde micro-organismen of enzymen
- de mate van vochtigheid (luieruitslag komt sneller voor bij diarree)
- het schuren van de luier tegen de huid
- de warmte veroorzaakt door het dragen van een luier
Hoe voorkom je luieruitslag?
De beste manier om luieruitslag te voorkomen is om je baby geen luiers te laten dragen. Maar dit is natuurlijk niet altijd mogelijk. Dat zorgt weer voor hele andere uitdagingen.
Daarom voorkom je niet helemaal dat je kindje ergens een keer te maken krijgt met luieruitslag, in minder erge of erge mate. Toch zijn er wel een paar goede tips om luieruitslag te voorkomen en te behandelen.
Blote-billen-tijd voor je baby
Het is niet handig om je baby altijd met blote billen te laten, maar je kunt wel een paar keer per dag wat tijd creëren om je kleintje even te laten liggen in de blote billen. Bijvoorbeeld na badtijd of na een slaapje en voor het eten. Zo kunnen de babybillen even luchten en kunnen ze lekker drogen.
Daarnaast is het slim om je kleintje vaak te verschonen. Zo voorkom je dat de huid te lang wordt blootgesteld aan urine of ontlasting, wat weer kan leiden tot huidirritatie. Dus controleer de luier vaak en verschoon op zijn minst om de 3-4 uur de luier, want ook al is de luier nog niet vol, er kunnen zich wel bacteriën vermenigvuldigen in de luier. En dat wil je zo veel mogelijk voorkomen.
Dan komen we meteen bij de tweede tip.
Kies voor een goede wegwerpluier
Mocht je kiezen voor wegwerpluiers, kies dan voor een goed merk. Denk aan een merk met een goed absorptievermogen, een goede luchtdoorlatendheid en een prettige pasvorm.
Mijn ervaring is dat Pampers heel prettig werken, zeker in de eerste periode van mijn baby, was de pasvorm heel prettig bij mijn baby’s.
Maar ook de herbruikbare luiers zijn heel fijn. Het is misschien in het begin een flinke investering, maar uiteindelijk ben je echt voordeliger uit. Daarnaast is het een duurzamere oplossing.
Mocht je meer willen weten: Milieu Centraal | Hoe werken wasbare luiers?
Kies voor de juiste huidverzorging voor je baby
Probeer voor de huidverzorging van je baby een zo mild mogelijke reiniging te gebruiken. Zeep en lotions die lekker ruiken zijn vaak geparfumeerd, wat bij een gevoelige huid voor irritatie kan zorgen. Zeker als de huid al wat geïrriteerd is, kan het behoorlijk op de huid prikken, wat weer voor onrust zorgt bij je baby. Wees je hier bewust van. En kies in eerste instantie gewoon voor water. Met een zacht washandje krijg je het meeste vuil er prima af.
Ook bij het schoonmaken van de babybillen kun je er voor kiezen om schoon te maken met water en een washandje of milde billendoekjes. Zeker als je thuis bent is dit een goede optie. Wanneer je de billen daarna goed laat drogen en/of even droogt met een luierdoek voorkom je (verdere) irritatie.
Een tip die bij mij goed werkte was om daarna de billen even in te smeren met wat gewone olijfolie, met wat lavendelolie of calendulazalf van Weleda, hiermee voorkom je dat de huid weer wat minder wordt blootgesteld aan urine en ontlasting. Helemaal mocht je kindje ziek zijn en diarree hebben (daar weet ik helaas alles van) is insmeren nodig en dan gebruikte ik de Zinkzalf. Zinkzalf heeft alleen als nadeel dat je het niet altijd makkelijk wegkrijgt, maar niet als je er wat (amandel-)olie over smeert en vervolgens wegwrijft met een zacht doekje. Maar dat wrijven kan toch weer irritatie geven, dus wees daar voorzichtig mee.
Note: Babypoeder of talkpoeder wordt heel erg afgeraden, dit omdat de poeder kan stuiven en de longen van je baby kunnen verontreinigen, met vervelende bijwerkingen. Beter niet doen dus.
Het gebruik van Zinkzalf
Mocht je trouwens bij het verschonen nog wat zinkzalf tegenkomen, ga dit dan niet wegpoetsen. Zo is de kans groot dat je juist de huid beschadigt. Haal alleen dat weg wat vies is geworden en laat de rest lekker zitten.
Met wat Amandelolie kun je trouwens ook veel weghalen, maar ga alsjeblieft niet poetsen.
Dit was voor mij de reden om eerst een olie te gebruiken en bij irritatie pas over te gaan op zinkzalf. Luieruitslag is een vervelende irritatie van de huid, die ernstige vormen kan aannemen. Door het te voorkomen met deze tips voorkom je een onrustige baby. Baby blij, mama blij!
Let op: Mochten de klachten zo zijn dat zinkzalf niet meer helpt, raadpleeg dan altijd je huisarts!
Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com
Lees ook de volgende artikelen:
Wellicht dat onderstaand artikel aanvullende informatie bevat voor het behandelen van luieruitslag.