Tips en inspiratie voor een overkapping in de tuin

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Afgelopen periode hebben we door het mooie weer meer buiten dan binnen geleefd. Dé reden waarom er vaak een overkapping wordt gemaakt of geplaatst in de tuin. De manier om het comfortabele van binnenshuis naar buiten te brengen. Maar hoe richt je een overkapping in? Welke mogelijkheden zijn er?

Tips overkapping in de tuin mamameteenblog.nl
Tips en trucs voor een overkapping in je tuin

Wat is een overkapping?

Een overkapping is vaak een houten of aluminium geraamte met een dak erbovenop. Een plek waar je heerlijk onder kan zitten en de zon tegengehouden wordt. Ze worden ook wel veranda, terrasoverkapping, overkapping of tuinoverkapping genoemd.

Deze ruimtes zijn een verlengstuk van je woonkamer en vormen een verbinding met je tuin. Ze zijn niet afgesloten in die zin dat je er in de winter een extra kamer hebt. Maar je kunt wel eventueel bij een haardvuurtje zitten met een kopje warme chocomel in je handen.

Waarom zou je een tuinoverkapping plaatsen?

Een tuinoverkapping is zoals eerder gezegd de perfecte overbrugging tussen je woonkamer en de tuin. Het maakt het makkelijker om het binnenleven naar buiten te brengen. En het is vaak een enorme meerwaarde voor je huis.

Maar in eerste plaats is het natuurlijk een comfortabele plek waar het heel fijn vertoeven is. Wanneer je tuin zomerklaar is, is dit vaak het moment waarop men beseft dat dit een fijne toevoeging is voor de tuin.

Hoe krijg je een overkapping in je tuin?

Het klinkt misschien als vragen naar de bekende weg, maar het antwoord kan verrassend zijn. Het ligt namelijk sterk aan wat voor product je wilt kopen en waar je het wilt plaatsen, bijvoorbeeld aan je huis vast of op een plek achter in je tuin. En welk budget er beschikbaar is.

Het is goed om na te gaan op wat voor ondergrond je de overkapping gaat plaatsen en hoe zwaar de constructie gaat zijn. Staal is een stuk zwaarder dan een aluminium frame bijvoorbeeld.

Je kunt het bedrijf waar je de overkapping koopt alles laten installeren (het opmeten, maatwerk en het monteren) en als je handig bent kun je het zelf doen.

Het resultaat zal in elk geval een mooie ruimte zijn in je tuin die je helemaal kunt inrichten naar jouw smaak! Maar waar begin je?

Waar begin je met inrichten van de overkapping in je tuin?

Wanneer je gaat inrichten zijn er een paar basiselementen waar je rekening mee moet houden.

Verlichting: Waar wil je verlichting hebben? En denk hierbij eventueel aan Ledverlichting, dat scheelt op lange termijn ook in kosten.

Warmte: In de zomer heb je deze waarschijnlijk niet nodig, maar wanneer je ook buiten de warme weken onder je overkapping wilt zitten kun je gebruik maken van bijvoorbeeld heaters of een mooie gashaard.

Zonwering: Afhankelijk van de plek waar je de overkapping plaatst, kun je rekening houden met zonwering. Zo houd je onnodige warmte makkelijker buiten.

Screens: Screens kun je gebruiken wanneer je bijvoorbeeld makkelijk inkijk hebt van de buren of van straatverkeer. Je kunt deze dan hangen aan de zijkanten of voorkant van de veranda.

De leukste inspiratie voor de inrichting van de veranda

Wil je voorkomen dat je puber zijn scooter er midden in stalt, is het goed te bedenken op welke momenten je hier wilt zijn. Wil je hier lekker loungen of eten bijvoorbeeld? Misschien wil je er ook een buitenkeuken plaatsen en een grote eettafel.

Of ben je meer het loungetype en houd je meer van lange avonden op de bank met deken, een goed boek en een knapperend haardvuur.

De stijltip die vaak gegeven wordt is om de stijl die je in huis hanteert ook te gebruiken in je overkapping. Zo wordt het een natuurlijk geheel en dat geeft rust in je huis en tuin.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

1 gedachte over “Tips en inspiratie voor een overkapping in de tuin”

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.