Lein aan de lijn: Een personal zwemtrainer

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 10 december 2021 by Barbara

Afvallen, gewicht verliezen, conditie opbouwen, en van de zomer met een killerbody in bikini op het strand….dat zou leuk zijn! Lein aan de lijn: een personal zwemtrainer. De bikini liet ik nog even in de kast, gehuld in corrigerend badpak liet ik mijzelf te water voor een training van Karin, mijn personal trainer. Zwemmen vind ik, zoals je eerder kon lezen, het ‘leukste’ als het op sporten aankomt dus dat wordt een feestje in de categorie ‘we zeggen niet wat we gaan doen, maar neem je badpak mee’.

lein aan de lijn personal trainer mamameteenblog

 

Waarom een personal trainer?

Een personal trainer, hoe kom je eraan? Uiteraard heeft Google een hele voorraad voorhanden en een beetje zichzelf respecterende sportschool heeft ook personal trainers in dienst. Personal trainers zijn er in diverse soorten en maten.  Van gewoon tot Schwarzenegger, van zweverig tot lekker down to earth. Kortom, er is er altijd wel eentje die bij jou past. Maar het klinkt zo ‘Gooisch’ als je verteld over je personal trainer.

Maar er zijn natuurlijk veel voordelen vergeleken met een groepsles. De training is helemaal op jou afgestemd. Train je in een groep dan wordt er toch rekening gehouden met eerste-keer-Erica en fanatieke-Fenna. Met een personal trainer boek je ook veel sneller vooruitgang, zoals ik persoonlijk (letterlijk) ondervond. Om het maar even op zijn Cruijfiaans te zeggen, elk voordeel heb ook zo ze nadeel. Je kunt je niet even verschuilen achter een over-enthousiaste medesporter en alle aandacht is voor jou dus foutjes weg smokkelen is er niet bij.

Aan de hand van de tak van sport die jij het leukste vindt, kun je een personal trainer zoeken. Omdat ik zwemmen dus een nog enigszins acceptabele manier van sporten vind, kwam ik uit bij de Personal Zwemtrainer. Ik ken Karin persoonlijk en sinds kort is zij voor zichzelf begonnen als Personal Zwemtrainer. Zij wilde de uitdaging aangaan om mij te overtuigen van het feit dat ‘gewoon’ baantjes zwemmen veel effectiever kan en ik dus in dezelfde tijd sneller en beter kan zwemmen én meer calorieën verbrand.

Wat kost een personal trainer? Gemiddeld vraagt een personal trainer tussen de 50 en 80 euro per uur. Zit je nog op je stoel? Een flink bedrag en de meeste mensen hebben geen geld als water, dus dat is iets waar je toch even over nadenkt. Maar in het geval van bijvoorbeeld de Personal Zwemtrainer (55 euro per uur inclusief entree) heb je na een paar trainingen de slag te pakken en kun je zelf verder in het plaatselijke zwembad en kost het je dan alleen nog maar een entreekaartje.

Karin, de Personal Zwemtrainer

Karin is een coach met gevoel en aanstekelijk enthousiasme. Ze kijkt naar jou en wat in je mogelijkheden ligt. Wil je te snel of te veel remt ze je af. Denk je dat je iets niet kan maar zij ziet dat het zeker tot de mogelijkheden behoort, motiveert ze je om door te zetten. Aankomen met smoesjes heeft geen zin, ze prikt er zo doorheen. Geloof me ik heb het geprobeerd 😉

Tot ongeveer haar 22e heeft Karin op nationaal niveau gezwommen en zelfs heel wat keer op het podium gestaan op vooral de 100 mt en 200 mt schoolslag. Een trainer met ervaring dus!
Naast zwemtrainer is Karin ook voedingscoach. Ze heeft heel veel kennis over voedingsmiddelen en wat deze voor je doen. Daarin is zij haar kennis nog verder aan het verdiepen. De combi zwemmen en voeding lijkt me zeker effectief als je graag conditie wil opbouwen én gewicht verliezen.

Wat heb je nodig

Een zwemdiploma is handig, een goed zittend badpak een must. Je kunt je voorstellen dat een badpak met bandjes die afzakken niet zo handig is als je full speed door het water gaat. Wat kun je nog meer nodig hebben dacht ik. En toen kwam Karin met een badmuts en een zwembril. Serieus?!?!? Ja, heel serieus. Dat de badmuts een tijgerprintje had én Karin met overtuigende redenen kwam, maakte dat ik het ding daadwerkelijk opzette. Oh wat voelde ik me charmant. Buiten het feit dat een badmuts elke bad-hair-day als sneeuw voor de zon laat verdwijnen heeft De Badmuts als nut dat de haren niet in je gezicht wapperen, zorgt voor meer stroomlijning en voor je haar is het chloortechnisch gezien veel beter dus kortom, een badmuts ‘omdat je het waard bent’.

De bril was de nog missende finishing touch aan mijn outfit. Deze zorgt ervoor dat je rustiger in het water ligt omdat je onder water kan kijken en je kan zien waar je zwemt. Juist, daar ga ik de volgende keer even op letten want dat besefte ik mij pas in het laatste baantje want vanuit een soort automatisme kneep ik mijn ogen stijf dicht zodra mijn hoofd onder water ging. Wat een stilte trouwens onder water. Ik kan me ineens voorstellen dat duiken of snorkelen zo rustgevend kan zijn.

Aan de (school)slag….

Tijd voor actie. Eerst vroeg Karin om een paar banen ‘gewoon’ te zwemmen. Zo kon zij zien hoe ik zwem en wat er beter kan. We zijn met de gewone schoolslag aan de gang gegaan. Eerst mijn armen. Ik maakte een slag die véél te wijd was. Toen mijn benen. Mijn beenslag voelde ik meteen dat die verbeterde na haar aanwijzingen en ik veel meer kracht kon zetten. Zo, dat is mooi, dacht ik!

Klaar!
Jammer joh, dit was pas het begin. Zo zwom ik te snel, toen weer te langzaam, was ik veel te veel aan het nadenken. Inademen, uitademen, armen hier, benen daar, kop in het water, en weer omhoog…hogere wiskunde, zo voelde het! En toen opeens…zette ik mijn verstand op nul en begon te zwemmen.

Soepel gleed ik door het water, sierlijk als een dolfijn (nou ja, laat mij in de waan) en voor ik het wist, was ik aan de overkant. Nu al? Hoe dan! Nou, doordat ik dus mijn zwemtechniek al behoorlijk had verbeterd met de hulp van Karin.
Van ik-ben-bang-dat-mijn-haren-nat-worden krampachtig baantjes trekken zweef ik nu door het water.

lein aan de lijn personal trainer 1 mamameteenblog

 Het effect van de training

Halverwege de eerste les riep ik al: “WAT EEN verschil”! Met mijn hoofd onder water vind ik echt vre-se-lijk. Water in mijn neus? Ik ben er zo één die haar neus dicht knijpt als ze in het water springt, maar door een goede ademhalingstechniek, die Karin aanleerde, had ik nergens last van. Als een ware Kromowidjojo schoot ik door het water, hapte ik als een vis naar lucht en blies onder water de mooiste bellen.

Karin maakt je heel bewust van je houding in het water. En wat maakt dat een verschil. Je armen net iets verder strekken, de beenslag pas later maken, voeten en point als een ballerina; dingen waar je je niet bewust van bent, maar die Karin in no time ziet en verteld hoe je het beter anders kan doen. En dat is dus het nut van een zwemtrainer. Dat wat je toch al doet verbeteren. Effectiever maken waardoor je meer kan halen uit die tijd die je toch al in het water ligt.
Zelf had ik dit met YouTube filmpjes natuurlijk nooit voor elkaar gekregen. Een haard aansteken met een tutorial ernaast op de iPad werkt prima, maar op dit gebied zou het t zelfde zijn als schriftelijk je zwemdiploma halen bij de LOI.

Wordt vervolgd?

Sommige dagen ben ik allang blij als ik überhaupt in het water lig en vooruit kom. Maar zelfs dan ga ik met een veel betere slag door het water.
Eigenlijk zou ik stiekem best wel gracieus borstcrawlend door het water willen schieten….is dat een volgende stap of gaat Karin zeggen dat dit voor nu goed genoeg is en de schoolslag verder verbeteren gaat worden?

De tijd van simpel baantjes zwemmen is voorbij. De schoolslag heeft een nieuwe dimensie gekregen. Ik heb nu gevoeld hoe het is om snelheid te maken in het water! Dat zwemmen, conditie opbouwen en afvallen goed samengaan daar heb ik nu wel vertrouwen in gekregen. Er is nog werk aan de winkel. Dus veel oefenen met de aanwijzingen en verdere training van Karin is de komende weken het plan.

Zwemmen en afvallen

En zaten er gewichttechnisch voordelen aan de eerste training?
Nou, er was al meteen 5 kilo vanaf! Dus drie keer trainen en ik ben op mijn streefgewicht! Oh wacht, ik droom.

Wist je dat je met gemiddeld huis tuin en keuken baantjes zwemmen al snel zo’n 600 kcal per uur verbrand? Dat is best veel! Tijdens het zwemmen zijn de spieren in je armen, benen, buik en rug als een rasechte workaholic vol aan het werk. En werkende spieren, die verbruiken calorieën!

Helaas in de realiteit zag ik het resultaat niet meteen terug op de weegschaal, maar wel heb ik een heerlijk voldaan gevoel. En wie had nou gedacht dat ik dát nog eens van sporten zou krijgen. Niet langer een nodig kwaad, maar ik heb zowaar zin om er verder mee aan de slag te gaan. Dat ik wie weet nog eens galant van het startblok zou kunnen springen begin ik een héél klein beetje te geloven.

3 gedachten over “Lein aan de lijn: Een personal zwemtrainer”

  1. Het is inderdaad niet goedkoop, maar eigenlijk zou ik dat ook wel kunnen gebruiken, zo een personal zwemtrainer. Ik durf het bijna niet hardop te zeggen, maar ik kan helemaal niet goed zwemmen. Mijn kinderen lachen me altijd uit als ze me bezig zien in het zwembad;-)

    Beantwoorden

Plaats een reactie