Jonge kinderen en Media en Aandacht voor de Media Ukkie Challenge

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 30 april 2022 by Barbara

Onze lieve Klauter Kabouter vind het af en toe heerlijk om even op de bank bij te tanken met een leuk filmpje op de tablet. Geeft hem eventjes een adempauze en ons stiekem ook. Al swipend vliegt het vingertje over het beeldscherm van de tablet van een spelletje naar social media, zoals youtube kids. Ik vind het opvallend hoe handig hij al is met de tablet met zijn 20 maanden. Hij weet met zijn vingertje een filmpje prima op pauze te zetten of naar beneden te scrollen naar een ander filmpje. Zijn zussen zijn ook al superhandig met de tablet. 

jonge kinderen en media mamameteenblog.nl

En heel vaak hebben mijn lief en ik het erover dat we beter moeten opletten met wat ze precies op de tablet doen. Soms heb ik het idee dat je er echt met je neus boven op moet zitten. En alles wat je kan instellen om de tablet te beveiligen voor jeugdigen en volwassenen staat ingesteld.  Maar bijvoorbeeld een nieuwe app downloaden is allang geen geheim meer voor hun en  hoor ik de tussen de Bumba filmpjes door een reclame om je vruchtbaarheid te testen. Ik kan me daar behoorlijk aan ergeren en ik merk dat dat weer heel nieuwe opvoedingsstijl vraagt van ons.

Media Ukkie Challenge Dagen 

Hoe handig vind ik  de Ukkie Media Challenge dagen. Mediawijzer.net organiseert voor de vijfde keer de Media Ukkie Dagen. Mediawijzer.net is het Nederlandse expertisecentrum mediawijsheid dat in 2008 is opgericht op initiatief van de Ministeries van Onderwijs. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen.

Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Mediawijzer.net hen bewust maken van de vele kennis die er al is over mediaopvoeding. Zij wil praktische handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.  Hier kun je je als ouder voor inschrijven en dan krijg je 7 dagen lang elke dag een opdracht. Ik moet zeggen dat ik mij heb ingeschreven. Hoe handig ik dit medium ook vind, ik besef steeds meer welke uitdagingen daar mee samengaan, zeker voor kleine kinderen.

Ik vind dit eigenlijk wel een fijn initiatief, het geeft mij wat handvatten hoe om te gaan met media en jonge kinderen. Vooral de opdrachten vind ik fijn, leuk om samen te doen. En vooral opdracht 2 vonden mijn meiden erg leuk. En met de tips kan ik ook zeker uit de voeten. Kennen jullie de Media Ukkie Challenge al? En ik ben echt benieuwd hoe jullie omgaan met media en jonge kinderen?

7 gedachten over “Jonge kinderen en Media en Aandacht voor de Media Ukkie Challenge”

  1. Ik vind het goed dat hier aandacht aan besteed wordt! Zelf wil ik het beeldschermgebruik echt wel gaan beperken bij Lenne.. Nu is dit met haar 9 maand nog niet aan de orde 🙂 Nog even rust op dat gebed

    Beantwoorden
  2. Wij hebben al wat discussies achter de rug met de oudste omdat ze een smartphone wil, maar vooral vanwege de toegang tot werkelijk alles, hielden we de boot tot nu toe af. Hoelang we dit nog gaan volhouden weet ik alleen niet…

    Verder gebruikt ze tablets op school en mag ze af en toe een spelletje doen op oma’s iPad of mijn telefoon, maar dat is het vooralsnog. Ze speelt liever buiten of een spelletje Monopoly of pesten. Zolang die interesse er niet is, laat ik het geloof ik ook maar zo. Geloof trouwens wel dat ik hiermee een uitzondering ben 😀

    Goed dat die challenge er is. Sowieso om ouders bewust te maken van mediagebruik en hoe ze ermee om kunnen gaan naar hun kinderen toe!

    Beantwoorden

Plaats een reactie