Jonge kinderen en Media en Aandacht voor de Media Ukkie Challenge

Jonge kinderen en Media

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Onze lieve Klauter Kabouter vind het af en toe heerlijk om even op de bank bij te tanken met een leuk filmpje op de tablet. Geeft hem eventjes een adempauze en ons stiekem ook. Al swipend vliegt het vingertje over het beeldscherm van de tablet. Ik vind het opvallend hoe handig hij al is met de tablet met zijn 20 maanden. Hij weet met zijn vingertje een filmpje prima op pauze te zetten of naar beneden te scrollen naar een ander filmpje. Zijn zussen zijn ook al superhandig met de tablet.

media ukkie challenge mamameteenblog.nl

En heel vaak hebben mijn lief en ik het erover dat we beter moeten opletten met wat ze precies op de tablet doen. Soms heb ik het idee dat je er echt met je neus bovenop moet zitten. En alles wat je kan instellen om de tablet te beveiligen voor jeugdigen en volwassenen staat ingesteld.  Maar bijvoorbeeld een nieuwe app downloaden is allang geen geheim meer voor hun en  hoor ik de tussen de Bumba filmpjes door een reclame om je vruchtbaarheid te testen. Ik kan me daar behoorlijk aan ergeren en ik merk dat dat weer heel nieuwe opvoedingsskills vraagt van ons.

Media Ukkie Challenge Dagen van 1 t/m 8 april

Hoe handig vind ik  de Ukkie Media Challange dagen. Mediawijzer.net organiseert voor de vijfde keer de Media Ukkie Dagen. Mediawijzer.net is het Nederlandse expertisecentrum mediawijsheid dat in 2008 is opgericht op initiatief van de Ministeries van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Jeugd en Gezin. Mediawijzer.net heeft tot doel om de mediawijsheid van kinderen van 0 tot 18 jaar te bevorderen.

Tijdens de Media Ukkie Dagen ligt de focus op jonge kinderen van 0 t/m 6 jaar, hun ouders en (professionele) opvoeders. Met de campagne wil Mediawijzer.net hen bewust maken van de vele kennis die er al is op het gebied van mediaopvoeding. Zij wil concrete handvatten bieden om hier thuis mee aan de slag te gaan.)  Hier kun je je als ouder voor inschrijven en dan krijg je 7 dagen lang elke dag een opdracht . Ik moet zeggen dat ik mij heb ingeschreven. Hoe handig ik dit medium ook vind, ik besef steeds meer welke uitdagingen daar mee samengaan, zeker voor kleine kinderen.

media ukkies challenge mamameteenblog.nl

In het kort over de Media Ukkie Dagen 2016:

De Media Ukkie Dagen zijn 1 t/m 8 april en heeft als thema ‘Spelen met media’. Nieuw dit jaar is de Media Ukkie Challenge. Verder lanceren we o.a. het jaarlijkse onderzoek Iene Miene Media (naar mediagebruik van jonge kinderen/gezinnen), reiken de Media Ukkie Award uit tijdens de Kinder Media Awards uit en zijn er landelijke diverse activiteiten bij o.a. bibliotheken.

 

Ik vind dit eigenlijk wel een fijn initiatief, het geeft mij wat handvatten hoe om te gaan met media en jonge kinderen. Vooral de opdrachten vind ik fijn, leuk om samen te doen. En vooral opdracht 2 vonden mijn meiden erg leuk. En met de tips kan ik ook zeker uit de voeten. Kennen jullie de Media Ukkie Challenge al? En ik ben echt benieuwd hoe jullie omgaan met media en jonge kinderen?

 

 

Share this post

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
trouwlocatie inspiratie mamameteenblog.nl

Tips en inspiratie voor de styling van de trouwlocatie

Je bruiloft is een van de mooiste dagen van je leven. Bij het organiseren van deze dag komt veel kijken. Zo zijn er beslissingen over de datum, kleding, de gasten en de trouwlocatie. Laat dat laatste 1 van de belangrijkste dingen zijn die je op tijd moet regelen voor de huwelijksdag. Je trouwlocatie is afhankelijk

Lees verder »
voorkomen hoofdluis mamameteenblog.nl

Hoofdluis verslaan en voorkomen! Hoe?

De vakantie is weer voorbij en ik kan er niets aan doen, maar ik mijn blik is dan extra gericht op kinderen die krabben op hun hoofd. Mijn eigen kinderen, maar ook de klasgenootjes, vriendjes en vriendinnetjes die komen spelen. Na onze eigen ervaring met hoofdluis, nu al 2 keer, weet ik wat een werk

Lees verder »
kinderkamer inrichten mamameteenblog.nl

Kinderkamer inrichten anno 2020? Waar moet je op letten?

Een kinderkamer inrichten vind ik echt heel erg leuk om te doen. Maar ik ben ik geen styliste. Regelmatig heb ik mijzelf in de vingers gesneden met verkeerde keuzes of ben ik meegegaan in tijdelijke hypes. Maar er zijn wel een paar regels die houvast geven voor het inrichten van een kinderkamer. Door je te

Lees verder »
geheimen relaxfauteuil mamameteenblog.nl

De vijf geheimen van een relaxfauteuil

Wanneer we op visite gaan met onze koters, mag je 2 x raden waar onze kinderen in gaan zitten? Juist in de meest comfortabele stoel van het huis, de relaxfauteuil. De stoel die je zo lekker kan ronddraaien en waar een hendeltje aan zit. Amusement ten top. Ongemanierd natuurlijk die kinderen van mij, maar ze

Lees verder »
musthaves schooljaar mamameteenblog.nl (1)

De 5 musthaves voor het nieuwe schooljaar

Het is halverwege de vakantie hier en zo langzamerhand beginnen we ook weer na te denken over de voorbereidingen voor het nieuwe schooljaar. Het is het tweede jaar dat we alle drie de kids op school hebben en met de oudste in groep 8 wordt het al heel wat serieuzer. Het woord middelbare school valt

Lees verder »
juiste lingerie of ondergoed voor de juiste outfit mamameteenblog

De juiste lingerie met de juiste outfit matchen

Met een beetje sippe lip kijk ik in de spiegel. Gelukkig is het te fixen. Met alle informatie die je van het internet haalt en tips leest van elke styliste, dan weet je, tenminste ik weet dat, dat je ondergoed een belangrijk deel kan zijn van je outfit. Laat dat nu net het probleem van

Lees verder »

9 gedachten over “Jonge kinderen en Media en Aandacht voor de Media Ukkie Challenge”

  1. Ik vind het goed dat hier aandacht aan besteed wordt! Zelf wil ik het beeldschermgebruik echt wel gaan beperken bij Lenne.. Nu is dit met haar 9 maand nog niet aan de orde 🙂 Nog even rust op dat gebed

  2. Wij hebben al wat discussies achter de rug met de oudste omdat ze een smartphone wil, maar vooral vanwege de toegang tot werkelijk alles, hielden we de boot tot nu toe af. Hoelang we dit nog gaan volhouden weet ik alleen niet…

    Verder gebruikt ze tablets op school en mag ze af en toe een spelletje doen op oma’s iPad of mijn telefoon, maar dat is het vooralsnog. Ze speelt liever buiten of een spelletje Monopoly of pesten. Zolang die interesse er niet is, laat ik het geloof ik ook maar zo. Geloof trouwens wel dat ik hiermee een uitzondering ben 😀

    Goed dat die challenge er is. Sowieso om ouders bewust te maken van mediagebruik en hoe ze ermee om kunnen gaan naar hun kinderen toe!

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Niet omdat het moet, maar omdat het kan! -Winactie Haarspeldjes~Verlopen

Afgelopen week was het wat stil op de blog! Dat had zo zijn redenen en één daarvan was dat ik...

Sluiten