Waarom een IP-camera tòch handig kan zijn voor jou

Last Updated on 20 augustus 2024 by Barbara

Na onze verhuizing van een parterre naar een 15-onder-1-kap, hadden we voor het eerst slaapkamers op de bovenetage. Naast de voordelen (lekker veel ruimte), loop je dan ook tegen wat nadelen aan. Wanneer de jongste in de middag ligt te slapen, wil je af en toe toch even checken of alles goed gaat/ligt in het slaapkamertje en of’ hij/zij al wakker aan het worden is. Hoe los je dit op? Met een IP-camera? Is dat wel veilig? En ook handig voor mij? 

ip camera mamameteenblog.nl

De Oplossing

Volgens meneer B. bestaat daar een perfecte oplossing voor mijn babyfoon-situatie: een IP-camera. Gewoon een klein, compact cameraatje dat je via wifi kunt verbinden met het thuisnetwerk en waarbij je de beelden via een appje op je telefoon kunt bekijken. Dat klinkt gemakkelijk, maar is het dat ook? En je hoort allerlei verhalen over hackers die inbreken op je apparatuur en zo. Beter om er toch wat verder in te verdiepen. En dat heb ik gedaan. En gelukkig valt het allemaal mee. Hieronder deel ik onze ervaringen met de IP-camera: over het installeren, gebruiken en beveiligen enz.

De IP-camera

We hebben gekozen voor een Foscam camera, die beelden van HD-kwaliteit maakt. Omdat we hem willen gebruiken in de kinderslaapkamer is het wel handig wanneer je ook over nachtzicht beschikt. Verder zit er een luidsprekertje en een microfoontje in. Waarschijnlijk bedoelt om je spruit streng toe te spreken.

Er zijn talloze IP camera’s en merken; ook camera’s die speciaal voor het doel zijn gemaakt waar wij hem voor gebruiken. Die hebben dan bijvoorbeeld nog opties als: van afstand een slaapliedje starten, temperatuur en luchtvochtigheid meten en een mailtje sturen als de kleine wakker is… Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt.

Het installeren van de IP-camera

…gaat echt heel eenvoudig. Er zit een installatie-cd bij. Je moet de camera met een kabeltje verbinden met de computer, zodat je deze kunt instellen. Hierbij is het ook belangrijk dat je het standaard wachtwoord door de beveiliging vervangt door een eigen wachtwoord. Dit wordt blijkbaar vaak vergeten, waardoor het heel gemakkelijk wordt om ‘in te breken’ op het cameraatje. Het standaard wachtwoord is altijd terug te vinden op de website van de fabrikant, dus…

Nadat de camera is ingesteld, kan het kabeltje los en wordt de verbinding met de wifi gezocht.

Vervolgens moet je de app van de fabrikant downloaden; in dit geval Foscam. Met de gegevens van de instellingen (even opschrijven bij het installeren op de pc) kan de camera worden verbonden met je telefoon en…klaar!

Voor meer uitleg:

Het gebruik van de IP-camera

Daar valt eigenlijk weinig over te vertellen. De IP-camera is een beetje hetzelfde als je koffiemachine: aanzetten en dan doet’ ie het…

In dit geval: appje openen op de telefoon of tablet en we kijken zo het slaapkamertje binnen. Toch echt heel handig.

IP camera’s kunnen natuurlijk ook voor heel andere taken worden gebruikt. De meest voor de hand liggende manier is als inbraakbeveiliging. Dan is het handig dat je de beelden ook kunt opslaan.

Zo belde onze buurman vanuit zijn vakantieoord in Thailand, dat hij op zijn telefoon had gezien dat ie dacht iemand te zien lopen met zijn televisie. Als goede buur ga je dan toch even checken. Gelukkig was het een voorbijganger op straat geweest, waarvan de schaduw wat vertekend was. Het feit dat het kan, zo’n IP-camera, maakt dat je toch even iets geruster weg gaat, nietwaar?

Ik vind het echt een handig ding, die ip-camera. Het maakt het net even makkelijker om snel te kijken of alles OK is wanneer de kleine man op bed ligt.

Hoe heb ik ooit zonder IP-camera gekund?

 

Afbeeldingen: Shutterstock.com