Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Mijn partner, mijn lief, is een meester in budgetteren. Dat is geen geheim, het is ons succes naar een goede financiële balans, tot nu toe. Vanaf dag 1 dat we samen waren had hij een budget opgesteld. Wat komt er binnen, wat gaat eruit, wat houden we over, wat gaan we sparen. Ik voel me nog beduusd als ik eraan denk hoe hij met een A4’tje naar me toe kwam lopen mèt een compleet financieel overzicht. Niet alleen voor die week of maand, maar met een overzicht voor een heel jaar!
Ja, zoals ik al zei, hij is dè meester van ons twee in budgetteren. In het begin vond ik het nog niet alles, ik had het gevoel dat de spontaniteit van ons leven er zo een beetje van afging. Maar toch, toen ik wat gewend was, viel dat echt reuze mee. Integendeel, het gaf juist ruimte voor spontaniteit, want je weet veel meer wat je financiële mogelijkheden zijn.
Totdat er een kink in de kabel kwam. In het zo overzichtelijke budget kwam er ineens een klein mensje bij met allerlei behoeftes en benodigdheden. Dat betekende een nieuw budget opstellen, een nieuw plan. Hoe doe je dat? Is dat te budgetteren? En hoe kun je nu het beste sparen voor je kind?
Feit: In 2013 heeft 77% van de ouders een spaarrekening voor hun kind.
Inhoud
Budgetteren
Een kind kost bij aanschaf geld. Ik bedoel: voor het geboren is, heb je al wat munten laten rollen. Hoeveel een kind kost kun je hier lezen op Tips voor Papa’s, die in twee artikelen een inzicht geeft in de kosten.
Ook bij de Nibud heb je enkele rekenmodellen.
De keuze van nieuw en tweedehands kan bepaald worden door de wens van 1 of meerdere kinderen, of je financiële mogelijkheden. Voor ons was het een combinatie van die twee.
Zo kreeg ik veel tweedehands kleertjes van collega’s, maar kocht ik wel een nieuwe kinderwagen. Achteraf zou ik dit misschien anders doen, maar dat is meer ingegeven doordat ik nu weet wat ik echt belangrijk vind en minder word gestuurd door hoe het heurt. Wijsheid komt met de ervaring en met de jaren, nietwaar?
Hoeveel wil je sparen voor je kind?
Om te bepalen wat je wilt sparen is het van belang om inzicht te krijgen in de inkomsten en uitgaven, het budgetteren. Zo weet je wat de mogelijkheden zijn en weet je ook wat je kunt èn wilt sparen.
Bij het Nibud zijn er een paar leuke rekenmodellen, die precies laten zien met welke inleg je welk bedrag overhoudt bij x aantal jaren sparen. Handig.
Welke spaarvorm wil je kiezen voor je kind?
Ok. Misschien wil je sparen voor een eventuele opleiding, rijlessen of zelfs voor de financiering van een huis voor je kind. Je moet dan ook besluiten welke spaarvorm je wilt kiezen. Er zijn grofweg 2 soorten rekeningen, dat betekent dat je kunt kiezen voor een rekening met een premie uitkering na een bepaalde periode (de zilvervlootrekeningen van vroeger) of dat je kiest voor een rekening met een rentevast percentage, bijv in de vorm van een deposito. Het antwoord op de vraag wat bij je past, zou je kunnen vinden in de vraag of je kiest voor vrijheid (opnemen van geld wanneer je wilt) of kies je voor de hoogste rente?
Wijzelf hebben gekozen voor een spaarrekening kind, bij onze huidige bank.
Je kind zelf leren sparen
Naarmate je kind ouder wordt, is het natuurlijk wijs om je kind zelf te leren sparen. Door zakgeld en klusjes kun je je kind al meer bewust maken van de waarde van geld.
Lees hier mijn tips om bewuster met geld om te gaan.
Belastingdienst
Niet om je meteen bang te maken, maar zolang je kind nog geen 18 jaar of ouder is, valt het gespaarde geld op zijn of haar rekening onder jou of jullie eigen vermogen. Dit optelsommetje kan de belastingdienst heel blij maken, want boven een bepaald bedrag moet daar belasting over worden afgedragen. Voor sommige ouders een ver van je bed show, maar met bijvoorbeeld schenkingen van opa’s & oma’s of een erfenisje kan het financiële plaatje er ineens heel anders doen uitzien.
Geen ramp op zich in de meeste gevallen, en zeker niet als je een goed inzicht hebt. Daarnaast is het verstandig om in deze situaties je goed te laten informeren.
Conclusie
Hoe je nu het beste kunt sparen voor je kinderen is afhankelijk van je inkomsten en uitgaven. Op basis daarvan kun je bepalen wat je wilt en kunt gaan sparen. Ook is het goed om te bepalen welke spaarvorm je wilt gebruiken en wat voor spaarrekening daarbij past. En het is belangrijk om de belastingdienst niet te vergeten. Want totdat de kinderen 18 jaar zijn, wordt het saldo van de spaarrekening van je kinderen bij jouw vermogen opgeteld.
Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips om te sparen voor je kind.
Waar spaar jij voor en heb je ook een spaarrekening voor je kind?
Ook interessant om te lezen:
Afbeeldingen in dit artikel komen van Shutterstock.com.
- 10 tips | Een klein beetje groener leven deze winter
- 10 tips bewuster met geld omgaan
- Een ander huis? Welke toekomst heb je voor ogen?
- De Financiële Man: de energierekening vergelijken loont.
- Hoe kun jij nu het beste sparen voor je (klein-)kind?
- Tips en trucs: Hoe maak je je kind bewust van de waarde van geld?
Wij hebben voor beide kinderen een spaarrekening. Maandelijks gaat er een klein bedrag naar toe. Waarvoor we sparen? Geen idee. Dat ligt ook aan zijn behoeften en wensen op termijn 🙂
Het is vaak al prettig dat je spaart, ook als het doel nog niet omschreven. Het voelt toch fijn dat je eventueel iets kunt meegeven ter zijner tijd. Ten minste zo ervaren wij dat wel.