Cv-ketel bijvullen? Zo doe je het!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Een cv-ketel staat ook bekend als de centrale-verwarmingsketel. Elke woning hoort er één te hebben. De cv-ketel verwarmt namelijk het water in de woning waardoor jij de verwarming kan aanzetten of warm kan douchen. En moet dus goed werken om te voorkomen dat je in de kou komt te zitten. Soms zit er alleen te weinig water in de ketel waardoor je deze moet bijvullen. Dit is een makkelijk klusje dat je zelf kan oppakken. Ben je benieuwd hoe je dit zelf kunt doen? Lees dan vooral snel verder.

bijvullen van de cv-ketel mamameteenblog.nl

Bijvullen van de cv-ketel is belangrijk

Misschien vraag je je nu wel af wat kost cv-ketel onderhoud? Het is belangrijk dat je deze goed blijft onderhouden. Een leverancier kan namelijk ervoor kiezen om je niet verder te helpen wanneer je het onderhoud verwaarloost. Je kan de ketel zelf bijvullen, maar je kan ook een monteur inschakelen wanneer het je toch niet helemaal lukt. Voor een overzicht kan je bijvoorbeeld bij prijzen Zoofy kijken.

Voordat je begint met het bijvullen zijn er een aantal spullen die je nodig hebt. Als eerste heb je een vulslang nodig om water in de ketel te krijgen. Een emmer is hiernaast ook handig om het water op te vangen. Er bestaan verder een kans dat je het water gaat morsen en daarom is het handig om bijvoorbeeld een handdoek erbij te pakken. Zo kan je aan de slag met het bijvullen van de cv-ketel.

Voorbereidingen

Heb je alle spullen bij elkaar verzameld om aan de slag te gaan met het bijvullen? Dan is de eerste stap om de temperatuur in de woning zo laag mogelijk te zetten. Dit zorgt ervoor dat de cv-ketel afkoelt zodat je deze kan uitzetten. Is dit het geval? Dan kan je dus de stekker uit het stopcontact trekken. Vervolgens kan je op zoek gaan naar de waterkraan die zich als het goed is in de buurt van de ketel bevindt. Hier kan je de vulslang aan gaan koppelen om deze vervolgens te vullen met water. Het is belangrijk dat er geen lucht bij komt.

Vullen maar

Heb je de vorige stappen doorlopen? Dan kan je nu de vulslang gaan koppelen aan de vulkraan. De vulkraan kan je vinden onderaan de ketel. Om deze met water te vullen, is het de bedoeling dat je de waterkraan weer openzet en dan de vulkraan. De waterdruk in je ketel moet tussen de 1,5 en 2,0 bar zitten. Vul de cv-ketel dus tot de waterdruk daar tussenin zit.

Daarna kan je alles gaan dichtdraaien. Begin met de vulkraan van de cv-ketel. Daarna komt de waterkraan. Vervolgens haal je de vulslang eraf. Hier is de emmer dus handig voor, omdat je waarschijnlijk gaat knoeien met water en het in de emmer kan opvangen. Wanneer alles weer opgeruimd is, kan je de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact plaatsen. De cv-ketel gaat dan als het goed is aan en ben jij klaar met het bijvullen.

Heb jij je cv-ketel al een keer zelf moeten bijvullen?

Cv-ketel bijvullen mamameteenblog.nl

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.