5 tips zodat je kledinglabels goed blijven zitten

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Inhoud

Het is weer volop de tijd om te zorgen voor de spullen van je kinderen op school, de opvang of het kinderdagverblijf. Het markeren van kleding door labels is een klus die daar bij hoort. Heb je geen zin om te kliederen met textielmarkers of merkstiften? Hoe doe je dit het beste? Kleding of spullen merken met een markeerstift zorgt niet altijd voor een mooi resultaat. Kledinglabels zijn dus handig. Er zijn verschillende manieren waarop je kledinglabels aan kleding kunt bevestigen. Zodat de labels niet kunnen loslaten! Onderstaande tips helpen je een handje op weg.

Tips kledinglabels goed vastzetten mamameteenblog.nl

Strijkbare kledinglabels: volg de strijkstappen 

Stap 1: Speciale strijklabels zijn ideaal voor het labelen van kleding, maar ook voor het labelen van turnslofjes en meer. Je moet de strijklabels wel op de juiste manier bevestigen, want anders kunnen de strijklabels loslaten. Als je snel – hup, hup, hup – een etiketje in kleding wil strijken, sla je ook snel belangrijke stappen over. Volg de onderstaande instructies:

 • Was nieuwe kleding en nieuwe stoffen altijd eerst
 • Zorg dat de schone stof droog en afgekoeld is
 • Laat al het water uit het strijkijzer lopen
 • Schakel de stoomfunctie van het strijkijzer uit
 • Zet het strijkijzer op de functie ‘katoen’
 • Leg over synthetische, fleece of fragiele stof een doekje of bakpapier
 • Druk het strijkijzer 15 à 20 seconden stevig op het strijkbare label
 • Beweeg het strijkijzer niet
 • Laat de stof afkoelen
 • Herhaal de laatste drie stappen nog twee keer

Strijkbare labels blijven niet plakken, als de stof waarop je het label wilt strijken vuil of vochtig is. Ook kunnen labels loslaten wanneer je je niet houdt aan de strijktijd.

Bevestig etiketten met de naaimachine

Stap 2: Met de naaimachine kun je kledinglabels, waslabels en naamlabels snel en eenvoudig vaststikken. Naai de stik labels daar waar ze niet opvallen vast met een rechte steek, tussen de voering, aan de achterkant op een naad, etiket, of op een ander plekje. Werk je met rekbare stoffen, dan is het handig om een flauwe zigzagsteek of stretchsteek te gebruiken.

Naai etiketten met de hand


Tip 3: Naai je de kledinglabels liever met de hand in een kledingstuk? Dat kan ook. Gebruik een dubbele draad met aan het einde een knoopje. Begin in een hoekje en stik vervolgens de vier zijden van het kledinglabel of waslabel vast met een stiksteek. Maak geen haastklus van het innaaien. Met de hand kledinglabels innaaien kost even wat tijd, maar dan blijven je gepersonaliseerde pareltjes wel goed vastzitten! Erg fijn om te dragen zijn fijngeweven etiketten omdat je die niet voelt zitten. Handig in onderkleding of spullen voor gevoelige kinderhuidjes.

Zelfklevende etiketten: gebruik geen wasverzachter

Tip 4: Zelfklevende etiketten  zijn een perfecte oplossing als je geen zin hebt om te naaien en te strijken. Je kunt de gepersonaliseerde naamstickers op kleding plakken maar bijvoorbeeld ook op babyschoentjes, mobiele telefoons en schoolspullen. Goede naamstickers of zelfklevende merklabels zijn wasmachine- en vaatwasserbestendig. Zorg wel dat je de labels goed op kleding plakt, zodat ze lang meegaan. Volg deze stappen:

 • Was de stof eerst, zonder wasverzachter, want hierdoor kan een sticker eerder loslaten
 • Zorg dat de stof droog en afgekoeld is
 • Plak altijd op een glad oppervlak, bijvoorbeeld op een label van een kledingstuk
 • Druk het etiket stevig een paar seconden op de stof
 • Wacht minimaal 24 uur voordat u de stof wast
 • Strijk het zelfklevende label niet

Label met stekertjes

Wil je mooie, fijngeweven etiketjes gebruiken, maar ben je niet handig met naald en draad?

Tip 5: Dan zijn speciale stekertjes ook een handige en snelle oplossing. Je steekt zo’n stekertje door de stof en bevestigt het heel gemakkelijk aan de achterkant met een rond afdekplaatje. Er komt geen naaimachine aan te pas. Houd er wel rekening mee dat dit niet geschikt is voor hele kleine kinderen.

Zoals je ziet heb je de keuze uit verschillende manieren om kledinglabels te bevestigen. Welke je kiest, hangt uiteraard af van je wensen en tijd. Het belangrijkste is om te zorgen altijd dat ze goed vast blijven zitten zodat er nooit meer iets kwijtraakt.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief voor fijne duurzame tips en inspiratie!

Wij verwerken je gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp

Plaats een reactie

Ook deze site gebruikt cookies voor een prettig gebruik.