Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara
Is dat bij jullie ook zo? Zodra weer guur wordt, komen er ook meteen wat meer virusjes binnensluipen in huis. En ook al zegt men dat die virusjes er het hele jaar zijn. Het is opvallend dat mijn kinderen vaker ziek zijn en een verminderde weerstand hebben in de koude maanden dan in de warme maanden. Een goede reden om het afweersysteem van mijn kinderen een handje te helpen.
Inhoud
Het afweersysteem bij kinderen
Hoe werkt het afweersysteem bij kinderen? Bewezen is dat het afweersysteem van kinderen pas echt volgroeit of gerijpt is bij kinderen zo rond de 6 á 7 jaar. Voor die tijd lijkt het alsof je kindje elk virusje oppakt, ziek wordt en het riedeltje weer opnieuw begint. Maar eigenlijk leert het afweersysteem op deze manier welke stoffen schadelijk zijn en welke niet. Zo zal de eerste keer dat je kindje met een ziekteverwekker in contact komt ook werkelijk ziek worden, maar de tweede keer zal het genoeg afweerstoffen hebben om de stoffen uit schakelen. Er ontstaat immuniteit.
Dagelijks komen kinderen met vele honderden virussen en bacteriën in aanraking. Denk aan speeltuinen, scholen en kinderdagverblijven. Het immuunsysteem zal veel van de virussen en bacteriën al uitschakelen voordat je kindje ziek wordt.
Waarom wordt mijn kindje dan zo vaak ziek?
Nu is een virus helaas in staat om zich te muteren of te wel in een andere gedaante te verschijnen waardoor het afweersysteem voor de gek gehouden kan worden. Ook kan het zijn dat er meerdere virussen dezelfde klachten kunnen geven. Zo lijkt het soms of je kindje alleen maar verkouden is, maar besef dat de oorzaak vaak meerdere virussen kunnen zijn die achter elkaar het afweersysteem bestoken.
Nu zijn er gelukkig enkele tips om het afweersysteem van je kind te helpen om optimaal te kunnen functioneren. Hieronder geef ik een paar tips die ik zelf gebruik.
10 tips voor het helpen versterken van de weerstand van je kind
Voeding
Voeding geeft het lichaam de bouwstoffen voor een goed immuunsysteem. Met goede voeding help je het lichaam de weerstand te versterken. Groente, fruit, yoghurt, eieren en vette vis zijn producten die kunnen bijdragen.
Suikervrij/ minder snoepen
Het tegenovergestelde is ook waar. Geef je voeding met veel onnatuurlijke suikers dan zal je het lichaam niet helpen om het immuunsysteem op te bouwen. Sterker nog het zal de weerstand ontregelen, waardoor het niet meer zijn werk kan doen.
Nu zijn mijn kinderen echte zoetekauwen. Maar elke dag snoep is bij ons geen gewoonte. Vaak biedt ik fruit of yoghurt aan als tussendoortje. Dit helpt al snel de behoefte aan zoetigheid te verminderen.
Meer water drinken
Water drinken is nodig voor verschillende redenen om het immuunsysteem te helpen.
Ten eerste het helpt het om de slijmvliezen vochtig te houden, zodat zij lichaamsvreemde stoffen kunnen tegenhouden. Ten tweede zorgt water ervoor dat afvalstoffen snel kunnen worden afgevoerd. Zo wordt het afweersysteem minder belast en zal de weerstand beter zijn.
Ik zorg daarom altijd ervoor dat ik wat extra water bij mij heb. In de auto heb ik een paar flesje achter in staan en in mijn tas zit ook altijd een flesje water.
Genoeg rust en regelmaat
Eigenlijk werkt dat voor volwassenen ook heel goed. Genoeg rust heeft voor veel dingen profijt, maar het zal je voornamelijk ook meer energie geven, energie die je lichaam nodig heeft om alles goed te laten functioneren. Ja, ook het afweersysteem.
Regelmaat is belangrijk bij kinderen om structuur te bieden. Dit hebben zij nodig om er voor te zorgen dat het lichaam in rust blijft en niet continue met onverwachte situaties moet dealen. Dit zou er voor kunnen zorgen dat het stresshormoon hoog blijft waardoor andere functies in het lichaam worden geremd of onderdrukt, waaronder het afweersysteem. Het gevolg is dat je kindje sneller vatbaar is voor virussen.
Mijn kinderen vinden het niet leuk, maar we hebben echt vaste tijden om ze naar bed te brengen. Het helpt ze om ‘s-avond op tijd de rust te vinden en om ‘s-morgens weer uitgerust wakker te worden.
Minder stress
Het is dus belangrijk om het stressniveau laag te houden van je kindje. Zo kun je je kindje helpen door hem/ haar op nieuwe situaties voor te bereiden en ook bij onverwachte omstandigheden je kindje goed te begeleiden. Zo ontstaat er meer zelfvertrouwen bij je kindje in zichzelf en zijn/ haar omgeving, wat het stresshormoon laag zal houden, en dat zal zeker ten goede komen van het afweersysteem.
Hygiëne
Een smetteloos huis zonder bacteriën is niet wat er bedoelt, wordt met een goede hygiëne. Het heeft meer te maken met schone deurkrukken, vaker de handen wassen, goede sanitaire gewoontes en een algemene persoonlijke verzorging. Dit voorkomt dat er onnodige virussen en bacteriën hun intrek nemen in je huis waar je kindje dan aan blootgesteld wordt.
Vitamine C
Vitamine C staat er om bekend om het immuunsysteem te stimuleren. Veel groente en fruit bevatten veel vitamines waaronder vitamine C. Verwen ze regelmatig een fruit smoothie en je helpt het immuunsysteem een handje mee. Heb je echter slechte eters of merk je dat het immuunsysteem een beetje extra hulp nodig heeft, kun je er ook voor kiezen om extra vitamine c tabletten toe te voegen aan het dagelijkse voedingspatroon. Vraag de apotheek of drogisterij om advies voor de juiste dosering.
Gelukkig zijn mijn kinderen goede fruit-eters, verder zijn het helaas beroerde eters. Maar een smoothie is hier altijd feest en ook staat er altijd een grote schaal fruit op tafel waar ze altijd van mogen pakken. Waar ze gelukkig ook dankbaar gebruik van maken.
Vitamine D
Ook vitamine D speelt een belangrijk rol bij het optimaal functioneren van het immuunsysteem. Je kunt door middel van vette vis, roomboter en eieren zorgen dat je genoeg vitamine D binnenkrijgt. Het advies van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid Vitamine D van voedingscentrum is om dagelijks 10 mcg vitamine D extra binnen te krijgen, dit geldt voor de leeftijd van 0 t/m 69 jaar.
Denk je dit niet te halen voor je kinderen dan kun je extra supplementen geven. Via UnlimitedHealth.nl gebruik ik nu voor mijn kinderen een hele handige vitamine D mondspray. De kinderen zijn er enthousiast over en het smaakt trouwens nog lekker naar pepermunt ook. (natuurlijk heb ik het ook zelf geprobeerd)
Probiotica
Het darmstelsel bevat de meeste immuuncellen van het hele lichaam. Niet gek om je darmen in topconditie te houden. Yoghurt en kwark bevatten al veel goede bacteriën die je darmen hierbij helpen. Zelf ben ik bekend met chronische darmklachten en weet hoe vervelend dit is. Pas is er op mamameteenblog.nl een artikel gepubliceerd over darmklachten. Het is voor heel belangrijk om mijn darm in zo goed mogelijke conditie te houden. Voor een extra zetje kun je kiezen om probiotica toe te gebruiken Je hebt dit in verschillende soorten en maten, zoals capsules en drankjes, zijn ook te verkrijgen bij Unlimitedhealth.nl.
Frisse lucht en bewegen
Niet onbelangrijk is elke dag een dosis frisse lucht. Voor kinderen ook een mooie manier om lekker hun energie kwijt te kunnen door veel te bewegen. Maak dus lekker gebruik van de speeltuin om de hoek of maak een fijne wandeling door het bos of duinen. Bewegen zorgt voor een betere bloedsomloop en daardoor ook voor verbetering van alle lichaamsfuncties. Win-win dus!
Versterk de weerstand met korting
Met de koude dagen is het goed om extra alert te zijn om virussen buiten de deur te houden en de weerstand van je kinderen hoog te houden.
Welke tip werkt voor jouw kindje het beste?
Lees ook meer artikelen over gezondheid:
- Zorgtips voor naasten van mensen met dementie
- De vele voordelen van het drinken van water
- De voordelen van een onzichtbare beugel
- Zorgen voor jezelf: Het belang van fysieke en mentale welzijn
- Een betere gezondheid door te slapen
- Wat is het verschil in het gehoor tussen mannen en vrouwen?
Dit artikel bevat afbeeldingen van Shutterstock.com/.