Veilig naar het zwembad met je kindje

Bol AlgemeenBol Algemeen

Last Updated on 23 oktober 2022 by Barbara

Het is een van de dingen die mijn kinderen het liefst willen doen op een vrije dag. Zwemmen! Ikzelf heb er eerlijk gezegd een gruwelijke hekel aan. Het is altijd een flink georganiseer vooraf, een en al drukte tijdens het zwemmen en ook daarna vaak een gedoe om alles weer op de rit te krijgen om huiswaarts te gaan. Maar dan lopen er ook de rest van de dag drie kinderen met een grote glimlach op hun gezicht rond. Reden voor mij om toch maar weer de tas in te pakken en naar het zwembad te gaan.

Veilig-naar-het-zwembad-met-je-kindje-mamameteenblog.nl_

Uit ervaring weet ik dat ik bij het inpakken voor het zwembad net even wat meer aandacht nodig heb dan normaal bij een uitstapje. Wanneer ik hier iets vergeet kan dat best vervelend zijn bij het zwemmen of zelfs zorgen dat het zwemmen niet door kan gaan.

Want naast de handdoeken, snel zwemluiers kopen (minstens 3) en duikbrillen inpakken moet je ook aan de veiligheid denken van je kinderen. Afhankelijk natuurlijk welke leeftijd ze hebben en welke zwemdiploma’s ze hebben volgen hieronder een paar aandachtspuntjes.

Houd altijd toezicht op het kind in het zwembad

Logisch denk je, natuurlijk houd ik toezicht op mijn kinderen. Maar toch is dat minder vanzelfsprekend dan je denkt. Ik zie nog menig ouder af en toe snel even op zijn of haar mobiel gluren. Dat leidt toch net even af. Met dat gezegd is het ook meteen handig om je waardevolle spullen, ja ook je mobiel, in de locker te doen van het zwembad. Zo hoef je je oog niet ook je oog op je spullen te houden. Neem dus een extra muntje (of twee) mee naar het zwembad. Geeft net een beetje meer rust.

O ja, wat ik echt een geniale tip vind van mijn vriendin is om je kinderen zwemkleding aan te doen met een felle kleur. (zolang je er nog iets over te zeggen hebt natuurlijk). Maar echt, zo heb je je kindje veel sneller weer in het oog, mocht hij of zij even uit je aandacht geglipt zijn. Dat werkt ook heel fijn op het strand!

Doe kinderen zonder zwemdiploma altijd zwembandjes om

Hier hadden mijn 2 oudste kinderen altijd een hekel aan toen ze nog geen diploma hadden. Die stomme bandjes. Ze doen zeer want ze schuren en ze belemmeren best in hun bewegingen. Gelukkig heb je tegenwoordig ook heel handig zwemvestjes. Die geven net wat meer vrijheid en zijn prettig in het gebruik. Let wel op of het zwembad de bandjes niet verplicht stelt. Anders moet je ze daar kopen en dan zijn ze vaak minder voordelig. Zelf neem ik ook altijd een reserve paar mee voor mijn jongste. Daar ik menig keer met een teleurgesteld kind heb gestaan met maar 1 goed bandje en een strenge badmeester die vond dat dat niet kon. Een gewaarschuwd mens telt voor 2. 🙂

Pas op voor glijden en glibberen

Ik ben nog altijd verbaasd dat sommige zwembaden niet meer voorzorgsmaatregelen nemen tegen een gladde vloer. Gelukkig kun je er zelf ook wat aan doen. Met de komst van Ockyz zwemsokken kun je op de hele gladde vloeren net dat beetje meer grip creëren. Echt ideaal.

Hygiëne in het zwembad

Misschien is dit nog wel het meeste wat me tegenstaat bij een zwembad. De soms slechte hygiëne in de toiletten en kleedkamers is echt slecht. Neem daarom altijd badslippers mee. Het voorkomt wratjes, zwemmerseczeem of een bacterie aan je voeten. Daarnaast neem ik ook altijd shampoo en douchegel mee om na het zwemmen je schoon te wassen van het chloorwater. En met een vette gezichtscrème op iedereen ze gezicht voorkom je ook meteen een droge huid.

Eten en drinken

Het is misschien gek, maar mijn kinderen zijn altijd heel dorstig tijdens het zwemmen. Ik neem dan ook altijd een paar Dopplers mee gevuld met water of limonade. En met een klein snackje tussendoor en op de terugweg naar huis houd ik ook het humeur van iedereen goed. (kuch).

Handige tips voor na het zwemmen

Vaak ben ik zo druk bezig om mijn kindjes na het zwemmen weer schoon en fris in de kleren te hijsen dat ik helemaal afkoel in mijn natte badkleding. Ik neem dan ook een omslagdoek voor mijzelf mee. Dat werkt vaak net even wat handiger en ziet er ook wat gezelliger uit.

En met een grote plastic tas (hoe vaak ik die niet vergeet) waar je al het natte goed in kiepert, voorkom je een druipspoor naar huis.

Deze tips maken voor mij een zwembad bezoek net even wat prettiger en relaxter. Wat zijn jou tips voor een zwembadbezoek met je kindje?

Afbeeldingen Shutterstock/ Door Kateryna Mostova

Plaats een reactie