Veilig internetten, doe je mee?

Last Updated on 16 augustus 2024 by Barbara

Vanmorgen kreeg ik via de mail een berichtje binnen van een lieve vriendin. Ze vroeg dringend hulp. Ze was op reis en ze zat ergens in het Oosten van Europa. En, heel vervelend, haar handtas was gestolen. Alles weg! Nu waren ze bij de ambassade heel erg lief voor haar en ook bij de politie. Maar mijn vriendin wilde toch het liefst zo snel mogelijk naar huis. Alleen dat kost natuurlijk geld. Geld voor allerlei administratieve rompslomp en geld voor een ticket naar huis. Of ik haar wilde helpen om wat geld te storten via een bank. Nu weet ik dat ze helemaal niet in het Oosten van Europa zit en ik weet ook dat ze nooit via deze weg om hulp zou vragen. Haar e-mailaccount is gehackt! En goed ook. Hierdoor ging ik weer denken, hoe veilig gaan wij hier thuis om met het internet? En hoe doe je dat eigenlijk, veilig internetten?

Veilig internetten doe je mee mamameteenblog.nl

Waarom veilig internetten?

De afgelopen tijd hoor je dagelijks over websites die gehackt worden en cybercrime, waaronder de phishingmailtjes die mensen van hen geld en wachtwoorden afhelpen. Dit wil ik graag voorkomen voor mijzelf en mijn gezin.

Wanneer ik online een beetje rondsurf, is er genoeg te vinden over veilig internetten. Ik weet wel wat ik belangrijk vind om veilig te internetten. Zo wil ik geen virussen binnenhalen, goede wachtwoorden gebruiken, een veilige verbinding en ivm de kinderen een goede ouderlijk toezicht instelling op de tablets.  Want met een virus op je computer kun je niet meer bij je bestanden en met slechte wachtwoorden en een onveilige verbinding kunnen hackers bij al je persoonlijke gegevens. Daarnaast wil je ook dat je kinderen beschermd worden voor bepaalde informatie en afbeeldingen.

Maar hoe krijg je dit allemaal voor elkaar op een goede en makkelijke manier?

Informatie over goed en veilig internetten.

Voor iedereen in ons gezin die internet gebruikt, en dat is zo goed als iedereen, is het van belang dat we weten wat ze doen. Een bewustzijn creëren voor jong en oud, dus. Zo is er voor kinderen een leuke website waar ze hun diploma kunnen halen hoe ze veilig kunnen internetten. Een leerzame website op een heel leuke manier gebracht. Ik moet zeggen dat ik er zelf nog iets van heb geleerd. Zo komen er veel voorbeelden voorbij wat nepberichten zijn en ook wat goede berichten zijn, zodat de kinderen bewust worden in het onderscheid tussen deze mailtjes of berichten.

Probeer het maar eens: Diploma veilig internet.

Lees hier het artikel over Jonge kinderen en Media en Aandacht voor de Media Ukkie Challenge

Daarnaast zijn er enkele goede tips die we als volwassenen kunnen toepassen.

Tips voor Bewust en veilig internetten

  • Zorg ervoor dat je altijd je updates bijhoudt op je pc, tablet en telefoon.
  • Bedenk goed welke wachtwoorden je gebruikt, gebruik hier desnoods een wachtwoordbeheerder voor, zoals 1password.
  • Wees bewust van je internet gebruik bij openbare wifi-netwerken, deze zijn vaak slecht beveiligd en voor iedereen toegankelijk.
  • Surf beveiligd, dit betekent dat gegevens versleuteld verstuurd worden, bijvoorbeeld bij een betaling.
  • Beveilig je apparaten met een wachtwoord of code.
  • En klik niet overal op, leer onderscheid maken tussen echte berichten en nepberichten
  • Schaf voor thuis veiligheidssoftware aan bij het aanschaffen van een internet en telefoniepakket.

Zo kun je veilig internetten

Veilig internetten mamameteenblog.nl

Met het toepassen van deze tips ben je al een heel eind op weg naar het gebruik van internet op een veilige manier. Daarnaast kun je al veel zorgen wegnemen bij het aanschaffen van een internet abonnement, dmv veiligheidssoftware. Zo biedt KPN Veilig een uitgebreide bescherming tegen vele internetgevaren zoals virussen en malware. Ook helpt KPN Veilig je bij het beschermen van je gegevens en zorgt het voor zo goed mogelijke bescherming met de automatische updates. Je kunt zowel je laptop en computer als je tablet of smartphone beschermen. Zo kun je altijd op elk apparaat veilig internetten en is er een ouderlijk toezicht module aanwezig.

Ouderlijk toezicht instellen

Het is handig om via je apparaat het ouderlijk toezicht in te stellen. Dit kun je doen aan de hand van enkele stappen. Op de website veiliginternetten.nl vind je de stappen terug.

Veilig en bewust internetten

Aan de hand van deze informatie is het mogelijk om voor jezelf en je gezin het internet een stuk veiliger en leuker te maken.

Toevallig is het deze week ook de Europese  week vanhet bewust internetten voor jonge kinderen van 25-29 september 2017.

Doen jullie ook mee?

Dit bericht bevat afbeeldingen van Shutterstock.com. 

2 gedachten over “Veilig internetten, doe je mee?”

Reacties zijn gesloten.